Op deze regenachtige avond zijn wij aanwezig bij het Toon Hermans theater in Sittard. De zaal lijkt vandaag helemaal uitverkocht en een gemengd publiek van jong tot oud wacht in spanning op Yamato, een Japanse drumsensatie die vandaag hun nieuwste show "Hinotori" (Vleugels van de Feniks) zal laten zien. Gedurende deze show combineren ze krachtige ritmes, indrukwekkende choreografieën en traditionele Japanse instrumenten. Vanaf de eerste klappen op de taiko drums, waaronder de imposante Odaiko van 500 kilogram, is de energie goed voelbaar.

De voorstelling begint krachtig en zet meteen de toon voor een avond vol ritmische hoogtepunten. De drummers van Yamato zijn niet alleen muzikanten, maar ook atleten; hun fysieke kracht en precisie zijn indrukwekkend. Het is bijzonder om te zien hoe de drummers energie blijven hebben om de instrumenten goed te kunnen bespelen. Het gebruik van verschillende drums en andere Japanse instrumenten zoals de shamisen en de shakuhachi fluit, voegt extra lagen toe aan de muzikale ervaring. De harmonie tussen de drummers, hun instrumenten en hun choreografie is perfect afgestemd, waardoor elke uitvoering een uniek verhaal vertelt.

Na ongeveer 20 minuten staat opeens een Japanse drummer met een microfoon voor de zaal. "How are you today?" schreeuwt hij in gebrekkig Engels. Vervolgens komen er een paar woordjes Nederlands die hij vanaf een blaadje voorleest. Een grappig gezicht. "From now on I will speak in English again", zegt hij. De zaal klapt en lacht mee. Na deze korte speech gaat de show weer verder.

Een speciaal moment gedurende de show is wanneer wij als publiek gevraagd worden om onze vuisten in de lucht te houden en samen te schreeuwen. Deze interactie creëert een gevoel van eenheid en betrokkenheid. Dit benadrukt de verbindende kracht van deze speciale Japanse muziek. Na nog een aantal indrukwekkende scènes waarbij het decor een paar keer verandert en de drummers in groepsgrootte en samenstelling continu wijzigen is het tijd voor een pauze. De pauze duurt ongeveer twintig minuten en wij hopen dat dit lang genoeg is voor de drummers om weer bij te komen.

Na afloop van de pauze zijn een vurige feniks en grote rode cirkels met speciale Japanse tekens in het decor te zien. Een bijzonder gezicht. De show wordt weer geopend met een hele grote drum en een soort knuppel die wordt gebruikt als drumstok. De zwaarste toon van de avond galmt door de zaal. In het tweede stuk van de voorstelling komt wat meer humor naar voren. Zo is er een stuk waarbij er een battle plaatsvindt tussen twee drummers. Hierbij wordt het publiek betrokken door met een van de twee drummers continu mee te klappen op het ritme van de drum. Er wordt steeds op een humoristische manier een grotere drum toegevoegd waardoor het geluid ook steeds harder wordt. Een ander bijzonder moment is wanneer drie muzikanten marcheren over het podium, waarbij ze geluiden maken met kleine instrumenten. Ze doen alsof ze een onzichtbaar iets proberen te vangen met hun instrumenten, wat zorgt voor een speelse en magische sfeer. 

Het bespelen van de taiko vergt een compleet andere techniek dan het bespelen van een drumstel. Kracht, houding en vooral uithoudingsvermogen zijn essentiële eigenschappen van de taiko-speler. Deze energie verdwijnt geen seconde tijdens de voorstelling. De taiko, met zijn geschiedenis die zeker zo’n tweeduizend jaar teruggaat, is een waardevol onderdeel van de Japanse cultuur. Naast de taiko horen we in een wonderlijk tegenspel de koto en de shamisen. De balans tussen deze instrumenten komt prachtig tot leven, vooral in de solo’s die rustig beginnen en geleidelijk aan intensiever worden.

De avond bereikt een indrukwekkend hoogtepunt, waarbij wij als publiek worden aangemoedigd om mee te schreeuwen en te klappen op de beats van de drums. De drummers van Yamato nemen met een diepe buiging afscheid van het enthousiast applaudisserende publiek. Het Toon Hermans theater heeft een avond vol passie en energie beleefd die nog lang zal bijblijven. De drummers van Yamato bewijzen wederom hun wereldklasse met hun mix van traditionele Japanse muziek en moderne invloeden. Deze show laat zien dat muziek mensen kan verbinden ondanks een taal- en cultuurbarrière. Ook zonder woorden kun je een duidelijk verhaal vertellen. Het is indrukwekkend hoe goed Yamato hier vanavond in is geslaagd.