Bij 3voor12 komen allerlei genres aan bod. De jazz lijkt hierbij nog een beetje onderbelicht. Terwijl het zo artistiek en zo breed is, dat er voor ieder wat wils tussen zit. Van de traditionele jazz tot gedurfde crossovers met pop, soul, R&B en hiphop. Gelukkig gebeurt er in onze provincie al heel veel op dit gebied. Het is dus hoog tijd om dit onder de aandacht te brengen. Tijd voor een gesprek met Jazz Maastricht.

We zitten gezellig in het kantoor van Jazz Maastricht in het Kumulus-gebouw aan de Herbenusstraat. Marita Hamers voert het gesprek, af en toe bijgestaan door Jolien van Geffen. Beiden zijn absoluut geen onbekenden in de Limburgse muziekscene. Marita heeft voorheen de leiding gehad over projecten bij de Nederlandse Dansdagen, Pop in Limburg en het Limburg Festival en is momenteel nog werkzaam bij o.a. Pinkpop. In januari 2024 werd ze directrice bij Jazz Maastricht. "Daarnaast doe ik het management voor Martin Sillen en Phie Enswie, het nieuwe project van Sophie Janssen." Jolien is onder andere verbonden aan het conservatorium Maastricht en werkt voor CmK EigenWijs vanuit de Domijnen in Sittard. Daarnaast is ze al een aantal jaar actief als muzikante binnen verschillende bands. Maar hier en nu draait het om die ene passie: Jazz Maastricht, waarbij al snel opvalt dat de organisatie ontzettend diepe wortels heeft in Maastricht, maar daarnaast ook provinciaal werkzaam is. 

'The art of connecting.' Dat is de mooie en toepasselijke lijfspreuk van Jazz Maastricht, die de leidraad vormt voor hun activiteiten in de hele muziekketen. "Muziek verbindt mensen, of het nu muzikanten of luisteraars zijn. Wij doen dat vanuit de jazz. En die is zo breed door alle crossovers, zowel binnen de muziek als ook met bijvoorbeeld film. Jazz en Maastricht zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Alleen is het niet altijd voor iedereen goed zichtbaar wat er allemaal in de stad te doen is. Je hebt natuurlijk het conservatorium en er zijn best veel instanties die zelf iets organiseren. Wij zorgen dan juist voor de verbinding tussen deze organisaties. We kunnen ook adviezen geven en helpen met het opzetten van nieuwe initiatieven. Je kunt ons zien als een soort platform voor kruisbestuiving, wat veel inspiratie en enthousiasme oplevert. Zo programmeren wij bijvoorbeeld de winnaar van de Maastricht Jazz Awards bij Jeker Jazz."

Marita Hamers

Ook buiten de stad Maastricht timmert Marita met haar team hard aan de weg. "We krijgen financiële steun van de Provincie, als platform voor jazz in héél Limburg. Maastricht blijft onze hoofdplek, maar we gaan ook andere steden nog meer onderling verbinden. Zodat iedereen weet wat er aan jazz te doen is, want dat is best wel veel." De verbinding gaat zelfs de landsgrenzen over. "We proberen het ook Euregionaal uit te bouwen. Zo hebben we het project EU Real book." Jolien mengt zich in het prettige gesprek: "Een real book kun je zien als de jazzbijbel voor de jazzmuzikant. Ontstaan op het Berklee College of Music in Boston in de jaren ’70. Er staan alle standaarden in die de jazzmuzikant moet kennen om samen te kunnen spelen. In de EU real book staat dan alle muziek verzameld uit Limburg, Aken en Luik. Dit jaar zijn er ook een aantal concerten geweest om dit te presenteren en de komende jaren gaan we dit in video en audio ook tastbaar maken voor de niet-muzikant, de luisteraar. Zodat iedereen al het moois uit de Euregio kan ontdekken."

