Een van de belangrijkste internationale vertegenwoordigers van de darkwave heeft wortels in Nijmegen. Voorafgaand aan hun tournee in de V.S. Canada en Mexico stond Clan of Xymox, want over deze band hebben we het, in De Nieuwe Nor in Heerlen.

Ieder kwartaal organiseert de Nieuwe Nor een new wave programmering. Avonden die goed worden bezocht door een vaste poule van bezoekers. Vanavond is het zelfs uitverkocht. Het zijn ook niet de minsten die ze hebben uitgenodigd om een concert te geven. Clan of Xemox behaalde verschillende malen noteringen in independent-hitlijsten in Engeland, Duitsland en de VS.

Het voorprogramma wordt verzorgd door Model Depose uit Groningen. Een band die al sinds 2011 muziek met een indie/new wave/synthpop geluid maakt. De band heeft een mooie sound. Een minpuntje is de podiumpresentatie. Opvallend zijn de vocale kwaliteiten van de zanger. Model Depose heeft er zin in. Het publiek waardeert dit met een luid applaus.

En dan komt de hoofdact. Clan of Xymox heet de band. Een band die ooit begon als Xymox, maar voor wie het album "Clan of Xymox" in verschillende opzichten een nieuw begin was. Vanaf dit indrukwekkende album is de naam van de band ook Clan of Xymox, en sindsdien hebben ze nog zo'n 11 albums opgenomen.

Alweer in 1985 verscheen dat "Clan Of Xymox". Twintig albums van Clan of Xymox / Xymos later bestaat de band nog steeds. Van de oorspronkelijke bezetting is zanger Ronnie Moorings als enige overgebleven. Hij vormt nu samen met drie Duitse muzikanten het hedendaagse Clan of Xymox. De standplaats van deze ooit in Nijmegen opgerichte band is inmiddels Leipzig.

Clan of Xymox is bezig met een internationale tournee door Europa en Amerika. Over twee weken staan Amerika, Canada en Mexico op het programma.

De muziek is te omschrijven als melancholische, dromerige gothic met veel elektronische partijen, gecombineerd met gitaarpartijen die wat The Cure-achtig zijn. Indrukwekkend, maar het duurt enkele nummers voordat het concert echt op gang komt. Dat komt door de woorden van Ronnie tussen de nummers. Het publiek in Heerlen is duidelijk niet gecharmeerd als het wordt aangesproken met verwijzingen naar carnaval, Duitsers, mijnwerkers en verlegen gothics. Nadat de zanger aangeeft "maar niet binnen te komen" bij het publiek, besluit de band alleen nog maar de nummers zonder intro te spelen. 

Dat verbetert de zaak en het publiek sluit de band weer in hun harten. Er volgt een set waarin elektronica een belangrijke rol speelt. De kwaliteit van de computers en synthesizer veroorzaakt zowaar een natuurlijk geluid. 

Belangrijkste waarde van de band is de diepere stem van Ronnie die doet denken aan Ian Curtis (Joy Division) en Ian McCulloch (Echo and the Bunnymen) en zelfs hier en daar aan David Bowie.

Alle hits komen langs. "Louise" en "A day" worden gespeeld in de reguliere set. Het publiek wordt twee keer getrakteerd op een toegift. Er wordt afgesloten met een gothic versie van Shocking Blue's "Venus". De verwijzing is duidelijk. Het Nederlandse Shocking Blue. Hieruit blijkt de connectie van Clan of Xymox met Nederland. 

Er staan lange rijen bij de merchandising. De nummers van Clan of Xymox zijn tijdloos en kunnen nog heel veel jaren mee. Nooit geweten dat we zo'n internationaal new wave-icoon uit Nederland hebben.