In het hart van Beringe vind je gemeenschapshuis De Wieksjlaag, sinds 2007 een gezellige ontmoetingsplek voor de lokale inwoners, verenigingen en bedrijven. Normaal gesproken zou je op zondagmiddag in een dorpshuis een groepje bridgers of biljartspelers verwachten. Maar dat was vanmiddag toch heel anders! Zo’n 90 muziekliefhebbers, voornamelijk vijftigplussers, genoten namelijk van ruim anderhalf uur pure countryrock.

Liefhebbers van de betere alt.country in Nederland weten dat de Utrechtse band The Yearlings al zo'n 25 jaar tot de absolute top van het genre behoort. Oorspronkelijk opgericht in 1999, bracht de band in de vroege jaren van dit millennium twee albums uit, maar besloot in 2006 een pauze in te lassen. In 2018 kwam de band in de originele bezetting terug en in januari van dit jaar verscheen hun vierde album: After All the Party Years. Deze plaat is wat duisterder en ongepolijster dan de voorgangers, al is nog steeds te horen dat The Yearlings hun wortels in Americana hebben. Volgens zanger/gitarist Olaf Koeneman mogen we trouwens van geluk spreken dat het album uiteindelijk is uitgebracht, aangezien bij een inbraak in de opnamestudio veel gestolen werd, maar gelukkig de computer met de opnamen van het album niet. “Je zou bijna in God gaan geloven.”

De knusse, sfeervolle zaal is goed gevuld wanneer The Yearlings om 15:15 uur hun set beginnen. “Het is alsof het publiek je omarmt,” beschrijft zanger/gitarist Niels Goudswaard de intieme sfeer, waarin het publiek comfortabel met een (speciaal)biertje in de hand geniet van de muziek.Het optreden start met albumopener ‘Medicine Ball’, waarin al meteen het fraaie slidegitaarspel van Bertram Mourits te horen is, gevolgd door ‘End Game’ waarin diezelfde Mourits voor het eerst de prachtige klanken van de pedal-steel mag laten horen. Een vroeg hoogtepunt deze middag is ‘Blistering Clouds’, misschien wel het meest radiovriendelijke nummer dat de band ooit maakte. De nadruk ligt vanmiddag sowieso op werk van het iets stevigere nieuwe album (alle nummers worden zelfs gespeeld), maar voor de nodige afwisseling worden ook de eerdere drie albums niet vergeten in de 23-nummers tellende set.

Optreden in Beringe zal als thuiskomen voelen voor drummer Léon Geuyen, die geboren en opgegroeid is in het Limburgse Roggel (een dorp dat o.a. ook singer-songwriter Stephanie Struijk heeft voortgebracht) maar sinds zijn 18e in Utrecht woont. Zijn vader zit trots op de eerste rij, terwijl andere familieleden vanochtend speciaal voor dit optreden vanuit Parijs zijn teruggekomen. “Zijn er alleen maar familieleden van Léon hier?” grapt Goudswaard.

De bescheiden op de achtergrond spelende Geuyen verzorgt samen met bassist Herman Gaaff de ruggengraat van de band, die met grote concentratie en zonder franjes speelt waardoor het een bijzonder strakke en solide indruk maakt. En wanneer er zich bij het begin van ‘Lost a Lot of Sleep’ dan toch een klein technisch probleem voordoet, wordt het nummer vakkundig opnieuw ingezet.

In elke song levert de band weer een iets ander geluid, waarbij de 12-snarige Rickenbacker van nieuwe gitarist Martijn Vink voor een mooie klankkleur zorgt. De af en toe door Koeneman gespeelde mondharmonica en de door Koeneman gespeelde elektrische mandoline op ‘Charlie Tears’ en ‘Skywriting’ brengen de country in de rootsrock van The Yearlings.
Een van de sterke punten van de band is dat het de leadzang afwisselt tussen Olaf Koeneman en Niels Goudswaard. De samenzang in nummers als ‘Summer Shower’ en ‘My Deliverance’ doet meer dan eens aan The Jayhawks denken. Dat ze dat zelf ook vinden, blijkt uit de tekst ‘R.E.M. meets The Jayhawks’ op hun eigen Facebookpagina. R.E.M. wordt bovendien geëerd aan het einde van de set, met een cover van ‘Good Advices’ van het album Fables of the Reconstruction.

Na een dankwoord aan de gepassioneerde organisatie die zich sterk heeft ingezet om de band naar Beringe te halen, zegt Koeneman: “Ik heb me nog nooit in mijn leven zo serieus genomen gevoeld”. De middag wordt daarna afgesloten met het openingsnummer van de debuutplaat uit 2002, 'Stick Around', waarna de band onder groot applaus het podium verlaat.
The Yearlings zijn sinds 2018 aan een tweede jeugd begonnen, waarvan we mogen hopen dat het einde nog niet in zicht is. Door de vele lovende recensies zullen ongetwijfeld nieuwe fans gaan volgen. En na al die jaren wordt dat hoog tijd, want de status van het best bewaarde geheim van Nederland zijn ze inmiddels ruimschoots voorbij. The Yearlings is alt.country van de absolute top!