Terugblik op DVERS

Een dubbelinterview met Paul Moerel en Linda Erkens

Joséphine Kurvers ,

Op zaterdag 4 oktober vond alweer de zesde editie van festival DVERS plaats. Het is samenwerking tussen Stichting Popmuziek Limburg (SPL) en de grotere poppodia in Limburg. Samen met Paul Moerel en Linda Erkens blikt 3voor12 limburg terug op deze editie van DVERS

Kunnen jullie iets over jezelf vertellen en over hoe jullie bij DVERS terecht zijn gekomen?

Linda: "Sinds 2009 ben ik werkzaam bij SPL. Ik ben hier begonnen als stagiaire tijdens mijn opleiding Social Work en ontdekte eigenlijk meteen dat ik twee van mijn grootste passies kon combineren in dit werk: mijn liefde voor popmuziek en mijn passie voor organiseren. Ik ben vervolgens dan ook aan de slag gegaan bij SPL als projectleider van diverse projecten die de stichting initieert en organiseert (onder andere Solar loves Limburg, Bevrijdingsfestival en DVERS). Dit doe ik ondertussen alweer vier jaar. En klagen hoor je me niet, want zoals die bekende uitspraak luidt, heb ik ook van mijn passie mijn werk gemaakt. Ik ben bij DVERS betrokken vanaf het moment dat het nog in de kinderschoenen stond. Samen met mijn collega's heb ik dit "kindje" van SPL laten opgroeien en uitbloeien tot een groots evenement waarbij de popmuziek in Limburg centraal staat."

Paul: "Ik ben sinds anderhalf jaar als popconsulent werkzaam voor het Huis voor de Kunsten Limburg en voer voornamelijk de activiteiten uit van de SPL. Dat is de directe link met DVERS: dit evenement is namelijk een initiatief van de Limburgse popkoepel. Voorheen was ik onder andere werkzaam als projectcoördinator en later als directeur van Stichting PopSport, tevens ben ik negen jaar in dienst geweest bij Buro Pinkpop. Voor Buro Pinkpop was ik voornamelijk werkzaam als projectcoördinator voor Kunstbende in Limburg, maar heb ik natuurlijk meegewerkt aan alle producties van zoals het festival Breakfest, Pinkpop Classic, Bluesrock Tegelen, Pinkpop en diverse producties in o.a. de Hanenhof (Geleen) en de Rodahal (Kerkrade)."

Linda, waarom ben je specifiek het showcasefestival gaan organiseren? Wat spreekt je daarin aan?

Linda: "Ik richt me al vanaf het begin voornamelijk op het festival-gedeelte van DVERS. Ik vind het geweldig om jongeren een kans te bieden om op (hoger niveau) bezig te zijn met hetgeen waar zij van houden: het maken van muziek en het uitdragen hiervan. Het doel omtrent het hele showcasefestival gecombineerd met het enthousiasme van alle muzikanten en mijn persoonlijke ambities, zorgt voor een totaalpakket waardoor ik dit festival al jaren met heel veel plezier organiseer. De uitdaging zit hem in de groei van het festival en het steeds beter proberen in te spelen op de behoeftes binnen de Limburgse popsector. Het is fantastisch om te zien hoe het hele project is gegroeid van een eerste editie met zo’n 30 talentvolle acts naar een enorm festival met 75 acts afkomstig uit de hele provincie Limburg en Belgisch Limburg."

Hoe gaat het programmeren van acts voor DVERS in z'n werk?

