Slum Village, een van de meest invloedrijke hiphopgroepen in Amerika, werd op 24 april hartelijk verwelkomd in Venlo. De groep uit Detroit, voormalig bestaande uit rappers Baatin, T3 en producent-rapper J Dilla, bracht de zaal in Grenswerk terug naar 90's hiphop. Liedjes met onder andere John Legend en Kanye West kwamen aan bod en dat zorgde voor een flinke dosis ‘throwback’ energie. De gehele avond stond in het teken van hiphop.

Bij binnenkomst zijn de Limburgse klanken van supportact Yila te horen. Met zijn teksten geeft hij het publiek levenslessen mee. Over het publiek gesproken, de toeschouwers zijn gevarieerd. Jong, oud, hiphop-fan, muziekliefhebber, verschillende doelgroepen zijn aanwezig. Zodra Yila uitgesproken is, warmt de dj ons op met Limburgse rap en oldschool hiphop. De zaal lijkt op dit moment meer een ontmoetingsplek. Groepjes mensen staan, onder het genot van een biertje, gezellig te kletsen, selfies te maken en hier en daar wordt wat gedanst. 

Zodra Governor Slugwell, de dj van Slum Village, zijn opkomst maakt op het podium, draait hij ons warm voor de show. Niet veel later ontstaan er technische problemen. Om de stilte te doorbreken, neemt de zaal-dj het geluid over en speelt hij wat nummers af. Even later kan Rapper Earlly Mac eindelijk de show enthousiast aftrappen, maar al snel ontstaan er wederom problemen met de muziek. Het publiek wacht geduldig af en dat vindt de rapper opmerkelijk. “Back in America I would already get boo'd off stage”, zegt hij lachend. Na voorproefjes van zijn muziek, geeft hij het stokje door aan hiphop-duo Abstract Mindstate uit Chicago. Zij proberen de zaal ook in de sfeer te krijgen, maar in het publiek is te zien dat een aantal mensen eigenlijk meer behoefte heeft aan Slum Village zelf. Desondanks klinken er wel kreten uit waardering.

Yila

Earrly Mac

Abstract Mindstate

Eindelijk verschijnen T3 en Young RJ, de huidige leden van Slum Village, op het podium. Het publiek juicht en het energielevel stijgt. Slum Village verwent ons met een aantal klassiekers. Er is goed onderscheid te maken tussen échte fans en liefhebbers. De een joelt alle songteksten luid mee, de ander beweegt met het hoofd mee op de beat. De waardering vanuit de rappers is duidelijk te merken. Er vindt veel interactie tussen hen plaats en er wordt zelfs een telefoon uit het publiek overgenomen om een filmpje te maken voor een fan! Tijdens de show wordt er ook meermaals een ode gebracht aan overleden oprichters J Dilla en Baatin in de vorm van peace tekens in de lucht. 

Slum Village brengt ons de rest van de avond terug naar 90's hiphop, onder het motto “F.U.N. with Slum”. Het publiek laat merken dat oldschool hiphop nog steeds gewaardeerd wordt. En zelfs na het overlijden van Slum Village-oprichters J Dilla en Baatin bewijst de groep nog steeds overeind te kunnen staan in de hiphop-scene. Hun eerste album in bijna tien jaar, genaamd F.U.N., verschijnt op 3 mei.