De Limburgse popscene groeit en bloeit. Dat was wel te merken bij DVERS 2017. 3voor12 limburg doet verslag van een inspirerende dag in Sittard, met een conferentie, netwerkdiner en vooral heel veel live muziek.

Op zaterdag 30 september was het zover: DVERS. Dit jaarlijks door de Stichting Popmuziek Limburg georganiseerde festival wordt dit jaar vooraf gegaan door een conferentie. De belangstelling voor deze conferentie was gezien het aantal deelnemers  groot. Acht onderwerpen stonden op de programma. Opvallend dat dit jaar veel aandacht werd besteed aan muziekonderwijs voor de allerjongsten. Ook de combinatie tussen bijvoorbeeld harmonie en popmuziek en de kennismaking van jongeren met muziek werd belicht. 

Yoeri Wilbers (directeur van ECI Cultuurfabriek en interim bestuurslid van Stichting Popmuziek Limburg) laat zien dat de cijfers van de sector Popmuziek een positieve ontwikkeling doormaken. De mogelijke verzelfstandiging van SPL maakt deel uit van het plan om de popmuzieksector nog beter te profileren. Het idee van een LAB om tot nieuwe vormen, ideeën en projecten in Limburg te komen, spreekt veel deelnemers aan.

Het belang van samenwerking, vernieuwing van de poscene in Limburg is voor de regio Zuid-Limburg van belang. Landelijk worden  er per 4 jaar gelden beschikbaar gesteld aan landelijke regio's. Nadenken over speerpunten is noodzakelijk nu de grootschaligheid en diversiteit in aanbod van popmuziek verder zal toenemen.

Opvallend was de belangstelling van jonge talenten voor deze conferentie. Het leidde tot een mooie mix van aanwezigen, met jonge talenten en mensen uit de professionele muziekwereld. Merlijn Huntjens, stadsdichter van Heerlen, vatte de middag op een treffende en humoristische manier samen.

Vanaf 20.00 uur werd gestart met de optredens. In 12 cafés / zalen waren er in totaal 80 verschillende bands en singer-songwriters te zien. Het liep helaas niet van een leien dakje. Technische problemen veroorzaakten nogal wat vertraging in het programma. Gevolg was dat de muziekliefhebber die vooraf zijn tijdschema had gemaakt nogal in de knel kwam. Het afsluitende optreden vond pas rond 3.30 uur 's nachts plaats. 
 

3voor12 bezocht de volgende bands:

Thalamus: Kleine zaal Volt. 
Lotte Spreeuwenberg is de zangeres en gitariste van Thalamus uit Horst. De band speelt voor het eerst 5 nieuwe nummers in een nieuwe bezetting. Ze hebben een nieuwe toetsenist. Er zijn duidelijk invloeden van dreampop/ trip hop te herkennen. Gewaagd, maar goed uitgevoerd. Tijdens het optreden zijn de persoonlijke teksten voelbaar. Op 18 oktober speelt Thalamus trouwens in de voorronde van Nu of Nooit in Venlo.

Portland: Kleine zaal Volt
Portland kreeg in België veel airplay met een prachtige versie van Fleetwood Mac's "Dreams". Maar ook hun eigen songs maken vanavond veel indruk. Pouring Rain was een kleine hit in België. Het drietal maakt een vorm van dreampop/indie die vanavond zorgt voor een hoge waardering van  de bezoekers. Portland legt het optreden stil als het publiek te hard praat. Het vraagt om stilte van het publiek. Anders is het echt niet te doen, aldus zanger Jente Pironet. Gelukkig ontdekten velen de kwetsbare en intieme sound van deze band.
 

Luca Madu: Philharmoniezaal  
Lotte Slangen is de opvallende zangeres van Luca Madu. Luca Madu bestaat uit zes leden. Opvallend is de invloed die de cello heeft op de muziek van deze topband. De leden van de band hebben elkaar leren kennen op de rockacademie in Tilburg. Een voorbeeld van hoe talentvolle muzikanten tot een veelbelovende band kunnen komen. De sound van Luca Madu valt het best te typeren als dreampop. Het publiek toonde hoge waardering voor de muziek.

Lotte Walda: Philharmoniezaal
Lotte Walda is Limburgs meest aansprekende voorbeeld van een talentvolle en succesvolle zangeres. Samen met de Lotte Walda Band heeft zij zich omringd met topmuzikanten. De songs die steeds meer een country-invloed krijgen, spreken erg aan. De stem en persoonlijkheid van Lotte krijgen door de muzikanten nog meer diepte. Ze kondigt aan dat haar tweede single eraan komt, "Bag full of dreams", binnenkort te beluisteren op Spotify.

Baltimore: Markt Sittard
De Belgische band Baltimore maakt verrassend goede psychedelische rock. Een heldere frisse sound. De mannen spelen met veel plezier en ambitie. Jammer dat het aantal bezoekers erg minimaal was. 

Rhinos are the people Too: Volt Grote Zaal
Loes Caels is de zangeres van Rhinos are the People Too. Deze mooie naam staat garant voor dynamische indie met wave-invloeden. Hun show brengt dynamiek en zowaar zijn er bezoekers die swingen. De band is afkomstig uit Peer. Dat ligt vlak over de grens. De Muziekgieterij in Maastricht is voor hun dichtbij, geen wonder dat de band daar binnenkort te zien is.
 

DVERS is een jaarlijks terugkerend festival . Het geeft een goed beeld van de Limburgse popscene. Goed om te zien dat er steeds meer belangstelling bestaat voor de verbinding met eu-regionale bands. Het festival voegt werkelijk iets toe. Het stelt in staat tot netwerken, elkaar leren kennen en wellicht samen optreden op poppodia of festivals in de hele euregio.