10 vragen met...

Dyanne Sleijpen

Joséphine Kurvers ,

Voor het allereerste interview in de gloednieuwe rubriek "10 Vragen Met...." , sprak 3voor12/limburg we met Dyanne Sleijpen (1990). Juni vorig jaar bracht ze haar debuutalbum “Nooit gedach..” uit: een plaat met popnummers gezongen in het Limburgs dialect. Een mooie gelegenheid om deze Limburgse singer-singwriter aan de tand te voelen over haar muziek.

Je album “Nooit Gedach..” bestaat uit liedjes die je zelf hebt geschreven. Wat doe je nog meer naast het singer-songwriterschap?

"Op dit moment ben ik werkzaam als muziekdocent aan het Sophianum in Gulpen. Daarnaast geef ik workshops op basisscholen in de gemeente Gulpen-Wittem en ben ik projectleider van educatieve projecten van het Jongeren Symfonie Orkest Amikejo. Ook zing ik in de coverband Courage en presenteer/zing ik op evenementen waarbij muziek of presentatie nodig is. Mijn grote passie is het maken van mijn eigen nummers, zowel in het Limburgs als in het Engels. Mijn Limburgse nummers krijgen nu de meeste aandacht na het uitbrengen van mijn debuut "Nooit Gedach."

Zo te horen ben je op vele fronten actief binnen de muziek. Hoe ben je in de in muziekwereld terecht gekomen?

"Ik ben opgegroeid in een hele muzikale omgeving, want mijn hele familie is muzikaal. Iedereen speelt wel een instrument of zingt. Mijn vader speelt bijvoorbeeld tuba. Dit inspireerde me om klarinet te gaan spelen. Op de middelbare school in Gulpen heb ik drie keer deelgenomen aan het Sophianum Cabaret, waar ik steeds solo mocht zingen. Toen droomde ik nog van een grote rol in een grote musical en wist ik een ding zeker: “zingen is wat ik wil”. Na de middelbare school heb ik audities gedaan aan het conservatorium in Maastricht. Jazz zang, klassiek zang en docent muziek, want ik kon niet kiezen. Uiteindelijk werd ik voor alle drie de richtingen toegelaten en besloot ik docent muziek te studeren, omdat ik dan een brede basis zou hebben."

Wat heeft er bij jou voor gezorgd om liedjes te gaan maken in het Limburgs?

"Naar aanleiding van het overlijden van mijn opa, schreef ik in 2010 het nummer “Neet miè gans gewoon”. Mijn opa sprak dialect, dus ik heb er geen enkele seconde over nagedacht. Het schrijven in het Limburgs ging vanzelf. Het was niet de bedoeling om dit lied voor een publiek te maken, het was bedoeld voor mijn familie. Een jaar later vroeg mijn oud-docent Tjeu Seeverens of ik wilde spelen tijdens het Gulpener Open Podium. Door zijn aanmoediging heb ik dit nummer toen live gespeeld. De reacties waren heel erg positief; dat zette me aan het denken."

Uiteindelijk schreef je meer liedjes in het Limburgse dialect. Genoeg nummers om een heel album mee te vullen. Voor “Nooit Gedach” werkte je samen met Axel Lindelauf, die onder andere bekend is van Volumia! Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?

"Nooit gedach..., dat ik samen met Axel Lindelauf mijn eigen geschreven nummers zou kunnen arrangeren voor een band. Via Ruud Kleinen, die ik sprak tijdens een optreden, ben ik met Axel in contact gekomen. In eerste instantie om te praten over de keuze of ik verder zou gaan met mijn Limburgse liedjes of met de Engelse of misschien wel beide. Een half jaar later besloot ik, mede door het advies van Axel, een album te maken van mijn Limburgse werk. Het gesprek met Axel voelde zo vertrouwd, dat ik meteen naar hem toegestapt voor een samenwerking."

Axel Lindelauf heeft een gedegen muzikale achtergrond. Hoe heb je de samenwerking met hem ervaren?

"Voordat ik met mijn liedjes naar Axel ging, had ik het beeld dat alles zo puur mogelijk moest blijven. Door hem heb ik gezien dat vaak de ideeën waarbij je denkt "nee dat past totaal niet", soms juist wel werken. Door deze samenwerking ben ik gaan inzien dat je moet open staan voor nieuwe dingen en dat je vooral heel veel geduld moet hebben. Axel luisterde goed naar wat ik wilde en liet mij horen wat hij voor een ideeën had. Samen maakten we dan een eindproduct. Het is echt een geweldig proces als je iets kunt maken waar je allebei achterstaat. Ook zorgde het opnemen van de plaat voor een confrontatie met mijn eigen stemgeluid. Studiozang is heel anders live zang. De samenwerking was heel intensief, maar het was vooral een gave ervaring. Alleen was het me niet gelukt zo’n prachtig eindresultaat op cd te zetten."

