Een kijkje achter de schermen bij Solar

Interview met Sandra van Beers, projectmanager

Camiel Rodigas ,

Het Solar Weekend zit er weer op. 3voor12 limburg deed verslag in woord en beeld en interviewde menige band. Maar zo'n muziekfestival komt natuurlijk niet van de grond zonder de organisatoren achter de schermen. 3voor12 limburg sprak met Sandra van Beers, projectmanager bij organisator Extrema en persbegeleider bij Solar. Over de gang van zaken rond zo'n happening en de creativiteit die dat losmaakt. Maar ook over de problemen die er waren. Voor wie het nieuws gevolgd heeft: zoals bekend legde vlak voor het festival een rechtszaak een bom onder Solar. Mocht het doorgaan of niet? We hebben ons eerste gespreksonderwerp te pakken.

Het zal flink wat problemen veroorzaakt hebben, zo vlak voor het begin van het opbouwen lijkt me, die rechtszaak. Vertel eens wat meer erover?
Ja, dat was natuurlijk even schrikken voor ons. Wij als organisatie doen er alles aan om de overlast die ontstaat door Solar Weekend zoveel mogelijk te beperken. Elk jaar verbeteren wij dit en doen dit ook in overleg met de gemeente en buurtbewoners. De gemeente geeft ons de vergunning om het festival te organiseren en daarom was de gemeente de gedaagde toen betrokkenen naar de rechter stapten.
Het gaat overigens niet alleen om geluidsoverlast of de omvang maar ook dat mensen uit de buurt die dagen moet omrijden om thuis te komen. Dat scheelt toch vaak zo'n 15 minuten.
10 dagen voor het begin van de opbouw kregen we een dik dossier met bezwaren op de vergunning. Elk van deze bezwaren en aantijgingen moesten we weerleggen. Dit heeft natuurlijk veel negatieve energie gekost. Toch, na de uitspraak, heeft dit alles juist allemaal een boost gegeven en gaf iedereen echt 300% om ook dit jaar een groot succes te laten worden. Het positieve en euforische gevoel binnen ons team na de rechtszaak was onbeschrijflijk.
Gelukkig zijn er ook veel buurtbewoners die ons hier met open armen verwelkomen, dat hebben we kunnen zien in een "petitie tegen de petitie". We hebben ons super gesteund gevoeld door iedereen, dat is een heel fijn gevoel.

Er moest dus extra gas worden gegeven: heeft dit voor problemen gezorgd tijdens de bouw? Is er iets niet af of uiteindelijk niet opgebouwd?
Nee! Gelukkig zijn hier geen problemen ontstaan. De opbouw is gewoon volgens plan verlopen. Natuurlijk, hectisch was het evengoed. Zeker de laatste dagen voor de opbouw. Daar was het werken werken werken en zorgen dat alles af zou zijn. In die laatste weken zet je normaliter de puntjes op de 'i', dat moesten we nu combineren met de voorbereidingen voor de rechtszaak. Maar kijk eens rond, het zag er toch weer prachtig uit?

Elk jaar is er op Solar een centraal thema. Dit jaar is het 'Cinema'. Hoe komen jullie hier steeds op?
Dat komt door Cindy Pielstroom. Zij is het creatieve brein achter Solar. Zij bedenkt het thema en daarna start de inschrijving voor creatieven. Daaruit maken wij een selectie en samen met de geselecteerde creatieven bouwen wij Solar Weekend. Dit jaar is er een goede balans. Er zijn wat veranderingen zoals dat er in het midden van het terrein geen Middendorp meer is. Deze is verplaatst naar de House of house. We vonden dat er vorig jaar in het Middendorp te veel bij elkaar kwam, nu is dit veel meer in balans. Nu wilden we terug naar basic dus een andere plek. Dit geeft wel voldoening.

Wat is het belang van Solar? Het lijkt me sowieso een creatieve broedplaats?
Bij de allereerste editie van Solar was de muziek ondergeschikt. Eigenlijk is die gedachte ook volgehouden. Het gaat om de sfeer. De meeste bezoekers komen ook echt niet vanwege de muziek naar Solar maar vanwege het concept. Het vrije, het unieke. We werken nu met 1200 creatievelingen, die zorgen voor alle ideeën en alles eromheen. Het eerste jaar waren dit er misschien 100. Wat we zien is dat er elk jaar nieuwe creatieve collectieven opstaan. Zo wordt het stokje constant van collectief op collectief doorgegeven. We hebben nog een enkeling die vanaf het eerste jaar hier is, en ook dat is heel mooi om te zien. Zo blijft de oorspronkelijke Solarziel in het festival.

Het festival duurt nu 4 dagen, waar eindigt het? Denkend aan een soort Sziget (een van de grootste muziekfestivals in Europa - red.)?
Nee, voor nu is dit echt de max. Wat goed is voor de sfeer, is dat er een goede balans is tussen het aantal campingbezoekers en dagbezoekers. De mensen op de camping hebben allemaal dezelfde flow, zitten op één lijn. Als daar bijvoorbeeld veel 'verse' bezoekers bijkomen kan dat de sfeer beïnvloeden. Het is nu te merken dat alles perfect in balans is. Die 4 dagen is dus het maximum maar qua mensen is het nu ook top. Heerlijk!

Er zijn wat geruchten hier en daar... Blijft Solar Weekend in Roermond?
Ja, die geruchten zijn er inderdaad. Laat ik voorop stellen: we zijn allemaal verliefd op dit terrein en Marcel Mingers (dé man van Extrema) heeft deze plek gevonden en nooit vergeten. Daardoor is Solar ook hier terecht gekomen, vanwege de uistraling van dit terrein. Maar ja, er zijn wat probleempjes. Natuurlijk nu meer vanwege de rechtszaak en dat maakt de belasting extra groot. Dit zal ook niet het topje van de ijsberg zijn, het is niet ondenkbaar dat er nog een bodemprocedure aan komt. We zullen dus moeten afwachten.
Misschien een hippiegedachte, maar we willen eigenlijk gewoon iedereen blij maken. Zo'n rechtszaak maakt ons wel verdrietig. Roermond is een prachtplek voor Solar en hopelijk blijft dat!

Tot slot, geniet je zelf nog ondanks de stress van voorgaande weken en drukte van nu?
Ik kan zelf genieten, ja, maar het is wel anders dan voor een bezoeker!! Je probeert zo veel mogelijk van het festival mee te maken, maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Er wordt vanuit verschillende kanten aan je getrokken. Maar zoals vanmorgen (zondag - red.), het waterpistolengevecht: genieten! Ook is het zo dat we 's avonds met z'n allen even bij elkaar zitten, biertje erbij en dan is het echt even ontspannen en met een glimlach de dag doornemen.