"Poppodium Volt staat voor spanning, energie en kracht"

Interview met Marike Peters

Francis Pronk ,

Al sinds april wordt er druk gewerkt aan de Odasingel in Sittard. Op de plek waar in 1989 Fenix haar deuren opende, herrijst nu een gloednieuw podium. 3voor12 limburg wilt er mee over weten en klopt aan bij de nieuwe zakelijke leider van poppodium Volt.

Welke achtergrond heeft Marike Peters?
"Ik heb gestudeerd aan de NHTV Breda, vrijetijdsmanagement. Daar ben ik in mijn derde jaar per toeval, stage gaan lopen bij Stichting Popmuziek Limburg (SPL). Na mijn stage en afstuderen, die ik ook bij SPL heb gedaan, ben ik op zoek gegaan naar werk. Ik heb toen zelfs een tijdje een eigen bedrijf gehad in het beheer van leegstaand vastgoed (anti-kraak). In die tijd kreeg ik het aanbod om de werkzaamheden van Joery Wilbers over te nemen bij SPL. Hij vertrok richting Nieuwe Nor en zijn functie kwam vrij. Dat heb ik natuurlijk meteen gedaan en nu zijn we zeven jaar verder en ben ik zakelijk leider van Poppodium Volt dat in maart 2014 open zal gaan. Vanuit mijn functie als popconsulente bij SPL heb ik het proces richting poppodium in Sittard-Geleen op de voet gevolgd, dus dit was een logische stap."
 
Waarom de naam Volt?
"Volt staat voor spanning, energie en kracht. Wij willen graag spannend zijn in ons aanbod, vol energie ons aanbod presenteren en een krachtig middelpunt zijn van de popcultuur in de regio. Volt vat dit mooi samen."
 
Uit wie bestaat het Volt team?
Maud Schlössels / programmeur-marketing , Hugo Copier / productie- vrijwilligercoördinator, Mark Mies / sponsoring (freelance) en momenteel twee stagiaires Jef America en Mark van Zon. Verder hebben we nu al zo’n 60 vrijwilligers bereid gevonden Volt te komen ondersteunen en die zijn natuurlijk heel belangrijk. En ikzelf dus als zakelijk leider!"
 
Hoe staat de verbouwing ervoor?
"Dat gaat eigenlijk super! We liggen helemaal op schema. Als je er langs komt kun je al goed zien hoe het er uit gaat zien. Op zowel 8 als 29 januari 2014 vinden er rondleidingen plaats om 16.00 uur. Aanmelden kan door mij een mailtje te sturen: marike@poppodium-volt.nl"
 

Wat is het grote verschil met de oude zaal van de Fenix?
"Het open karakter vooral. Fenix was een redelijk gesloten gebouw waar je van buiten niet goed kon zien wat er zich binnen afspeelde. Dat zorgde voor onduidelijkheid. Nu willen we er juist voor zorgen dat we een zo open mogelijke organisatie worden waar iedereen welkom is en waar het veld wordt uitgenodigd mee te denken. Fysiek is de zaal groter, maar deze kan ook kleiner gemaakt worden. Dat is een groot voordeel, omdat je natuurlijk niet de illusie moet hebben dat je ieder weekend uitverkoopt maar ook af en toe bewust producties doet waarvan je weet dat ze niet zoveel publiek trekken. De maximale capaciteit van de zaal is 550 personen. Als je de zaal opsplitst krijg je één zaal van 150 en één zaal van 300 personen met 100 personen op het balkon. Verder krijgen we nu nog een café erbij en twee repetitieruimtes met (demo) opnamemogelijkheden. Hiermee zetten we ook in op educatie. De popafdeling van Artamuse, de regionale muziekschool, heeft al aangegeven lessen bij ons te gaan geven en bandjes te willen plaatsen om te repeteren."

