Vanavond dompelt de Nordic Descent Tour Maastricht onder in de mystiek van het hoge noorden. Er staan drie unieke bands op het podium: elk trouw aan hun eigen taal en stijl. Het IJslandse Sólstafir is de hoofdact vandaag, met hun atmosferische postmetal, maar eerst is het de beurt aan Hamferð en Oranssi Pazuzu om de avond te openen.

Hamferð

De zaal is al redelijk gevuld als Hamferð het podium betreedt. Deze band, afkomstig van de Faeröer eilanden, staat bekend om hun zware doommetal waarin diepe grunts en cleane zang samenkomen tot een geluid dat zowel rauw als sprookjesachtig aandoet. Het resultaat is een unieke combinatie van brute intensiteit en fragiele schoonheid. Onlangs bracht Hamferð het album Men Guðs hond er sterk uit, een conceptalbum dat de tragedie van een walvisvaartongeluk in 1915 centraal stelt. Veertien mannen kwamen hierbij om het leven, maar de titel van het album is ontleend aan de woorden van een overlevende, die de tragedie beschreef als een gebeurtenis die ook het wonder van overleving in zich droeg. Deze thematiek vormt de kern van de muziek: een focus op verlies en verdriet, maar met ruimte voor een nieuw, hoopvol begin.

Die dualiteit tussen tragedie en hoop is live al even krachtig als op het album. We worden direct meegesleept in het verhaal over het walvisvaartongeluk door de oceaanklanken die klinken als de band opkomt. Hamferð wisselt moeiteloos tussen zware, allesomvattende grunts en cleane zangpartijen die vol melancholie en dramatiek zijn. Het contrast tussen de brute intensiteit en de melodische kwetsbaarheid creëert een bijzondere dynamiek. Hoogtepunt van de set is ‘Ábær’, een nummer waarin de zware doom perfect samenkomt met de meeslepende zang en gitaarlijnen. Een mooie start van deze avond!

Hamferð

Hamferð

Oranssi Pazuzu

Na het zware, trage geluid van Hamferð is het tijd voor een compleet andere sfeer. Oranssi Pazuzu, de eigenzinnige band uit Finland, valt niet in een hokje te stoppen. Hun muziek is een intrigerende mix van black metal, psychedelische spacerock, doom en een stevige scheut elektronica. De toon wordt meteen gezet met opener ‘Bioalkemisti’. Het tempo ligt aanzienlijk hoger dan bij de voorgangers en heeft regelmatig een dansbare energie, een omschakeling waar het publiek duidelijk even aan moet wennen. Het is niet de meest toegankelijke muziek, maar gedurende het optreden raakt het publiek steeds meer geboeid. De repetitieve baslijnen en een draaikolk van distortion, verweven met psychedelische klanken, creëren een bijna hypnotiserend effect. De gruizige stem van Jun-His Vanhanen en de indrukwekkende lichtshow versterken dit effect nog verder. Afgesloten wordt er met ‘Vasemman käden hierarkia’, een nummer van ruim 17 minuten waarin de band wederom duidelijk maakt hoe goed ze de grenzen van verschillende genres kunnen oprekken. Hoewel hun energieke stijl misschien niet direct de meest logische opvolger van Hamferð is, heeft Oranssi Pazuzu wel een overtuigende show neergezet.

Oranssi Pazuzu

Oranssi Pazuzu

Sólstafir

Dan is het eindelijk tijd voor de hoofdact. De IJslandse postmetalband Sólstafir, ooit begonnen als blackmetalband, heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een unieke muzikale kracht. Hun sound is geëvolueerd tot een eigenzinnige mix van postmetal, met invloeden van black metal, atmosferische metal en zelfs een vleugje classic rock. Het resultaat? Een geluid dat zowel donker als meeslepend is.

Vorige week kwam het nieuwe album Hin helga kvöl uit, maar vanavond opent de band met het oudere instrumentale nummer ‘78 Days in the Desert’. Een gewaagde keuze, want een openingsnummer van meer dan acht minuten zonder zang is niet voor elke band weggelegd. Toch slaagt Sólstafir erin het publiek direct in hun donkere, betoverende sfeer te zuigen. Al vroeg in de set komt er werk van het nieuwe album voorbij: Blakkrakki’. Op de plaat weet dit nummer minder te overtuigen door de wat vlakke zang, maar live tilt de energieke sound het naar een hoger niveau. Later in de avond volgt ‘Hún andar’, ook van het nieuwe album, waarin experimentele, atmosferische elementen zelfs even aan landgenoten Sigur Rós doen denken, zij het met een zwaardere, meer metal-georiënteerde twist.

Sólstafir

Sólstafir

Het absolute hoogtepunt komt wanneer ‘Fjara’ wordt ingezet. De zaal wordt muisstil: om ons heen sluiten mensen hun ogen en wiegen mee met de muziek. Dit nummer laat de stem van frontman Tryggvason op zijn meest breekbare zien en de emotie is haast tastbaar. Zien we daar zelfs wat mensen een traantje wegpinken? Hoe dan ook, het moment van introspectie is van korte duur, want met ‘Hin helga kvöl’ voert de band het tempo weer op. Het nummer bouwt op vanuit dromerige, atmosferische klanken naar stevige black metal invloeden, waarin zelfs een knipoog naar Slayer te horen is. Tryggvasons emotionele, rauwe stemgeluid, soms niet toonvast, maar altijd authentiek, geeft de muziek een emotionele lading. Tot slot worden we nog getrakteerd op een nummer van hun tweede album uit 2005, waarna er met ‘Ótta’ en ‘Goddess of the Ages’ wordt afgesloten.

De bandnaam Sólstafir, IJslands voor zonnestralen die door de wolken breken, vat perfect samen wat hun muziek uitstraalt: een spel tussen duisternis en licht. En eigenlijk geldt dat voor alle bands vanavond: het was een afwisseling van zware klanken en prachtige melodieën die harmonieus samenkwamen, soms traag, dan weer energiek. Een avond vol duistere en betoverende klanken die ons heel even mee hebben gevoerd naar de mystieke sferen van het hoge noorden.

Sólstafir

Sólstafir

Sólstafir