"Ik ben ooit begonnen als coördinator artiestenbegeleiding voor ECI pop en theater. Nu ben ik sinds een maand of vijf programmeur van de ECI popzaal. Ik zoek artiesten en bands voor een zo breed mogelijk publiek in Roermond voor op het podium van de ECI popzaal. Daarnaast ben ik ook sieraardvormgever. Dit is iets heel anders, maar het houdt de boel fijn in balans."
10 Vragen Met...
Marjolein de Man
Na een lange verbouwing opende ECI Cultuurfabriek in Roermond twee jaar geleden weer haar deuren. Het is een poppodium én theaterzaal. Ook zijn er twee filmzalen, een grand café en een expositieruimte. Toch heeft nog niet iedereen z'n weg gevonden naar deze plek waar meerdere culturele disciplines samenkomen. Marjolein de Man is sinds een maand of vijf de programmeur voor het poppodim, maar hoopt ook de bekendheid van ECI Cultuurfabriek beter te maken. In deze editie van 10 Vragen Met... vertelt zij meer over deze plek net buiten de binnenstad van Roermond en haar plannen.
Marjolein, kun je wat meer vertellen over jezelf?
Hoe ben je terecht gekomen bij de ECI Cultuurfabriek?
"Hiervoor werkte ik bij het Centrum voor de Kunsten/CK Theater. Ruim twee jaar geleden is een aantal culturele instellingen uit Roermond op initiatief van de gemeente samengevoegd tot ECI Cultuurfabriek en zijn we met z’n allen naar ons mooie nieuwe onderkomen verhuisd."
Wat zijn jouw plannen voor/met de ECI cultuurfabriek?
"Het spreekt voor zich dat voor mij het accent bij het poppodium ligt. Maar ECI Cultuurfabriek is niet alleen een poppodium. Het is ook een theater en een plek voor kunst- en cultuureducatie. Daarnaast hebben we een expositieruimte, filmzalen en horeca. Ik hoop dat er steeds meer mensen de weg weten te vinden naar de podia van ECI en er steeds meer gaan ontdekken. Ik zou het prachtig vinden als ECI een vanzelfsprekendheid wordt"
Waar let je op bij het programmeren van acts?
"Het is de bedoeling dat ECI niet maar een paar doelgroepen bedient, maar zoveel mogelijk. Dat probeer ik in de programmering van acts tot uiting te brengen: Nederlandstalig, 3FM-bandjes, rock, cover, dance, singer-songwriter, nieuwe namen, gevestigde namen, noem maar op. Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen, jong en oud, iets van hun gading kunnen vinden."
Wat kunnen we op korte termijn verwachten van ECI Cultuurfabriek?
"We merken dat we als ECI op dit moment nog niet voor en bij iedereen bekend zijn. Er zijn nog veel mensen die ECI niet kennen of weten wat ze bij ECI kunnen vinden. Daar zijn we nu vooral op het moment druk mee bezig: bekender worden en meer zichtbaar zijn."
En op lange termijn?
"Heel simpel gezegd: de basis verstevigen. Door vast te houden aan wat goed gaat en de dingen die beter kunnen bijdraaien. We willen samenwerken met diverse doelgroepen uit Roermond en omstreken. Bij voorkeur ook de Euregio. Verder willen we concepten ontwikkelen die staan voor wat er leeft en waar behoefte aan is. Ik kan en wil niet in mijn eentje bepalen waar het publiek naar moet komen luisteren. Er is een denktank gevormd met mensen uit diverse muzikale hoeken buiten ECI, die hun kennis inzetten om samen tot een mooi en passend aanbod te komen. We gaan ook op zoek naar samenwerking met andere Roermondse podia."
Zijn er niet al genoeg vergelijkbare podia als ECI Cultuurfabriek in Limburg? Zo heeft haast elke stad al een poppodium. Waarmee willen jullie je te onderscheiden?
"Er zijn inderdaad al heel wat poppodia in Limburg, maar ECI is groter en meer. Hier kunnen diverse disciplines elkaar samenwerkingen met elkaar aangaan en elkaar versterken. Dat vraagt om inspanning en creativiteit. Als dat tot resultaat leidt is dat zeker de moeite waard. Dat moet de kracht worden van ECI. En zo zou 1 en 1 best wel eens 3 kunnen worden."
Wat denk je zelf bij te kunnen dragen op het gebied van cultuur en muziek in Limburg?
"Dat mes snijdt aan twee kanten. Los van publiek in de zaal, wil ik ook graag jong talent op het podium. Er zijn veel bands die graag willen spelen. Die hebben een podium nodig. Als 'vers' bandje speel je eerst op een schoolfeestje en in een hoekje in de kroeg, maar op een gegeven moment is het fijn om echt los te kunnen gaan op een podium. Met, natuurlijk, de technische mogelijkheden die daarbij horen. Dat zijn de momenten om uit te proberen wat je kunt. Talentontwikkeling en het bieden van mogelijkheden vind ik dus heel belangrijk."
Waarom vind je het belangrijk dat Roermond een bandjescultuur ontwikkelt en dat de nadruk meer op indie komt te liggen in plaats van op dance?
"De nadruk hoeft zeker niet te liggen bij indie bandjes. Roermond is een stad zonder wetenschappelijk- en hoger beroeps onderwijs en heeft dus geen studentenpopulatie. Daarin zie je de verschillen per stad en ook hoe verschillend per stad de muziekvoorkeur is. Als blijkt dat Roermond voornamelijk behoefte zou hebben aan dance of aan Nederlandstalig dan is het weinig zinvol om vast te houden aan een stroming waarin minder behoefte zou zijn. Dat houdt overigens niet in dat je het niet moet blijven proberen. Een beetje 'opvoeden' en uitdagen kan geen kwaad. Het blijft een kwestie van lange adem, want het niet iets dat je van de ene op de andere dag kunt neerzetten of veranderen."
Is dECIbattle daar een onderdeel van? Wat houdt dit precies in en hoe loopt dit?
"Het concept is als volgt: vier verse, nieuwe, jonge bandjes; een vakjury; een decibelmeter; en een optreden op het poppodium in de ECI. Hoe meer publiek je op de been brengt om je eigen bandje te komen supporten en hoe harder het publiek voor jouw bandje juicht, hoe verder de decibelmeter uitslaat. Daarnaast velt de jury een vakkundig oordeel. Die twee gegevens bepalen de winnende band van de avond, waarbij beide onderdelen even zwaar meewegen. Als prijs ligt er voor die band 300 euro klaar. We hebben een editie achter de rug waar ongeveer 70 bezoekers op zijn afgekomen. Dat is nog lang niet genoeg natuurlijk, maar we bouwen verder. Er zijn voldoende bandjes die zich aanmelden en graag mee willen doen. Iedere band krijgt na afloop een juryrapport waar ze ook echt iets aan hebben. Het gaat dus niet om een wedstrijd met voorrondes, zoals gebruikelijk, maar het is kort én krachtig. De volgende editie staat trouwens gepland voor 19 september."
Volgende maand publiceren we weer een nieuwe editie van 10 vragen met...
We zijn nog steeds op zoek naar Limburgse muzikanten, bands of mensen die iets betekenen voor de Limburgse scene. Lijkt het je leuk om geïnterviewd te worden voor onze rubriek? Stuur dan een email aan info@3voor12limburg.nl onder vermelding van “aanmelding interviewrubriek” en wie weet sta jij in de volgende editie van 10 vragen met...