Een plek waar de oordoppen op hetzelfde tempo als biertjes over de toonbank gaan, waar betalen met cash de standaard is en waar bovenal iedereen zich welkom voelt: Café Bluff is een unieke plek in Limburg. Niet alleen door de sfeer die er heerst, maar ook door de rol die het jarige café speelt in het Limburgse poplandschap. Beginnende bands spelen hier hun eerste shows en doen zo ervaring op. We spraken afgelopen weekend eigenaar Marcel Franssen over het 40-jarig bestaan van 'The Home of the Underground'.

Marcel, allereerst gefeliciteerd met de 40e verjaardag van Bluff! Kun je jezelf kort introduceren voor eenieder die je niet kent?

Dankjewel! Ik ben Marcel en woon intussen zo’n 48 jaar in Heerlen. Café Bluff heb ik in 2007 overgenomen en sindsdien hebben we er een beetje onze eigen draai aan weten te geven.

Dat is toch ook alweer een hele tijd. Wat is de succesformule van Bluff, hoe hou je het zo lang vol?

Ik denk dat het komt door het feit dat we het klein en simpel houden. Tegelijkertijd is iedereen hier welkom en dat geldt ook voor lokale artiesten. Of het nu hardcore is of hiphop, iedere beginnende artiest verdient een podium, dus daar hebben we ons ook met name op gefocust.

Eigenlijk ontbrak er zoiets als Bluff in Heerlen destijds, nietwaar?

Ja ik denk het wel, al had je destijds in de Oefenbunker (Landgraaf, red.) ook wel wat beginnende bands staan. Ik heb toen zelf met name veel shows bezocht buiten Heerlen, maar als ik in de buurt ging, ging ik naar de Oefenbunker. De laatste jaren gaat het daar ook weer de goede kant op, dat is eveneens echt een belangrijke plek in en voor Heerlen.

Ik kan me voorstellen dat in al die jaren de hoogtepunten niet op een hand te tellen zijn. Kun je er een aantal noemen?

Boh, hoogtepunten? Laat ik beginnen met een van de avonden dat Born From Pain hier speelde en er binnen een rookbom werd afgestoken, dat was echt gekkenhuis (zie foto hieronder). Verder hebben we tien jaar geleden een hele leuke afterparty gehad met Dog Eat Dog, toen stond het hier binnen echt bomvol. Ik kan nog wel even doorgaan, we hebben zoveel mooie dingen meegemaakt.

''Hier kan sowieso alles, en ook alles en iedereen is welkom, laat ik dat nog eens benadrukken''

Als we het hebben over mooie dingen is het onvermijdelijk om ook naar de minder mooie dingen te vragen. Zijn er ook dieptepunten geweest?

Poeh, ja. Met name op persoonlijk vlak hebben we wel een dieptepunt gehad toen Daphne (partner van Marcel, red.) ziek is geworden. Gelukkig is dat achter de rug en draaien we nu weer als een topteam. Verder natuurlijk de coronaperiode, maar daar heeft iedere ondernemer last van gehad en daar zijn intussen ook genoeg woorden aan vuil gemaakt. We kijken positief naar de toekomst in ieder geval.

Laten we het over wat leukers hebben dan: er gebeuren hier ook genoeg gekke dingen. Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt in al die jaren?

Haha, waar wil je dat ik begin? Een bardive is hier geen bijzonderheid meer, maar er hebben ook wel eens mensen van een terrastafel een duik genomen, dat kan hier allemaal.  Hier kan sowieso alles, en ook alles en iedereen is welkom, laat ik dat nog eens benadrukken. Verschillende leeftijden, geaardheden, afkomsten.

Een jaar of tien geleden, toen ik hier zelf vaak kwam, was er zo’n drie keer in de week een hardcore-avond. Dat is nu anders, is dat bewust?

Dat is nu anders ja, al heb ik het altijd heel breed willen programmeren. Ik had toen ik begon gewoon meer connecties in de hardcore-scene en het werd daardoor makkelijker om die bands hierheen te krijgen. De laatste jaren focussen we ons wel nog breder met onder andere hiphop-, reggae- en bijvoorbeeld dubstepavonden. We hebben een gevarieerd publiek dus ik wil ook een gevarieerd aanbod bieden.

Zijn er vergelijkbare plekken in de regio, als we kijken naar de variatie in het publiek en de bijbehorende sfeer in het café?

Nee, ik denk het niet. Mensen gaan voor livemuziek toch al snel naar een poppodium, maar dat is eigenlijk niet te vergelijken met wat zich hier afspeelt.

''Er is zoveel muziek die geen podium krijgt, dat willen wij wel graag bieden''

Bluff wordt niet voor niets ook wel ‘The Home of the Underground’ genoemd natuurlijk. Hoe zou je die titel eigenlijk zelf definiëren?

In het kort: alles wat niet mainstream is. Daarmee zeg ik niet dat er iets mis is met mainstream zijn, of mainstream muziek maken, trouwens. Er is zoveel muziek die geen podium krijgt, dat willen wij wel graag bieden. Het mag hier wat meer schuren. Ook als een band pas begonnen is, zijn ze hier welkom. Er zijn zat bands die zelf vragen om hier te komen spelen, maar we schrijven ook veel bands zelf aan.

Staan er nog bands op het verlanglijstje?

Haha ja, Madball. Maar goed, daar ben ik al jaren mee bezig en alles moet dan goed vallen. Zo’n bands moeten er ook zin in hebben en een dag vrij hebben als ze in de buurt zijn. Verder staar ik me niet blind op bepaalde bands, er is genoeg moois te ontdekken. We moeten ook niet vergeten dat we officieel een capaciteit van 90 hebben, dus we hebben ook grenzen.

Wat hebben de komende 40 jaar voor Bluff in petto?

Geen idee, maar we gaan gewoon lekker door zoals we bezig zijn. Als iets goed is, moet je er niet teveel aan veranderen vind ik. We zitten er nog wel eventjes, dus geen zorgen.

Dat stemt ons tevreden, heb je nog een laatste boodschap aan de lezer?

Blijf lokale artiesten supporten, dat is alles.