Volt is al actief geweest, zonder dat het podium af is. Kun je daar iets meer over vertellen?
"We hebben de periode sinds de bouw is gestart in mei 2013 tot en met februari 2014 benut om op locaties binnen de regio een programma neer te zetten. Soms sloten we aan bij een bestaand project en een andere keer zetten we ons volledig eigen programma neer. Dit tussentijds programma is bedoeld om de (potentiële) bezoekers kennis te laten maken met de activiteiten van Volt, maar ook om het merk Volt zichtbaar te maken. Als we dan in 2014 de deuren openen willen we dat de regio Volt kent en weet wat ze kunnen verwachten."
 
Wat voegt Volt toe aan het bestaande aanbod en waarin wijkt het af?
" Volt zorgt ervoor dat de popcultuur in de regio Westelijke Mijnstreek weer een vaste plek krijgt waar het kan groeien en elkaar kan ontmoeten. Iedere regio in Zuid-Limburg heeft zijn eigen poppodium en door de toevoeging van Volt is dit aanbod weer compleet.

Wat betreft het programma gaan we heel goed kijken en luisteren naar ons publiek. Waar liggen de behoeftes en welk aanbod willen wij zelf graag bieden? De twee stagiaires die momenteel bij ons zitten zijn bezig met een onderzoek naar deze behoeftes op het gebied van dance en live. Deze gaan ze overigens ook aanbieden aan andere popgerelateerde organisaties in Zuid-Limburg. Zo krijgen we, als Zuid-Limburgs popveld, een goed beeld hiervan. Vooralsnog proberen we een hoop uit en vertrouwen we erop dat we naarmate we iets langer open zijn onze eigen lijn hierin vinden."

Gaan jullie met andere Limburgse organisaties samenwerken? Zo ja, welke?
" Uiteraard zijn alle grotere Limburgse poppodia (Bosuil, Perron 55, Nieuwe Nor, ECI, Muziekgieterij en Volt dus) verenigd in het platform Poppodia van Stichting Popmuziek Limburg. Hierin werken we aan gezamenlijke marketing, bijvoorbeeld door gezamenlijk gebruik van Active Tickets, maar we stemmen ook af in programmering. Met Perron 55 zijn we vaker in gesprek over hun verbouwing en de raakvlakken met de onze, zo helpen we elkaar. Vandaag hebben we toevallig samen een gesprek gehad met een aanbieder van muntautomaten. Hierdoor kun je elkaar niet alleen ondersteunen met kennis, maar ook een korting bedingen als je gezamenlijk inkoopt.

In de zomer hebben we onze letteractie voornamelijk uitgevoerd op festivals uit de regio. Zo zijn we bijvoorbeeld op Koppelpop, Booch, Bruis, Conincxpop en een hoop andere festivals geweest. Deze samenwerking was voor ons natuurlijk heel waardevol.
En zoals ik al eerder aangaf gaan we intensief samenwerken met Artamuse, maar ook de reeds bestaande muziekcollectieven uit de regio."
 
Hoe zijn de reacties tot nu toe op het nieuwe podium?
" De meeste reacties zijn heel positief. Natuurlijk zijn mensen soms sceptisch, maar dat ben ik inmiddels wel gewend in deze sector. En dat is ook helemaal niet erg, want hieruit komen vaak goede tips voort en dat is eigenlijk wat we graag willen: meedenkers!
Doordat we zo ons best doen zichtbaar te zijn heeft iedereen zijn mening en dat is vaak leuk om terug te horen."

Zijn er al acts geboekt?
"Ja :-)"
 
Wat bieden jullie aan lokaal talent?
" Lokaal talent is een belangrijk speerpunt in ons beleid. Natuurlijk in de eerste plaats omdat we repetitieruimtes hebben. Maar ook door het aanbieden van cursussen aan de doelgroep en ook onze vrijwilligers. Bij Volt kun je leren, maar ook laten zien wat je geleerd hebt. Verder werken we natuurlijk samen met organisaties als SPL (Popsport, Nu Of Nooit, DVERS) en Kunstbende. Maar ook projecten als Podiumvrees krijgen bij ons de aandacht."

