10 vragen met...

Thimo Gijezen van Sula

Joséphine Kurvers ,

Sula was ooit het denkbeeldige vriendje van Thimo Gijezen (bekend van Fin de Siècle). Tegenwoordig representeert Sula zijn hersenspinsels die hij naar buiten brengt met z'n nieuwe en gelijknamige concept. Sula is een originele kijk op alternative hiphop. Thimo streeft ernaar om het Westerse hokjesdenken te doorbreken en om tot vernieuwing in de muziek te komen. Hij wordt bijgestaan door drummer Luuk Timmermans, gitarist Eric Brugmans (ex-Mary Shade), Kenji Hendriks en MC Seb Thijssen (S.E.B/Sebtick). Op zaterdag 31 oktober 2015 staan ze in de voorronde van Nu of Nooit in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Dit zal tevens Sula's eerste live-optreden worden.

Thimo, kun je iets vertellen over je achtergrond?

"Ik ben een 25-jarige jongen uit Reuver en ik heb als gitarist popmuziek gestudeerd. Eigenlijk maak ik al mijn hele leven muziek. Dat is ooit begonnen op de piano. Momenteel ben ik muzikant en heb ik een opnamestudio waarin ik eigen werk en werk van anderen produceer."

Wat drijft je tot het maken van muziek?

"In de brugklas profileerde ik me als gitarist, maar toen we met een drummer en drie gitaristen zaten te jammen, had ik geen behoefte meer om gitaar te spelen. Dus ik stemde mijn gitaar lager en ging ik vervolgens bassen, want dat vond ik mooier klinken. Als ik ergens een positieve invloed aan denk te kunnen geven, dan activeert mij dat. Daarbij streef ik erg naar vernieuwing. Veel huidige muziek is gebaseerd op herhaling en statistieken. Dat staat haaks op mijn definitie van muziek. Het voelt een beetje als een plicht mensen in aanraking te laten komen met dingen die ik hoor of mis in de muziek om me heen. Misschien ben ík wel degene die gek is, maar dan geloof ik dat er meer gekken zijn in de wereld, en die hoop ik te bereiken met mijn muziek. Daarnaast wordt bepaalde reeds gesettelde muziek al zo goed uitgevoerd dat ze mij niet nodig heeft."

Kun je wat meer verstellen over de totstandkoming van de band Sula?

"Als kleuter had ik een denkbeeldig vriendje dat Sula heette. Tegenwoordig representeert Sula mijn ideeën in de muziek en is Sula als figuur tevens onze bandmascotte. De band Sula maakt alternatieve hiphop en bestaat uit vier personen. We maken hiphop beyond boundaries. Daarin mag ik al mijn geflipte hersenspinsels stoppen. Luuk Timmermans verzorgt de drums en samen met hem zat ik in Fin De Siècle. Tijdens het soundchecken maakten we vaak enorm dikke grooves. Dan beloofden we elkaar dat we eens een hele dag in de studio zouden gaan zitten om alleen maar grooves op te nemen. Dat hebben we uiteindelijke gedaan en het was magisch. Daarmee wilden we verder gaan. Met Eric Brugmans heb ik vanaf dag één een goed klik gehad en met hem heb ik altijd de meest bizarre muziek gedeeld. Ik wist dat dit project een sterke behoefte heeft aan zijn muzikale invulling. Met beide muzikanten heb ik trouwens popmuziek gestudeerd en een vriendschap opgebouwd vanuit een gedeelde passie die bovengemiddeld groot is. Daarnaast hebben we een breakdancer, Kenji Hendriks, die dezelfde drang heeft als ons: mensen iets nieuws én iets tofs laten ervaren. Met hem heb ik al eens eerder een alternatieve hiphop-band, Leuk, gehad. Dat concept vonden we zo leuk dat we het heel graag eens in het groot wilden uitvoeren."

Wat maakt Sula uniek?

"Veel artiesten varen mee in een stroming om op die manier een groot publiek te bereiken. Met onze ideologie kan dat niet en dat hoor je. We zoeken precies datgene wat er niet is of niet onvoldoende is uitgelicht binnen de hiphop. Er zitten een hoop tegenstrijdige elementen in onze muziek. Zo verpletteren we de stoerheid van hiphop in sommige nummers of doorbreken we patronen die anders in tact gehouden zou worden. Hier en daar zitten er wat onverwachte stukken in. Daarnaast zit er zeker ook humor in verwerkt."

