Al vroeg in de middag start het programma in Roermond. Daarbij valt meteen op dat er deze editie weer voldoende aandacht is voor Nederlandstalig talent. Karel J. Schepers, bijvoorbeeld, doet denken aan De Dijk of Bløf. Op straat bij Bufkes bezorgt hij voorbijgangers een glimlach met zijn catchy nederpopnummers. De muziek komt prima uit de verf dankzij de goed op elkaar ingespeelde band. Bescheidener van opzet is Stoomboot, een alter ego van de Belg Niels Boutsen. Hij treedt solo op bij Bagels & Beans. De singer/songwriter heeft bij elk nummer wel een persoonlijke anekdote. De meest intrigerende Nederlandstalige act is AAPNOOTMIES in Markt 10. Dinaira Scheffers, de muzikant achter AAPNOOTMIES, schopte het tot de finale van de Grote Prijs van Nederland. Je zou haar muziek kunnen omschrijven als een soort Bon Iver meets Roosbeef, hoewel een vergelijking misschien afbreuk doet aan de eigenzinnigheid van AAPNOOTMIES. De originele teksten en prachtige zang maken AAPNOOTMIES een echte aanrader.
Roermond trapt af als eerste Limburgse stad tijdens Popronde
Breed aanbod aan Nederlands talent
De Popronde is een jaarlijks terugkerend showcase-festival voor Nederlands talent. Dit jaar strijkt het festival neer in veertig steden waaronder zes Limburgse. Roermond was afgelopen zondag als eerste Limburgse stad aan de beurt
De popronde heeft voor ieder wat wils. Een opvallende act is bijvoorbeeld Daimy Lotus, die met haar energieke elektronische muziek het publiek weet te boeien in De Pauw. Bijzonder is beslist ook Rosemary & Garlic, niet enkel een culinair verantwoorde kruidencombinatie, maar tevens een indie-folk band uit Utrecht. Hun muziek is rustig en diepzinnig, geen slechte band om bij de bieb op te laten treden. Overigens is Rosemary & Garlic een naam om in de gaten te houden, want deze band krijgt nu al aandacht in het buitenland.
De popronde biedt ook een kans aan Limburgse bands. Het Heerlense STATESMEN, finalist van Nu of Nooit 2015, treedt aan in café Den Heilige Cornelius. STATESMEN maakt poppy muziek en de kroeg is gezellig vol. Toch is het One Direction-gehalte eigenlijk te hoog voor een kroeg als Den Heilige Cornelius. Sowieso is het hardere gitaarwerk wat onderbedeeld tijdens de popronde in Roermond. Gelukkig is daar de Maastrichtse band Crazy Cult Roadshow, die afgelopen jaar ook in de finale stond van Nu of Nooit. Frontman Roel Peijs kijkt het publiek uitdagend aan terwijl de gave riffs en solo’s uit de boxen knallen.
Een act die je zeker moet zien is Rilan & the Bombardiers. Deze band rondom Rilan Ramhane mixt meerdere genres: soul, blues, jazz en hiphop. Het resultaat is verfrissend en dansbaar. Zeker heeft de charismatische frontman Rilan hierin een aandeel, maar ook de rest van de band etaleert een hoog niveau in de Azijnfabriek. Zo verbleken de meeste drummers op de popronde bij die van Rilan & the Bombardiers.
Afsluiter van de popronde is Radio Eliza in de Azijnfabriek. Winnaars van de Amsterdamse Popprijs en 3FM Serious Talent van april 2016 en dat terwijl deze indiepopband nog geen twee jaar bestaat. Bekend is vooral het liedje Kids, maar Radio Eliza heeft meer in haar mars dan dat hitje. Live valt op hoe goed de nummers in elkaar steken. Jammer is alleen dat er op een gegeven moment bijna meer man op het podium staan dan in het publiek.
Als altijd biedt de popronde een breed aanbod aan Nederlands talent. De eerste editie in Roermond smaakt naar meer. De volgende popronde in Limburg is op 25 september in Heerlen. Ook Venlo (21 oktober), Maastricht (4 november), Sittard (12 november) en Venray (20 november) volgen nog dit jaar.