"Ik ben dagelijks werkzaam als creative engineer binnen de productontwikkeling. Maar daarnaast, als zeer geïnteresseerd muziekluisteraar en livemuziekbewonderaar was ikzelf, samen met anderen van de Muziekpark Festivalorganisatie, jarenlang fanatiek organisator én bezoeker bij het toenmalige jongerencentrum De Box in Boxmeer. We probeerden daar vele talentvolle bands en dj’s een podium te geven voor het vertonen van hun kunsten. Helaas besloot de politiek in 2011 de stekker uit het jongerencentrum te trekken en deze te verplaatsen naar een kleinere locatie. Wij zijn natuurlijk zelf wat ouder geworden en willen het een en andere groter aanpakken. Dit doen we met Muziekpark Festival."
10 vragen met...
Mark Toonen van Muziekpark Festival
Onder de noemer Muziekpark Festival vinden jaarlijks twee feesten plaats in Boxmeer: Feestje aan de Gracht en Volt Rocks Out. Feestje aan de Gracht viert dit jaar haar tienjarig jubileum; Volt Rocks Out bestaat dit jaar vijf jaar. Mark Toonen van Muziekpark Festival vertelt 3voor12 limburg meer over het festival dat dit jaar een feestelijk tintje zal hebben.
Achter Muziekpark Festival zit, zoals bij alle festivals, een organisatie. Hoe ben je in de organisatie terecht gekomen van dit festival?
Hoe ziet de organisatie van Muziekpark Festival er verder uit?
De organisatie bestaat uit 11 mensen en is zeer divers qua samenstelling: van leraar tot dakdekker en van brandweerman tot zelfstandig ondernemen. Het is een zeer gevarieerde, creatieve en vooral heel enthousiaste groep die er iedere jaar opnieuw in slaagt om een prachtig en compact buitenfestival neer te zetten. Natuurlijk kunnen we dit festival niet mogelijk maken zonder een dertigtal vrijwilligers.
Hoe is het idee voor Muziekpark Festival ontstaan?
"Het is begonnen met twee verschillende groepen jongeren met elk een totaal verschillende muzikale interesse, die hun krachten wilden bundelen om zo één enkel muziekfestival te organiseren. In 2005 ontstond Feestje aan de Gracht. Dit is een fijn intiem buitenfeest met techno-dj’s tijdens de Boxmeerse kermis. Een jaar later, zag Box Rocks Out het levenslicht (later omgedoopt tot Volt Rocks Out), waarin lokale bands hun helden eenmalig coveren. In 2010 besloten de twee organisaties om samen één groep te vormen om zo een tweedaags festival in Boxmeer neer te zetten. Dit is dus Muziekpark Festival."
Kun je wat meer vertellen over Feestje aan de Gracht?
"Het idee voor Feestje aan de Gracht (FADG) komt van een groep jongeren die in de omgeving niet aan hun trekken konden kopen op het gebied van hun favoriete muziek. Daarom wilden ze een podium creëren voor het, in hun ogen, ondergeschoven muziekgenre house en techno. Zo ontstond dus Feestje aan de gracht tijdens de Boxmeerse kermis in het Weijerpark"
Wat maakt FADG zo uniek?
"FADG is inmiddels uitgegroeid tot een intiem buitenfeest met licht- en lasershows en artiesten uit binnen- en buitenland die je elders in de regio niet gauw tegen zal komen. Denk hier bij aan 100% ISIS, Darko Esser, Gui Borratto en Miss Melera."
En hoe zit dat met Volt Rocks Out?
"Dit is oorspronkelijk echt een do it yourself buitenfestival op de parkeerplaats voor een jongerencentrum in een dorp. De lokale rock scene vertolkt dan eenmalig hun muzikale helden. De bands gaan van oudsher ver door in deze vertolking en daar hoort dan ook een verkleedpartij bij. Tegenwoordig zijn de bandleden van alle leeftijden en mogen bands maar één keer nagedaan worden. Inmiddels is die lijst echt lang geworden met namen als The Beatles, Beastie Boys, Rage Against The Machine, maar ook The Rolling Stones en The Doors."
Muziekpark Festival bestaat dit jaar vijf jaar en feestje aan de gracht 10 jaar. Hoe heeft dit dubbele jubileum inmiddels invulling gekregen?
"We gaan extra uitpakken in entourage en in de line-up. Er is een zeer gevarieerd programma voor de zaterdag met toptalent uit Nederland. Er is elk jaar een thema om het publiek meer sfeer te geven. Dit jaar pakken we ook weer groots uit met een thema. We steken hier veel tijd en aandacht in. Zowel de organisatie als de vrijwilligers werken hier hard aan mee. Houd onze website in de gaten voor meer nieuws."
Waarom hebben jullie er voor gekozen om de twee festivals samen te pakken en het jubileum niet apart te vieren?
"De reden dat we beide feestjes hebben samengevoegd tot één festival is dat het in onze ogen logisch was om dit zo te doen. Het is aantrekkelijker voor sponsors en het is logistiek gezien ook veel handiger. Zo hoeven we maar een podium op te bouwen en is het tevens voor de aanvoer van drank praktischer. Tenslotte vormt het jubileum een mooi muzikaal weekend waar ondergeschoven muziekgenres samenkomen."
Kijken jullie ook naar andere festivals om inspiratie op te doen voor jullie eigen initiatieven?
"Natuurlijk. We gaan naar toffe festivals en feesten om inspiratie op te doen. Zo gaan we altijd naar Op de Toffel, ons buurfestival in Vierlingsbeek. Ook omdat we dit soort initiatieven graag steunen."
Hebben jullie nog meer plannen naast het vieren van het dubbele jubileum?
"Naast het organiseren van het festival, onze hoofddoelstelling, organiseren we ook kleinere activiteiten in de gemeente Boxmeer. We doen kleine shows met bands of dj’s in kroegen. We willens ons echter ook na tien en vijf jaar blijven vernieuwen en willen we ook experimenteren. We zijn nu druk bezig met een verandering rondom Muziekpark Festival. Over de invulling daarvan kan ik nu nog niets verklappen, maar blijf ons volgen. Zodra er nieuws is zullen we dat naar buiten brengen."
Muziekpark Festival vindt plaats op 9 en 10 augustus in het Weijerpark in Boxmeer. Kijk voor meer informatie op: www.muziekpark.nl
Volgende maand publiceren we de volgende editie van 10 vragen met... Deze zal met muzikant Peet Didderiens zijn.
We zijn nog steeds op zoek naar Limburgse muzikanten, bands of mensen die iets betekenen voor de Limburgse scene. Lijkt het je leuk om geïnterviewd te worden voor onze rubriek? Stuur dan een email aan info@3voor12limburg.nl onder vermelding van “aanmelding interviewrubriek” en wie weet sta jij in de volgende editie van 10 vragen met...