Waarom juist hiphop als uitgangspunt?

"Omdat hiphop duidelijk is. Ik zie hiphop in essentie als een ritmisch gegevens met een bepaald gevoel, en dat, als duidelijke bindende factor, geeft ons de vrijheid om alles te doen waar we zin in hebben. Als iets een groove heeft of dansbaar is, kom je met een hoop geschifte dingen weg, die anders niet voor een groot publiek te verhapstukken zouden zijn."

De muziek die Sula maakt is erg uiteenlopend qua sound. Wat is de bindende factor?

"Een gevoel, zou ik zeggen. Ik heb veel dezelfde reacties gekregen op onze muziek. Mensen moesten echt lachen, maar ze vonden het niet belachelijk. Ze gingen juist uit hun dak."

Wat wil je uitdragen met de muziek die Sula maakt? Is dat specifiek gericht op de Limburgse muziekscène of gaat dat verder dan dat?

"De kant van hiphop die wij belichten is nog erg onbekend. We zijn allemaal muzikaal breed georiënteerd en dat zorgt voor combinaties van stijlen die smaakvol en vernieuwend zijn. Dit alles gaat gepaard met een groot respect voor ons hoofdgenre. We richten ons niet specifiek op Limburg. Als ik een royaltiesoverzicht bekijk van mijn digitale releases, zie ik dat er in Nederland niet of nauwelijks meer luisteraars zijn dan in andere landen over de hele wereld. Muziek is de enige wereldwijde taal dus het gaat zeker verder dan Limburg of Nederland."

Op 31 oktober treden jullie op tijdens de voorronde van Nu Of Nooit in Roermond. Wat kan het publiek van jullie verwachten en wat verwachten jullie er zelf van?

"We brengen een fusie van muziek en dans, met groovende klanken  en prikkelingen van nieuwe muzikale klanken. Voor elk lid van Sula wordt ons optreden een gigantische uitdaging. We zullen allemaal dingen moeten doen die we live nog nooit eerder gedaan hebben. En dat op een hoog niveau. We nemen dus een groot risico, maar als het allemaal goed gaat, zullen we een waanzinnig inspirerende en enthousiasmerende show neerzetten."

Verschilt een liveoptreden met de muziek die op de komende EP te horen is?

"Het grootste verschil is visueel. We hebben namelijk een breakdancer. Daarnaast hebben we live een MC: Seb Thijssen (a.k.a. S.E.B./Sebtick, producers van elektronische muziek). Maar we willen voorlopig nog geen vaste aanstellen voor die rol. En voor de rest… We hebben dit nog nooit live gedaan, dus we gaan snel zien hoe we live uitpakken."

Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst met Sula?

"Ik wil me richten op meer fusie van dans en livemuziek door op bijvoorbeeld breakdance battles te gaan spelen en uitgebreide shows te doen met Kenjii en wellicht met nog wel meer dansers. Verder wil ik meer muziekexperimenten doen, die naast interessant vooral heel erg dik klinken. Met Sula hoop ik in ieder geval de hokjes waarin wij westerlingen hebben geleerd te denken, open te breken. Deuren, ramen, erkers of muren er helemaal uitslopen. Ik wil een fusie maken, net als zo’n billig, rond kruidenpotje voor op vakantie, waarbij na een week alle kruiden door elkaar zitten."

Ben je nieuwsgierig geworden naar de muziek van Sula?

Als je een voorproefje op de muziek van Sula wilt, en niet kunt wachten tot hun optreden tijdens Nu of Nooit: bekijk dan deze video.

We zijn altijd op zoek naar Limburgse muzikanten, bands of mensen die iets betekenen voor de Limburgse muziekscene. Lijkt het je leuk om geïnterviewd te worden voor onze rubriek? Stuur dan een email aan 3voor12limburg@gmail.com onder vermelding van 'Aanmelding 10 Vragen Met...' en wie weet sta jij in de volgende editie van 10 vragen met...