Lörk maakt muziek die is geïnspireerd op Doe Maar, Toontje Lager en Abel, maar is vooral zichzelf. 10 vragen aan deze band die deze z0mer te zien is op diverse festivals.

1.  Hoe zijn jullie in de muziek terecht gekomen?
We waren allemaal al bezig met muziek maken en kenden elkaar ook al via-via. Jesper, de zanger van onze band, heeft ons vervolgens bij elkaar gezet, door een optreden toe te zeggen nog vóórdat hij een band had. Dat dwong ons om een aantal weken consequent te repeteren. Voordat we het wisten was LÖRK geboren.

2.  Hoe komen jullie aan de naam Lörk en wat betekent het?
Lörken! Je kunt aan van alles lörken… Een biertje, een waterpijp, een colaatje voor de liefhebber? De ‘L’ uit ons logo is overigens een waterpijp! Meer in het algemeen staat de naam symbool voor het feit dat je niet moet vergeten om te relaxen in onze gehaaste wereld. Want dat vergeten we met z’n allen wel eens.

3. Hoe kun je jullie muziek het beste omschrijven?
Een mix van reggae, ska en nederpop. Minimalistisch en easy-listening. Basaal zouden we het echter niet willen noemen: wie goed naar de teksten luistert kan wel degelijk verdieping ontdekken. Dat geldt in het bijzonder voor ‘Stil’ en ‘Kras’. 

4. Wie schrijft de teksten en wie de muziek en waar is de EP opgenomen?
De teksten worden aangeleverd door onze zanger Jesper. Tijdens repetities gaan we daar met de hele band mee aan de slag. Soms resulteert dat in een volledig andere tekst, maar vaker blijft de basis wel hetzelfde. Ieder nummer heeft een zeer typerend ‘riffje’. Die komen vaak vanuit onze gitarist Glenn of bassist Dave. Met die basis, en de door Jesper aangeleverde teksten bouwen we het liedje dan stap voor stap uit. 
Het opnemen van onze EP hebben we in eigen beheer gedaan, en daarvoor hebben we met Brian Groot samengewerkt! De locaties variëren: de ene keer op een zolderkamer bij Jesper, en de andere keer in het appartement bij Glenn: als het maar stil is!

5. Door wie zijn jullie muzikaal geïnspireerd?
De link met Doe Maar is natuurlijk snel gelegd: Nederlandstalige reggae/ska. Laatst werden we vergeleken met Abel en Toontje Lager, wat we ook tof vinden. Laten we trouwens Van Kooten en de Bie niet vergeten, als onze favoriete taalgoochelaars!
 

 

6. Jullie maken een combinatie van ska/ reggae en pop. Vanwaar de keuze voor Nederlandstalige teksten?
Nederlands als taal om in te zingen is (nog altijd) enigszins ondergewaardeerd, vinden wij. Het wordt nog maar al te vaak geassocieerd met ‘Frans Bauwerige’ muziek en dat vinden we helemaal niet nodig (Niets persoonlijks Frans!). Nederlands is in zijn lompigheid juist een prachtige, directe en pure taal. Dat hebben bands als Doe Maar al eens bewezen, en dat gaan wij ook bewijzen.
7. Jullie hebben de EP Bitter gemaakt. Wat zijn de eerste reacties en staat er ook een single op de EP?
We horen toffe reacties van zowel ons publiek bij optredens als de (regionale) media. We werden laatst al gedraaid bij L1, en ook bij Radio DMG (regio Deurne), RN7 (regio Nijmegen) en Omroep Venlo komen we regelmatig voorbij. 
Op de EP staan ‘Poen’ en ‘Dom’, dat zijn de 2 tracks die als single voor onze EP te vinden zijn, mét YouTube clips! Dat wil echter niet zeggen dat de andere nummers minder zijn: in principe vinden wij ze allemaal single-waardig.

8. Wat is jullie doel voor de toekomst?
We lijden een beetje aan expansiedrift: We willen zoveel mogelijk en op zoveel mogelijk verschillende plekken live kunnen spelen. Daarnaast willen we natuurlijk ook liedjes uit blijven brengen: er liggen er alweer meerdere op de plank. 
En laten we het gewoon zeggen: we hopen dat we langzaam maar zeker een fanbase kunnen opbouwen die verder rijkt dan vrienden van onze vrienden. Verder hopen we dat we met onze muziek de waardering voor het Nederlands als zangtaal weer een kleine boost kunnen geven. Hadden we al gezegd dat we graag veel willen optreden?

9. Wat inspireert jullie tot het schrijven van songs en hoe kom je dan tot de muzikale invulling?
Al onze nummers zijn ‘uit het leven gegrepen’. Lekker clicheetje, toch? Voor de muzikale invulling van onze liedjes is de hele band verantwoordelijk. Onze schrijfregel is: ‘Alles proberen’. Tegelijkertijd proberen we niet moeilijk te doen om het moeilijk doen: we willen tenslotte wel dat het toegankelijk blijft. 
Ook vullen we onze liedjes graag aan met kleine effectjes. Hoor je iets in het nummer ‘Bitter’ bij de cola die niet bruist..? Sjors’ keyboard is tot de tanden toe bewapend met effecten!

10. Kunnen wij ook live optredens verwachten in de toekomst?
Jazeker! Tegen de tijd dat dit wordt gepubliceerd hebben we net ons optreden op Roze Zaterdag 2019, én het ZOKS Festival gehad. De eerstvolgende kans om ons live te zien is op 07 juli in Wessem (bij Roermond), op het Wessummer Beers festival. Voor meer data kun je terecht op onze socials of onze website www.lorkdeband.com! 
Lekker Lörken!