De grote zaal van de Waerdse Tempel, voor de meeste bands klinkt dat heel onbereikbaar. Niets is minder waar. Meer dan 20 regionale bands krijgen 15 juni tijdens het Luna Pop Festival de kans om zich op een groot podium te presenteren. Alle Noord-Hollandse podia zijn door de organisatie van het festival gevraagd om drie van hun beste bands van het moment af te vaardigen. In tegenstelling tot het vorig jaar gehouden HAL-festival is er geen competitie-element aanwezig. Gewoon lekker spelen en er een mooi feest van maken. Behalve de bands in de grote zaal en de dj's op het buitenpodium, zijn er in en rond de Waerdse Tempel nog tal van andere activiteiten met als klapper een buitenoptreden van Beef. 3VOOR12/Noord-Holland vroeg de organisatie in de persoon van Leroy Vlaming naar het hoe en waarom van Luna Pop.
Het evenement bestaat uit veel meer dan muziek, wat is de gedachtegang hierachter?
“De hoofdgedachte achter het festival is het promoten van verschillende verenigingen, organisaties en poppodia. We willen een festival organiseren waarbij het gaan om de beleving. Daarom is er niet alleen aan poppodia gedacht, maar ook aan vereniging en clubs.”
Wat kan het publiek verwachten van LunaPop en wat is de doelgroep?
“Voor iedereen is er iets, van bands tot abseilen, van DJ’s tot kitesurfen. De doelgroep is zeer breed, ik denk van 6 tot 60. Kinderen kunnen zich uitleven op het springkussen en de oudere mensen kunnen zich lekker ontspannen in de beachbar. Ook qua muziekstijlen zal het heel erg breed zijn: van reggae tot hardrock en van jazz tot psychedelische grunge.”
Zijn er kwaliteitseisen aan de ingezonden bands gesteld?
“Eigenlijk niet. De poppodia die de bands aanleveren zetten hun eigen naam op het spel. Als zij een band aanleveren die niet gescreend is, dan schieten ze er zelf niks mee op. Natuurlijk luisteren wij ook naar de bandjes en ik moet zeggen dat het niveau wel weer erg hoog is. Wat me opviel aan het festival van vorig jaar was dat er heel veel goede bands tussen zaten. Dit jaar komt dat ook helemaal goed!”
Vorig jaar heette dit festival het HAL-festival. Waarom is de naam veranderd in LunaPop?
“We kwamen er vorig jaar al achter dat de naam de lading niet dekte. Het HAL-gebied (Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk) kreeg in eerste instantie de volledige aandacht, maar het gebied groeide nadat we de naam hadden vastgesteld. Meerdere poppodia deden mee en HAL voldeed toen al niet meer. Nu gaan we eigenlijk voor heel Noord-Holland en de naam Luna Pop is vrij algemeen en passend omdat de Waerdse Tempel in het Park van Luna ligt.”
Op het HAL-festival speelden ook al 20 bands. Is zoveel bands niet wat te veel van het goede, met name voor de mogelijke volgende edities?
“Ik denk niet dat er ooit te veel bands op een festival staan. Ieder poppodium moet zich kunnen bewijzen en laten zien wat het waard is. En als je naar volgende edities kijkt, dan zie ik juist meer mogelijkheden. Als er meer bands willen komen dan zorgen we voor meer mogelijkheden om te spelen. Een extra podium waar ook bands kunnen staan. Als het festival blijft groeien dan gaan we gewoon voor alle poppodia in heel Nederland. Misschien een heel erg hoog gegrepen doel, maar ja, waarom niet?”
Is een afsluiter als Beef wel op z'n plaats bij het regionale karakter van de muziek?
“Ja dat denk ik wel, we hebben Beef gekozen om LunaPop naar het volgende niveau te helpen. Het is een mainstream band die toch een soort underground feel heeft en ik denk dat het mooi aansluit bij de essentie van het festival. Volgend jaar gaan we misschien wel voor een apart podium voor de ‘grotere’ bands. Het festival heeft zoveel mogelijkheden om te groeien en echt een naam te gaan maken in Noord-Holland.”
De grote zaal en het bijbehorende podium van de Waerdse Tempel is wel erg groot voor veel regionale bands. Hoe gaan jullie als organisatie hier mee om?
“Veel bands vinden het een ongelofelijke kick om op zo’n groot podium te staan in zo’n enorme zaal. Wat we wel gaan doen is onze plafond van truss wat te verlagen zodat de zaal toch een intieme sfeer krijgt. De visuele effecten die ook in het plafond hangen zorgen daar ook voor en prijzen bovendien nog eens de band op het podium aan.”
Dit gratis evenement, gericht op de alternatieve popmuziek van de regio, staat behoorlijk haaks op de over het algemeen commercieel gerichte programmering van de Waerdse Tempel. Vanwaar deze twee gezichten?
“De programmering van de Waerdse Tempel is dan wel commercieel, maar staat wel heel erg open voor beginnende muzikanten en groepen. We proberen ook in onze normale programmering beginnende regionale bands en dj’s een kans te geven in voorprogramma’s of we organiseren een heel festival eromheen zoals het Luna Pop. Maar ook een evenement als Demolicius wordt volledig gedragen door beginnende dj’s."
Als je met een oneliner mensen zou moeten overhalen om 15 juni naar Luna Pop te komen, wat zou je dan zeggen?
“Zorg ervoor dat je dit festival niet mist, op 15 juni gebeurt het in het Park van Luna!”
Regionale bands grijpen hun kans op Luna Pop
“De Waerdse Tempel staat juist heel erg open voor beginnende muzikanten”
Op 15 juni wordt in Heerhugowaard het Luna Pop Festival gehouden. De eerste editie heette nog HAL-festival (Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk), maar gezien het aanbod van de bands en de andere activiteiten sluit dat niet echt aan bij wat het evenement te bieden heeft. Uit de hele provincie komen bands hun lokale podium vertegenwoordigen. Een beter ijkmoment voor 3VOOR12/Noord-Holland is er eigenlijk niet.