Linda: "Het hoofddoel van het showcasefestival is om aanstormend talent in de spotlights te zetten. Met het programma van DVERS willen wij in één oogopslag weergeven wat Limburg en Belgisch Limburg allemaal te bieden heeft. Het programma wordt jaarlijks samengesteld op diverse manieren.  Zo werken we al vanaf de eerste editie samen met alle grote Limburgse poppodia (Volt, Nieuwe Nor, Muziekgieterij, de Bosuil, Grenswerk, ECI Cultuurfabriek en Parkstad Limburg Theaters). De programmeurs van deze podia hebben een helder beeld van- en inzicht in 'wat er op dit moment hot is in onze regio'. Ze maken ieder een shortlist van het talent waarvan zij vinden dat ze een plekje verdienen op DVERS. Daarnaast programmeren we acts afkomstig uit de meest recente edities van Nu of Nooit, PopSport en Kunstbende. Tot slot hebben we dit jaar voor het eerst de mogelijkheid tot een open inschrijving gecreëerd. Meer dan 100 acts meldden zich aan in de hoop een plekje op ons showcasefestival te veroveren. Een professionele programmacommissie, bestaande uit Tim op het Broek (L1), Bram Jacobs (Muzikantine, Early Adopters) en Madi Hermens (MADI) selecteerden vervolgens gezamenlijk tien acts die uiteindelijk aan de line up werden toegevoegd."

Paul, waarom ben jij dan specifiek de muzikantendag gaan organiseren? Wat spreekt jou daarin aan?

Paul: "Mijn collega Linda was dus al enkele edities bij DVERS betrokken en voornamelijk bezig met de organisatie van het showcasefestival. Ze heeft een goede relatie met de horeca in Sittard en weet exact waar de knel- en verbeterpunten liggen voor dat stukje van de organisatie. In die zin spreekt het ook wel voor zich dat ik vooral de organisatie voor de muzikantendag naar me toe heb getrokken. Hiervoor heb ik me dit jaar vooral laten inspireren door onder andere een bezoek aan de Belgische muzikantendag in de AB in Brussel, waar we met een goed gevulde touringcar met Limburgse muzikanten een kijkje zijn gaan nemen. Het is voor mij een uitdaging om een mooi programma neer te zetten met aansprekende namen. Tegelijkertijd probeer ik zoveel mogelijk aan te sluiten bij de behoeftes van muzikanten. Ik tover alle ideeën daarvoor niet uit mijn eigen hoed, hierover ben ik continue in gesprek met diverse muzikanten en professionals uit de hele provincie. Het is erg leuk om zo samen met het Limburgse popveld tot een "product" te komen."

Kun je wat meer vertellen over de Muzikantendag?

Paul: "De muzikantendag is de plek om meer te weten te komen over zowel de artistieke als de zakelijke aspecten van het muzikantschap. Met masterclasses, presentaties en workshops van vooraanstaande artiesten en experts uit de muziekindustrie geeft de muzikantendag Limburgse muzikanten extra bagage mee in de ontwikkeling van hun muzikale ambities. Ook is het de plek om de juiste mensen uit de muziekindustrie te ontmoeten om te netwerken. We proberen zo Limburgse muzikanten wegwijs te maken door de popsector en ze tegelijkertijd te stimuleren en te motiveren om vooral mooie muziek te (blijven) maken. De muzikantendag is vooral voor muzikanten, maar is natuurlijk ook toegankelijk en interessant voor niet-muzikanten en muziekliefhebbers."

Wat vind je belangrijk in de programmering van de Muzikantendag?

Paul: "Enerzijds is het tof om een paar sprekers te trekken met naam en faam, tegelijkertijd moet er voldoende aandacht zijn voor de Limburgse ‘succesverhalen’. Nog belangrijker: de sprekers moeten een goed verhaal hebben en dat ook goed kunnen uitleggen en overdragen aan de bezoekers. Daarnaast hoeft het niet alleen maar te gaan over 'hoe breek je door met je muziek', of 'op welke manier kan ik geld verdienen?'. Er moet ook aandacht zijn creativiteit en het maken van muziek (programmaonderdelen muzikale sessies, 5 uur met…), het uitproberen (Arons, Tikvoet, Dr. No Effects), grappige of ontroerende verhalen (Rock ’n Roll Stories) en informatieve presentaties (BUMA/STEMRA, SENA, presentatie van de popopleidingen etc.) Kortom: een gevarieerde, informatieve, gezellige, leerzame en vooral inspirerende dag."