Een aantal maal is het woord muziekketen gevallen: van kennismaking met muziek tot aan de uitvoering. In elke fase heeft Jazz Maastricht wel een activiteit, waarbij veel gericht is op ontwikkeling en het vormen van een community. Een mooi voorbeeld zijn de Kobranie Improvisatie workshops. Middels handgebaren, kleuren, woorden, bordjes en grafische tekens kunnen deelnemers zelf hun eigen muzikale inhoud bepalen. Door goed te communiceren, te reageren en af te gaan op hun eigen gevoel en smaak, nemen deelnemers (vaak letterlijk) de regie in handen. "We hebben dit jaar dertig workshops gedaan, zoals bij AZC’s in Heerlen en Cadier en Keer, maar ook voor een theatergroep of een jeugdorkest. Daarbij hebben we een goede connectie met het conservatorium, waar we ook inspiratielessen geven. Om zo mensen klaar te stomen om de methode zelf ook te gaan leren en in te zetten. Maar we hebben ook 'Take it to the Bridge': kennissessies voor conservatoriumstudenten die extra informatie nodig hebben. Bij ons kunnen ze bijvoorbeeld terecht voor hele specifieke vragen over hun loopbaan: marketing, vormgeving, productie en het uitbrengen van muziek. Maar vaker brengen wij hen ook in contact met andere specialisten."

Het is duidelijk: Jazz Maastricht is heel breed en gaat heel diep. Alles om vanuit de jazz te zoeken naar verbinding. Dus ook met ons van 3voor12: de luisteraar, de concertbezoeker. Want wat merken 'wij' van Jazz Maastricht? "Het meest concreet is de Pop-up Jazzclub. Maandelijks is er een concert in het theater van Kumulus aan de Herbenusstraat, samengesteld door de programmeur van dit seizoen, Marieke Meischke. Het is een heel divers programma, van traditionele jazz tot modern en crossovers, van bekende jazzmuzikanten tot nieuw talent (https://www.jazzmaastricht.com/agenda). De ticketverkoop gaat via Theater aan het Vrijthof. Zij leveren ook een bijdrage in de programmering, waardoor wij weer een hogere kwaliteit artiesten kunnen aanbieden. Want ook het Theater staat voor een goed jazz-aanbod in de regio en ziet kansen in de community die wij steeds verder opbouwen. Na afloop van een concert is er in de foyer een Pop-up Jam Session. Daar zijn we in november mee begonnen na het concert van Kika Sprangers. Het was meteen een groot succes. Kika heeft zelf ook meegedaan. De jamsessie is voor iedereen vrij toegankelijk. Je kunt er dus ook naar toe, zonder eerst naar het concert te gaan."

"Daarnaast is er het JazzOUT Fest Limburg. Dat is echt de top van de top, waarin we artiesten programmeren die op dat moment megapopulair zijn. Waarbij je ook aan die artiesten laat zien dat het heel aantrekkelijk is om in Limburg te komen spelen. Het festival vindt plaats op diverse locaties: Theater aan het Vrijthof Maastricht, PLT Heerlen en ECI Cultuurfabriek Roermond. Venlo was ook altijd een partner, maar heeft voor komend jaar besloten om zich te focussen op andere activiteiten. We zijn nu op zoek naar een nieuwe partner, ook omdat die spreiding over heel Limburg juist zo belangrijk is. Het eerstvolgende evenement dat plaats gaat vinden is in samenwerking met Theater aan het Vrijthof; op 22 februari speelt Richard Bona met het Metropole orkest in de grote zaal van het theater (https://www.theateraanhetvrijthof.nl/voorstellingen/theaterconcert/metropole-orkest-richard-bona).

Tenslotte zijn er ook de jaarlijkse Maastricht Jazz Awards. Dit jaar vinden deze plaats op 14 februari 2025, voor studenten en alumni van het conservatorium. We hebben dan zowel een vakjury als een publieksjury. Als prijs win je optredens op een aantal festivals, wat mooie kansen biedt om te spelen voor een groter en breder publiek. En we bieden een coachingstraject aan, dat specifiek wordt opgezet voor de winnaar."

Dus, beste volgers van 3voor12: verbreed je muzikale horizon met de altijd avontuurlijke jazz. Er is zoveel moois, van klassieke jazz tot gedurfde crossovers, met Jazz Maastricht als een krachtige spin in het jazz-web door verbindingen te leggen tussen alle denkbare facetten en partijen. Met voor ons als luisteraars en concertgangers een heel mooi en breed aanbod in de Jazz Awards, het JazzOUT Fest Limburg en de maandelijkse concerten in Kumulus. En mocht je zelf ook muzikaal aan willen schuiven… we zijn allemaal welkom bij de aansluitende Jamsessies. Ja echt: jazz verbindt! Oftewel: Jazz Maastricht: The art of connecting.