Noord-Hollandse Nieuwe: del-Toros

"Je moet het hier helemaal zelf doen"

tekst: Hiske Pronker ,

In de rubriek Noord-Hollandse Nieuwe belichten we buitengewoon talent uit de eigen provincie. In deze aflevering: del-Toros, een trio uit Alkmaar dat rock 'n' roll en surf vermengt.

"Je moet het hier helemaal zelf doen"

Nu nog onbekend, maar binnenkort voor uitpuilende zalen. Tenminste, als het aan ons ligt. In de rubriek Noord-Hollandse Nieuwe belichten we talent van eigen bodem dat - hopelijk - ook buiten onze eigen provincie gehoord zal worden. In deze aflevering: del-Toros. 3VOOR12/Noord-Holland zoekt de drie Alkmaarse surfrockers op in hun oefenruimte.

Wie zijn del-Toros?
Drummer Ton Gaarthuis en gitarist Guido Bruin spelen alweer enige tijd samen in de Ramones-tributeband The Remones. Toen ze een mailtje uit Australië kregen van bassist Sicco Roukema (organisator van de concertreeks Loudroom en betrokken bij het platenlabel Undertow), die naast het destijds nog actieve Trunksleeve wel een nieuwe band wilde beginnen. Dat is del-Toros geworden.

Zowel Guido als Sicco zingen in deze band, waarom is dat?
Sicco: “Eigenlijk wilden we een heel simpele band beginnen, met simpele, eenvoudige liedjes.” Guido: “Ik wilde graag een powertrio. Sicco zat in Australië en had zin in zo'n bandje. Het begon met de opzet dat wie het liedje aandroeg ook de tekst zong, en dat we dan maar afwachtten hoe dat klonk. Uiteindelijk beviel de afwisseling en het verschil in beide stemmen zo goed dat we het zo hebben gelaten. Daarbij moet je als trio alles uit de kast halen en kan je op deze manier ook fijn dingen tweestemmig doen.”

Hoe zou je de muziek omschrijven? Zijn het nog steeds de simpele liedjes?
Sicco: “Ik wilde eerst een drie-akkoorden-punkband beginnen. Een leuk idee, maar Guido wilde ook al een tijd graag iets met jaren '60 surf doen. Ondertussen is het rock 'n' roll vermengd met surf en punk en hier en daar een scherp randje. Geen eenvoudige nummers, maar wel pakkend.”

Hoe is Noord-Holland voor een band als del-Toros?
“Kut, volgende vraag”, is de eerste spontane reactie van Guido. “In Noord-Holland gebeurt er niet zo heel veel. Er is geen scene die elkaar omhoog helpt. Er zijn niet al teveel plekken om te spelen. Je moet het helemaal zelf doen.” Del-Toros weet wel de plekken waar hun muziek waarschijnlijk wel aan zal slaan maar dat is maar een klein rondje van kroegen en podia. “In Brabant of Utrecht gaat het veel sneller, Noord-Holland is niet ideaal voor een rock 'n roll band”, aldus Guido.

Ze doen ook meteen een oproep aan de Noord-Hollandse bands om elkaar te blijven steunen, naar elkaar te komen kijken, zodat iedereen weet wat er speelt. “Kom uit die oefenruimte en het podium op. Ondanks dat er steeds minder mensen bandjes boeken en je al blij moet zijn met een krat bier. Blijf er lol in hebben en blijf spelen. Houd de scene levend.” Met daarbij gelijk de oproep aan het publiek om naar optredens te blijven komen, anders zijn er straks helemaal geen mogelijkheden meer.

Wat brengt de toekomst voor del-Toros?
Guido: “Sowieso een album; meer goede liedjes is het streven. Veel feestjes op podia, veel festivals. We kijken eigenlijk maar heel kort vooruit. We kijken niet naar waar we over vijf jaar willen zijn, dat is eigenlijk maar onzin. Mensen enthousiasmeren over surfrock, dat lijkt me leuk.”

Dat album, al iets van een label op het oog?
Ondertussen heeft del-Toros een lijst van mensen en labels die misschien wel geïnteresseerd zouden zijn. Ook met dank aan Sicco's betrokkenheid bij Undertow. Het voordeel van del-Toros is dat alle bandleden hun contacten hebben, dat ze er niet blanco instappen. De band kent wel die kleine labels die in hun straatje liggen, waar de meeste mensen onbekend mee zijn. Het lastige is dan weer dat del-Toros geen echte surf maakt en ook geen echte rock 'n roll, waardoor ze een beetje buiten de hokjes vallen.  Voor de labels gespecialiseerd in de stofzuigersound (lo-fi garagerock) is het weer te clean of te mooi. Als ze niets kunnen vinden is dat altijd nog een optie, stofzuiger er overheen.

Denken jullie na over hoe jullie op het podium staan? Over de show?
“Alleen dat we er een beetje netjes uitzien. De rest van de show komt vanzelf.” Vooral Guido is heel blij dat hij van het strakke keurslijf van de Remones af is, dat hij vrij uit zijn dak kan gaan, op het podium dan.

Wat vindt 3VOOR12/Noord-Holland van del-Toros?

Een fijne mix tussen surf en rock 'n roll, met een flink stevig randje. Uitgevoerd door drie ervaren muzikanten die zich vooral op het podium helemaal thuis voelen.