Hoe kijk je terug op deze zesde editie van DVERS?

Paul: "Dit was nou de tweede keer dat ik de Muzikantendag organiseerde en ben bijzonder tevreden. De opkomst voor de Muzikantendag was erg goed, ondanks dat de kaartverkoop niet meteen hard ging. We hebben toch onze targets gehaald en twee keer zoveel bezoekers gehad dan begroot. Ook de reacties van de muzikanten en sprekers waren erg positief. Ze waren erg te spreken over de gastvrijheid, goede ontvangst en de professionele organisatie. Daar schrok ik zelfs een beetje van, in positieve zin uiteraard Dus ik kan niet anders dan blij zijn. Wat betreft het showcase festival kan ik eigenlijk hetzelfde zeggen. Overal was het druk en er waren positieve reacties over de goede programmering. Veel nog onbekende bands van belachelijk hoog niveau hebben zich deze editie in de kijker gespeeld. We hebben kunnen laten zien dat we in talent serieus nemen en hierin willen investeren."

Hebben jullie al plannen voor de volgende editie of is het daar nog te vroeg voor?

Linda: "Het festival heeft zo’n grote groei doorgemaakt dat het onmogelijk is om niet vooruit te denken over een volgende editie. Wat betreft het showcasefestival van DVERS is het elk jaar weer ons doel om talent een podium te bieden en ze daarbij in de kijker te spelen bij boekers, programmeurs en muziekliefhebbers. Zes jaar lang bestaat het programma voor 95% uit Limburgse acts. Voor een volgende editie is onze ambitie echter om de grens te gaan oversteken en de Euregio erbij gaan betrekken. We worden wel eens betiteld als 'het Eurosonic-Noorderslag van het Zuiden'. Mijn ambitie is dan ook om DVERS in een stijgende lijn te laten doorgroeien, tot een evenement voor talent uit de Euregio én talent uit onze eigen Provincie, want zoals het festivalprogramma  wederom aantoont: aan talent ontbreekt het in Limburg absoluut niet."

Paul: "Brekend nieuws: volgend jaar is er geen muzikantendag tijdens DVERS! We wisselen namelijk de muzikantendag en de conferentie elk jaar af. Maar uiteraard is er dus wél gewoon een showcasefestival. De conferentie en het showcasefestival zullen gericht zijn op de euregio: tijdens de conferentie willen we de Duitse, Belgische en Limburgse popsector verbinden met als het thema 'talentontwikkeling'. Het showcasefestival zal naast Limburgse popacts ook plaats gaan bieden aan Duitse en Belgische acts. De verwachting is dat er in 2016 ook weer een muzikantendag wordt opgezet. Hoe die er dan gaat uitzien… daar gaan we na deze editie hard over nadenken en suggesties van muzikanten en lezers van dit artikel zijn altijd welkom. Verder vind ik dat we meer moeten gaan putten uit onze Limburgse achterban voor de muzikantendag. Dit jaar hadden we verschillende sprekers uit heel Nederland, waaronder Anneke van Giersbergen en Dikke Dennis. Uiteraard is het superinteressant wat zij te vertellen hebben, maar feit blijft dat deze namen ook als publiektrekkers dienen. Zo trekt iemand als Jan Bruschke (ex Kings of the Day) wat minder mensen, maar hij heeft bijvoorbeeld wel een hip-hop album uitgebracht bij Sony in Duitsland. Die plaat kwam op plekken in de top-10 binnen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Iemand als Bruschke heeft echt wel wat te vertellen op de muzikantendag en zo zijn er meer talenten in de provincie waar we meer uit zouden moeten putten. Dit in samenwerking met alle partners die zich bewegen binnen het veld van de Limburgse popmuziek. Voor SPL is het een mooie uitdaging om die samenwerking aan te gaan en deze zichtbaar te maken tijdens festival DVERS."