Een droom ging in vervulling met deze samenwerking. Maar de droom ging nog verder. Je maakte het nummer “Ginne Gentle Gentleman”met Gé Reinders. Hoe is dit nummer ontstaan?

"Mijn ouders hadden enkele cd’s van Gé Reinders thuis. Deze luisterde ik de afgelopen jaren steeds meer. Vorig jaar trad hij op tijdens Kloostergasten in Wittem. Ik hem toen gevraagd of hij naar mijn eerste single wilde luisteren en mij feedback wilde geven. Die gaf hij me. Een paar maanden later trok mijn stoute schoenen aan en vroeg hem of hij samen met mij een nummer wilde schrijven en ook dat wilde. Samen schreven we het nummer "Ginne Gentle Gentleman". De sfeer tijdens het schrijven was erg gezellig en ontzettend inspirerend. Hij gebuikt een hele andere manier van schrijven dan ik, daarvan heb veel geleerd. Ik ben ontzettend trots dat Gé dit met mij aandurfde."

Je hebt er voor gekozen om verder te gaan met liedjes in het Limburgs voor je debuut album "Nooit Gedach..". Wat wil je hiermee bijdragen aan de Limburgse muziekscene?

"Als mensen denken aan Limburgstalige muziek denken, denken ze meestal meteen aan carnavalsmuziek. Daar is absoluut niets mis mee, maar er is meer dan dat. Limburgse muziek kan ook hip en modern zijn: Limburgse popmuziek. Er zijn op het ogenblik diverse talentvolle Limburgse zangers en zangeressen die dit laten zien en daar hoop ik er een van te zijn."

Welke dingen inspireren jou voor het schrijven van teksten?

"Ik haal inspiratie uit dingen die om mij heen gebeuren. Dingen die ik zie, hoor of tegenkom. Dat kan van alles zijn, zoals een gebeurtenis, een woord, een uitspraak, een uitdrukking op iemands gezicht. Vaak zijn de kleine dingen de aanleiding voor een goed lied. Zo schreef ik over een meisje die ik tegen kwam en die haar toekomst niet aan durfde. Dit insprieerde me om het nummer “Loat gaon" te schrijven."

Voor “Nooit Gedach” werkte je samen met diverse Limburgse beroepsmuzikanten. Axel Lindelauf was daar een van, maar ook Tren Enckevort, Pieter Vermeulen, Romain van Beek, Bas Lindelauf en Geert Roelofs kunnen aan het rijtje toegevoegd worden. Zijn deze muzikanten ook een bron van inspiratie voor je?

"Dat zijn ze zeker. Zij hebben tijdens de studio-opnames gave ideeën toegevoegd. Door hen zijn de nummers uiteindelijk geworden zoals ze nu zijn. Daarnaast zorgden zij tijdens de cd-presentatie ook voor de begeleiding. Dat was erg mooi en ik heb veel van ze geleerd. Maar er zijn ook een heleboel andere muzikanten die me inspireren. Ik heb niet echt één lievelingsmuzikant- of band, maar luister veel naar de radio en thuis zet ik steeds weer een andere cd op. Van musical tot rock, van klassiek tot hip hop. Dat hoor je denk ik ook terug in mijn album. Dat ik naar zoveel verschillende muziek luister, komt ook door mijn werk als muziekdocente. De laatste tijd luister ik veel naar Toon Hermans. Wat hij kan met woorden en muziek vind ik onbeschrijflijk. Maar ook iemand als Stef Bos bewonder ik."

Je hebt nu al heel wat mooie dromen in vervulling laten gaan. Een mooi begin. Wat is je volgende droom?

"Ik heb nog zoveel dromen om te verwezenlijken. Op dit moment is mijn doel om met zoveel mogelijk mensen samen te werken, van hen te leren en samen mooie producten te creëren. Ik ben al bezig met mooie samenwerkingsprojecten zoals een kleine theatervoorstelling, maar daar mag ik op dit ogenblik nog niet teveel over vertellen. Alleen dat we een geweldig idee aan het uitbroeden zijn. Verder ben ik bezig met duetten en bijzondere optredens."

Volgende maand publiceren we de volgende editie van 10 vragen met... Deze zal met Mark Toonen van Muziekpark Festival zijn.

Ook zijn we zijn nog steeds op zoek naar Limburgse muzikanten, bands of mensen die iets betekenen voor de Limburgse scene.  Lijkt het je leuk om geïnterviewd te worden voor onze rubriek? Stuur dan een email aan info@3voor12limburg.nlonder vermelding van “aanmelding interviewrubriek 10 vragen met...” en wie weet sta jij in de volgende editie!