Een feestje dat DVERS heet
Eerste deel over het leukste showcasefestival van de Euregio
DVERS is al jaren een begrip in de Euregio. Na inschrijving maakt de selectiecrew van DVERS een schifting en zo weten ze elk jaar tot grootse aantallen nieuw talent te komen. Door de gehele binnenstad van Sittard wordt er dit jaar gemusiceerd door meer dan 75 acts. Van kroeg tot winkel, het maakt niet uit. Voor de muziekprofessionals is er overdag de eerste Euregionale muziekconferentie. Niet alleen netwerken maar ook praten en brainstormen over hoe Limburg en de Euregio in een (nog) beter muzikaal daglicht komen te staan. Lees het allemaal in dit eerste deel over DVERS 2015.
Een kleine impressie van de conferentie:
Er wordt gesproken over muziek maken in de Euregio en het daar omheen ontstane landschap. Er zijn zat mogelijkheden en kansen volgens de panels met leden als Joery Wilbers, Jan Bruschke en Wim Smeets. De Muziekgieterij kijkt buiten 's lands grenzen door de samenwerking met MuziekOdroom uit Hasselt. SPL doet dat ook met Konnektor: Euregio Music Exchange en zo speelt er meer dan blijkbaar opvalt.
Luuk Cox (o.a. producer Stromae), Jules Weijers (o.a. d00p, Het Verzet) en Jan Bruschke (o.a. oprichter en producent Young Pioneers) worden gevraagd naar hun muzikale successen. De projectie naar het buitenland lijkt betere windeieren te leggen dan het opzoeken van regionale en nationale kansen. "De jeugd bepaalt zelf wat ze zien en horen" zegt Cox. Het traditionele platenmaatschappij, clipje, succes is niet meer het credo. Als voorbeeld: Het Verzet doet het extreem goed op YouTube met meer dan een miljoen views, met name vanuit Rusland. Bizar maar het levert wel een paar toernee's op. "Het landschap is gewoon veranderd." Een terechte vaststelling als je kijkt naar hoe acts tegenwoordig naam en faam maken. "Ga met je tijd mee" roept iemand nog uit het publiek.
In de zaal wordt de vraag gesteld waarom er zoveel naar het buitenland toe wordt gehandeld terwijl er zoveel talent lokaal (in Limburg, red.) aanwezig is. Een veel gehoorde opmerking is dat Limburg een imagoprobleem heeft. "In Limburg wordt niet goed gemusiceerd" of "er komt weinig van de grond in Limburg" hoor je terug in het debat terwijl het tegendeel deze avond bewezen zal worden.
"Iets wat we moeten ontstijgen." is een opmerking van een van de gesprekspartners. De gedeputeerde van de provincie Limburg voor Financien, Sport en Cultuur, Ger Koopmans, zal dat later nog fel onderstrepen. Een act moet volgens Koopmans "gewoon goed" zijn. Er zijn wat hem betreft dan ook geen provincie- of landsgrenzen. Een punt van herkenning. En daarmee wordt de conferentie afgesloten. Het "imagoprobleem pareren" zorgt voor food for thought voor een aantal aanwezigen. Het is duidelijk dat hier nog verder over gedebateerd zal worden. We laten het hierbij en stappen met twee benen de avond in. Op naar de muziek.