Popsport is meer dan een bandwedstrijd

Interview met Linda Erkens

Tekst Jochen Reinders, Foto's Joep Deumes ,

3voor12 limburg spreekt met Linda Erkens, coördinator van Popsport Limburg over wat Popsport binnen de provincie betekent.

Een paar weken geleden was er een showcase van Popsport in de Nieuwe Nor. Wat is Popsport nu eigenlijk?
“Popsport is een landelijke talent coaching traject voor beginnende middelbare schoolbands in de leeftijd tussen 12 en 20 jaar. Het hoeven niet alleen bands te zijn maar ook bijvoorbeeld, singer/songwriter of een dj. Het is dus heel gevarieerd. We beginnen met het zoeken op middelbare scholen naar talenten die iets willen bereiken in de muziekwereld. Met acht kandidaten gaan we met een deskundige jury een traject doorlopen waarin de progressie die ze boeken belangrijker is dan hoe goed de band nu eigenlijk is. Door middel van het volgen van workshops en ook diverse showcases wordt dan door de jury uiteindelijk een winnaar gekozen. Eigenlijk is er geen echte winnaar omdat het geen wedstrijd is. Na dat eerste jaar en de afsluitende showcase in de Bosuil te Weert gaan de bands nog een kleine tournee doen. De zogenaamde popsporttournee waarin de “winnaar” elke keer de headliner is. Dit gebeurt tijdens de werving van nieuwe talentvolle bands voor het volgende seizoen. Tevens krijgt de winnaar een dag studiotijd en een aanvullende workshop van de landelijke stichting Popsport.”

Progressie, oké. Maar waarin?
“De Jury bestaat uit drie leden die elk een andere insteek in de muziekwereld hebben. Dit jaar is dat bijvoorbeeld Kelly Kockelkoren van Kill Ferelli, Henk Hoover van L1 radio en televisie en Barry Faessen, programmeur bij Ernesto’s Cantina te Sittard. Deze drie door de wol geverfde enthousiaste mensen komen in september samen met de acht kandidaten bijeen voor een startbijeenkomst. Daar laten zij een paar nummers horen en gaan zij workshops volgen. Na twee weken moeten de artiesten een startdocument overhandigen waarin zij hun doelstellingen en wensen formuleren.  Na een tijdje moeten ze een tweede document maken over hun progressie en wat zij van alle workshops nu hebben gebruikt of verwerkt in hun ontwikkeling.  De workshops gaan van hoe presenteer ik mij naar de buitenwereld toe tot podiumpresentatie en van het zakelijke aspect tot hun algemene progressie. Hier zie je dus duidelijk dat het gaat om een coaching traject.”

Maar is het dan niet gewoon weer een van de vele talentenshows zoals er zoveel van zijn? Denk aan 'The Voice Of Holland'.
“Zoals al gezegd, het gaat niet om hoe goed een band of dj is maar om wat doe je met alle handvaten die je aangereikt worden door de professionals tijdens de workshops en de showcases. Er zijn dus eigenlijk geen verliezers, alleen maar winnaars. Of eigenlijk is er wel een soort van winnaar. In samenwerking met Sena mogen wij de winnaar van de showcases een plek aanbieden op de Sena Talentenstage op het bevrijdingsfestival in Roermond. Zeker geen misselijke prijs en een mooie kans om voor duizenden mensen te mogen optreden.”

Volgens mij zijn er in Limburg toch meer van dit soort initiatieven?
“Er zijn inderdaad andere talentenshows om het zo maar even te noemen. Buro Pinkpop heeft bijvoorbeeld de Kunstbende en daar proberen we ook veel mee samen te werken. Om diverse redenen is dat dit jaar helaas niet gelukt. Wij willen ook graag samen showcases organiseren. Daarnaast heb je natuurlijk ook het bekende Nu Of Nooit, ook een onderdeel van Stichting Popmuziek Limburg net als Popsport en waarvan de winnaar als beloning de opening act op het grote Pinkpopfestival mag zijn. Nu Of Nooit is eigenlijk een volgende stap in de carrière van talenten. Je kunt het als volgt stellen. Kunstbende is het ontdekken van talent. Popsport gaat verder in op de ontwikkeling en Nu Of Nooit is een echte bandwedstrijd voor de gevorderde band. Dit jaar was trouwens een van de zes finalisten van Nu Of Nooit, The Unofficials die aan Popsport had meegedaan in 2012. Als je bedenkt dat er honderd bands starten aan Nu Of Nooit is dat toch een grote opsteker als één van de Popsport talenten de finale haalt. Samenwerking tussen deze drie talentenprogramma’s is dan ook een groot streven.“