Hoe kunnen acts jullie het best benaderen?
" De grotere acts benaderen we via hun boekingskantoren en de lokale acts benaderen rechtstreeks. We hebben een goed contact met diverse bands uit de regio."

Wat vind je van het huidige Limburgse (pop)muziekklimaat en daarbij de Limburgse popscene?
"Ik heb er natuurlijk wat jaartjes in rond mogen lopen en het eerste woord dat me invalt als ik aan de Limburgse popscene denk is: enthousiasme. Muzikanten vinden het te gek om mee te doen aan projecten en de onderlinge sfeer is ook heel tof. We merken dat nu bijvoorbeeld aan de 'Harmonie Volt'. We hebben gewoon random muzikanten uit de regio benaderd om een harmonie op te starten. Het enthousiasme dat daarvan afstraalt is onbetaalbaar. De scene is qua infrastructuur goed verbeterd de afgelopen jaren. Er zijn binnen gemeenten goede keuzes gemaakt met betrekking tot poppodia en de exploitatie hiervan. Dit straalt uit naar de regio en dat is goed om te zien.
Ten opzichte van de andere steden in Nederland is Limburg altijd een ondergeschoven kindje geweest. Maar dat is meteen het laatste dat ik erover zeg, want ik denk liever vanuit onze eigen kracht. Met onze buurlanden naast ons zie ik heel veel mogelijkheden die in andere steden niet mogelijk zijn. Daarbij zie je ook steeds (in Sittard-Geleen in ieder geval) dat er ook op doordeweekse dagen ontzetten veel te doen is. Ik heb laatst eens geteld en op een normale dinsdagavond kon ik makkelijk naar vier activiteiten in de stad die me ook nog aanspraken. Dat geeft wel vertrouwen in de toekomst. En steden in Limburg hebben natuurlijk ook een hoog ontmoetingsgehalte. Als ik op vrijdagavond de stad inloop kom ik altijd wel bekenden tegen. Als je daarvan houdt zit je in Limburg goed."
 
Mis je iets in de Limburgse uitgaanscircuit?
"Ja! Openbaar vervoer dat ’s nachts rijdt. Als ik naar een concert of dance-avond in de Nieuwe Nor of Muziekgieterij ga wil ik niet voor het einde al weg moeten omdat de trein maar tot 23.30 uur rijdt. Hier moet serieus iets mee gedaan worden. Dat is een volgende stap in mijn plan."
 
Wat zie je als huidige trend in het uitgaanscircuit?
"Het is geen echte actuele trend meer, maar mensen gaan steeds later op stap. Eerst thuis een feestje en vervolgens naar de kroeg. Nu in Sittard-Geleen de sluitingstijden naar vier uur verschoven zijn, zal dit wellicht alleen maar toenemen. Hier dienen we rekening mee te houden bij Volt.
 
Tot slot. Wat is je favoriete Limburgse artiest?
"Oe! Dat is altijd een vervelende vraag. Ik blijf SonA een gave band vinden. Ik blijf het jammer vinden dat zij niet verder komen met hun muziek. Ook bands die heel hard hun best doen om in de picture te staan zoals River Of Brakelights en Madi en, in het verleden, Audiofeel. Oh en Arno Adams vind ik ook echt heel erg gaaf! Ik denk zeker wel de beste zanger/artiest van Limburg!"

Staan er nog activiteiten in de planning?
"Jazeker! Ons tussentijds programma loopt sowieso nog door tot en met februari 2014. Hier komen onder andere Nu Of Nooit en Kunstbende nog voorbij. En op 14 maart 2014 gaan we officieel open. Het programma vanaf de start en dan met name het openingsweekend, zal op 7 januari 2014 bekend worden gemaakt."
 
Extra informatie :
Adres: Odasingel 88, (kantoor tot maart 2014: Paardestraat 34) Sittard
E-mailadres: marike@poppodium-volt.nl
Programmeur: Maud Schlössels