Gisteren was de release van ‘Omkar’, een nummer van Suula ofwel Thimo Gijezen. Hiermee vraagt deze multi-instrumentalist aandacht voor een veelvoorkomende aandoening onder jongeren en musici: oorsuizen.

Elke eerste week van februari vindt de Tinnitus Awareness Week plaats, ofwel de Week van het Oorsuizen. Tinnitus is een geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat, bijvoorbeeld een constante fluit- of bromtoon. “Van tjilpende krekels, triangels, slijpende zaagmachines tot de ruisende zee en hele blazersensembles” lezen we op de website van Hoormij-NVVS. Deze stichting zet zich in voor goede voorlichting en preventie. Dat is hard nodig. Ruim een miljoen mensen in Nederland heeft last van oorsuizen en het aantal neemt alleen maar toe, vooral onder jongeren. Hoewel er veel onderzoek naar wordt gedaan, is er nog steeds geen remedie voor deze aandoening. Het enige wat je kunt doen, is ermee leren omgaan.

Suula, alter ego van beroepsmuzikant Thimo Gijezen, weet er alles van. We kennen hem nog van de band The Ragtime Rumours, die na tien succesvolle jaren in 2023 stopte. Thimo heeft sinds 2011 last van oorsuizen. Vaak vindt hij het goed te verdragen, maar er zijn momenten waarop het fantoomlawaai hem tot waanzin drijft of volledig uitput. In het nummer ‘Omkar’ brengt hij zijn beleving van tinnitus tot uitdrukking, zowel de tragiek als de acceptatie. De muziek is een mix van eigen composities, opgenomen jamsessies en experimenten met elektronica. De tekst, als spoken word, is een gedicht met als indringende laatste strofe “Luister maar, je leeft.”

We spraken Thimo al eerder, in augustus vorig jaar. In zijn thuisstudio in Reuver vertelde hij uitgebreid over zijn muzikale idealen, levensfilosofie en drijfveren. Het gesprek meandert alle kanten op en is mooier dan mooi. Over authenticiteit, zingeving en het verlangen om gezien en verstaan te worden. Over kwetsbaarheid, nederigheid en anti-dikdoenerij. Thimo beseft dat zijn muziek niet voor een groot publiek is weggelegd. Zijn doel is mensen raken en inspireren, op zielsniveau. Daarin weigert hij concessies te doen. Hij is liever als Van Gogh, die tijdens zijn leven slechts één schilderij verkocht, maar tot op de dag van vandaag nog steeds mensen weet te raken. Inspiraties haalt Thimo uit muzikanten als Squarepusher, Aphex Twin en Spinvis, en uit impressionistische componisten zoals Erik Satie. “Elk moment in mijn muziek moet iets toevoegen. Als het al bestaat, dan heeft het voor mij geen zin om het te maken.”

Het vernieuwende, experimentele horen we terug in ‘Omkar’. Het valt niet mee om de stijl te duiden: een druppel new wave, een vleugje Krautrock, iets LSD-achtigs… Zelf noemt hij het “hiphop beyond boundaries”: in principe bestaan er geen grenzen. Het is glashelder dat dit nummer zich niet in een hokje laat stoppen, net zomin als de sympathieke artiest zelf. Het vierkwartsritme met de vele triolen en de poëtische tekst brengen ons in trance: we lijken ons te bevinden in een donkere kelder met genadeloze blacklight-effecten. De peilloze urgentie en de onontkoombare spanning zijn alom aanwezig. Halverwege het nummer valt er een korte stilte en voelen we een meedogenloos verlangen naar rust.

De meeste muziek kun je beluisteren, maar ‘Omkar’ moet je ervaren. Dat kan hier. Alles over Suula vind je hier. Wil je meer informatie over tinnitus, klik dan op deze link.