Wat is eigenlijk het belang van de jury bij Popsport?
“De jury bestaat uit professionals uit de business en wat voor hun belangrijk is, is het in kaart brengen de kennis die zij in de loop der jaren hebben opgedaan en kijken hoe dat van toepassing is op de nieuwe talenten. Het is voor hun ook wel eens lekker om het geheel vanuit de andere kant te kunnen bekijken. De jury krijgt ook alleen maar een kleine onkostenvergoeding voor hun werk en inbreng.”
 
Kleven er ook nadelen aan het meedoen aan Popsport?
“Nadelen niet echt. Het is natuurlijk wel zo dat het veelal jonge gasten zijn die misschien na een jaar ontdekken dat hetgeen ze nu doen toch niet datgene is wat ze eigenlijk willen.  Er zijn natuurlijk wel enkele valkuilen! Belangrijk is dat je je eigen ding moet blijven doen en vooral plezier moet hebben in dat wat je doet. Het is niet erg om dan van tijd tot tijd je doelstellingen bij te werken. Vooral onderling blijven praten is belangrijk.  En het is al gebeurt dat na een jaar de bassist van een band in goed overleg heeft besloten dat hij toch andere ideeën heeft over hoe nu verder. Ze zijn nog steeds vrienden. Ook dat is een leermoment waardoor je er als band sterker uit kunt komen.”


Is het voor jonge bands moeilijker om door te breken tegenwoordig?
“Moeilijker niet, er is alleen veel meer diversiteit waardoor je moet zoeken naar je eigen identiteit als artiest. De mogelijkheden voor een beginnende artiest zijn tegenwoordig natuurlijk wel een stuk beter dan vroeger met internet en vooral Facebook. Marco Roelofs van de bekende punkband Heideroosjes heeft het nog het beste verwoord. Toen zij nog onbekend waren en niet zo goed, bood een kastelein hun de mogelijkheid aan om op te treden voor een kratje bier!  Veel bands willen tegenwoordig al snel toch een vergoeding hebben voor het spelen. Om terug te komen op dat optreden van de Heideroosjes, in de zaal zat toevallig Jan Smeets van Pinkpop en bood hun een plek aan op Pinkpop. De rest is history. Je moet dus als beginnende band de mogelijkheden aangrijpen die zich voordoen.”

Dus jij zegt, veel spelen in de lokale kroeg of popodium is goed voor jouw als band?
“Uiteraard. Maar let op dat je niet vandaag in Geleen staat, Morgen in Sittard en overmorgen in Beek en de dag erna weer in Geleen. Veel spelen is goed maar als je bijna elke dag in dezelfde regio blijft kun je je als band ook dood spelen. Voorbeelden genoeg.”

Is er wel genoeg media aandacht voor Popsport?
“Eigenlijk nog veel te weinig. Tijdens de gewone showcases mag je blij zijn als er fotografen of andere media komen opdagen. Tijdens de laatste showcase in de Bosuil is er meestal meer dan voldoende pers aanwezig en ook het publiek is er dan in grote getale. Het is dan ook niet zo dat Popsport een onbekende is. Vooral in de muziekwereld is de Popsport geen onbekende. Maar daarbuiten zou het beter kunnen.  Er word nu ook duidelijker gecommuniceerd dat wij een coaching traject zijn en geen bandwedstrijd. Toch wel heel belangrijk om te weten.”

Zijn er ook grote successen geboekt met deelnemers uit het verleden?
“Ja, een goed voorbeeld is Smalland. Deze dj heeft nu al zeer veel optredens en doet het erg goed qua presentatie. Hij houd ook goed aan zijn eigen stijl vast. Laat zich niet door de waan van de dag beïnvloeden en van de wijs brengen. Een ander voorbeeld is Cees en Mees die nu bijvoorbeeld op festival Mama’s Pride staan.”
 
Wat zijn de doelstellingen van Popsport Limburg?
“Dit is nu het achtste jaar dat popsport Limburg bestaat en wij kunnen rustig zeggen dat er nog genoeg jong talent in Limburg rond loopt. Ze moeten alleen goed begeleid worden. En natuurlijk ook een goede samenwerking met de Kunstbende en Nu of Nooit. Jong talent verdient een kans en daarom is Popsport zo belangrijk.”