Orgel Vreten kennen we nog als dat initiatief dat begon in 2012, als een eenmalige orgelbattle tussen twee titanen Thijs Schrijnemakers en Robin Piso (DeWolff). Het groeide uit tot een succesvol muzikaal collectief dat via Oerol, Lowlands, Paaspop en meerdere theater- en clubtours een stevige achterban opbouwde. Na het vertrek van Robin Piso in 2014 stond Orgel Vreten een tijdje gelijk aan Thijs Schrijnemaker, maar anno 2018 is Orgel Vreten een echte band geworden met een stevige line-up.
Tijd om eens bijgepraat te worden. Orgel Vreten bestaat tegenwoordig uit organisten Thijs Schrijnemakers, en Darius Timmer, bassist Jan Teertstra, drummer Henri van den Berg en sousafonist Arno Bakker.
Wat is te vertellen over de "making of" van het album?
Thijs Rademakers: "In de studio POPEI op Strijp-S in Eindhoven werd zonder tijdsdruk gecomponeerd en alles vrijwel gelijk live opgenomen. Ook de productie werd onder eigen regie verricht. Bij dit nieuwe album wilden we laten zien wat wij zelf kunnen, zonder hulp van anderen. Samen tot iets tofs te komen. Op het vorige album Komrad was het sport om alle mogelijke toetseninstrumenten die we konden vinden in de studio te gebruiken. Nu gebruikten we alleen onze oude Hammond orgels, enkele oude Roland synthesizers en jaren tachtig drumpads. Alles wat op de plaat staat, kunnen we live ook waarmaken."
Waarom heet het album "De man en zijn machine"?
"De titel verwijst naar ons zelf. We zijn nerds met oude orgels, die voor de zekerheid naar ieder optreden een flesje olie en schroevendraaiers meenemen. We houden van orgels die ronken en na een uur spelen stinken naar een muffe brandende boekenkast. Een orgel is harder werken dan een keyboard. Maar bij een keyboard doet een printplaatje al het werk, terwijl bij een Hammond veel factoren van invloed zijn op het geluid. Als je tegen een Hammond schopt, ontspoort de motor. Als de versterker te lang hard aanstaat, oversturen de buizen. Het is een machine, een knorrend beest dat leeft."
Orgel Vreten gaat op de nieuwe plaat weer alle kanten op. Hoe zou je de muziek op de nieuwe plaat omschrijven?
"De muziek is nog het beste te omschrijven als dansbare spacerock. Pakkende spierballenthema's worden afgewisseld met spacy we-zijn-in-de-wolken-stukjes en weer terug."
Hoe is de samenwerking binnen de band?
"Ik ben trots op hoe we iedereen het zijne heeft bijgedragen, niet alleen muzikaal. Als ik iets geleerd heb, dan is het wel dat je dit gevoel moet delen met de groep. De nieuwe plaat is nu echt van ons allemaal. Bassist Jan Teertstra creëerde het artwork. Orgeltegenspeler Darius Timmer maakte met zijn pa meerdere videoclips. Drummer Henri van den Berg is actief op social media en sousafonist Arno Bakker schreef de teksten."
Wat is te vertellen over de rol van sousafonist Arno Bakker op de plaat?
"Arno was afgelopen jaren een soort nar op het podium. Tijdens de theatertour in 2014 had hij al een grote rol als acteur met tekst. Voor de nieuwe plaat had Arno nieuwe ideeën. Met diverse oneliners en een galmende preek in het nummer 'Een ode aan John Souhoka' geeft hij Orgel Vreten een nieuwe dimensie. Hij heeft echt meegecomponeerd en hij bespeelt deze keer niet alleen de trombone en sousafoon, hij zingt ook. Hij heeft het beknopt gehouden, de boodschap mag iedereen er zelf uitvissen."
Wat kan de bezoeker 24 maart in de ECI Cultuurfabriek verwachten?
"Een super dansbare avond met een hele hoop instrumentale stukken waarbij iedereen lekker kan wegdromen. En veel speelplezier en muzikaal vakmanschap natuurlijk. Wij doen dit echt omdat we het leuk vinden om samen te spelen en dat willen we graag delen met het publiek."
Zijn er dit keer gastmuzikanten?
"Nee, of misschien toch. We hebben nog wel een verrassing in petto."
Orgel Vreten speelt haar enige Limburgse show 24 maart 2018 a.s. in de ECI Cultuurfabriek te Roermond.
De nieuwe plaat 'De man en zijn machine' is te beluisteren via Spotify en ligt in de platenwinkel.