In het zuiden des land hebben we in de winter drie dagen carnaval. In de zomer wordt dit dunnetjes overgedaan in Roemond. Drie dagen lang struint een bont gezelschap de stranden en grasvelden rondom recreatieplas De Weerd af op zoek naar plezier en welbehagen. Solar Weekend Festival 2012 is met een stijf uitverkochte achtste editie één van de grotere Limburgse festivals met een grote schare fans door heel het land. Daar waar vorig jaar nog verontrustende klanken de revue passeerden dat het weleens de laatste keer zou kunnen zijn dat Solar in Roermond zou worden georganiseerd, laten gemeente en organisatie weten dat wij ons daar geen zorgen over hoeven te maken.
Vrijdagmiddag opent de Burgermeester van Roermond, Henk van Beers, vanaf het podium op de camping, het Solar weekend festival. De 'Solar-burgemeesterketting' wordt aan de Solarburgemeester overhandigd en het eerste grote feest barst los. Een waar holifeest wat aan menig campingbezoeker is blijven kleven de rest van het weekend.
“De speeltuin voor volwassenen” heeft dit jaar een paar interessante veranderingen ondergaan. Bij binnenkomst zie je meteen dat de kleinere creatieve initiatieven ondergebracht zijn in een eigen area. Daar waar het vorig jaar nog verdeeld was over het terrein komt dit nu beter tot zijn recht. Zingen onder de douche, diner voor twee en de enige plek op het festival waar je terecht kan voor een heerlijke bak cappuccino.
Solar Weekend koestert en bewaakt haar DNA
Wederom een uitverkochte editie in het kloppende hart van de provincie
Daar waar menig populair festival in de randstad wordt overspoeld met hipsters, blijft Solar de diversiteit in haar bezoekers houden. Dit jaar was er zowaar plek voor talent uit de provincie middels een eigen podium.
Het tweede nieuwtje op Solar is iets waar wij Limburgers trots op mogen zijn. Een waar eigen podium, Solar Tube. De organisatie van Solar heeft SPL benaderd om een samenwerking aan te gaan waar Limburgs muzikaal talent middels creatieve filmpjes hun plek op Solar Tube kon veroveren. Deelnemers werden uitgedaagd iets anders te belichten dan alleen hun muzikale/artistieke capaciteiten. Het doel van dit podium is om het festival een nog duidelijkere positie te geven binnen de provincie. Dat Limburgs talent op Solar thuishoort bleek wel uit optredens van bijvoorbeeld Moose Da Beat en Mary Shade. Eerstgenoemde toverde zaterdagavond een waar spektal uit de besnorde hoge hoed. Hun ‘zitmomentje’ kreeg het hele veld voor het podium op de knieën. “Volgens mij ons meest vetste optreden ooit” aldus Sam Frölich van Moose da Beat die later op de avond als DJ Sample nogmaals het dak van de Solar Tube stage rockte. Mary Shade liet zondag zien dat hun muziek en performance een ware toevoeging zijn op het crossover festival. Aan het begin van hun optreden nog een handjevol publiek voor de stage, maar naarmate de show vorderde sloot elke voorbijganger zich aan bij uitzinnige dansende menigte.
DJ Roog, naar eigen zeggen Solar DJ van het eerste uur, nam nog even snel de tijd om 3voor12 limburg te woord te staan alvorens hij weer de auto in moest richting Bloemendaal voor een volgende show. Roog kwam verrassend uit de hoek met een set waarbij hij de hitmachine aan had staan. Daar waar hij normaal gesproken meer in de richting van de deephouse draait neemt hij zondagmiddag een andere afslag uitkijkend over de massa vanuit de DJ-booth van House Of House. “De definitie van een goede DJ is dat je aanvoelt wat de mensen willen. Ja, daarbij ging ik vandaag over mijn eigen randje heen, maar wat ik ervoor terugkreeg van het publiek is dat waar ik het voor doe”. “Solar is een fantastisch festival, kijk om je heen, hippie’s, het Woodstock van deze generatie”.
Het hoogtepunt - zowel letterlijk als figuurlijk - van deze editie is toch wel de kabouter-karaoke. In het topje van de toren die zich in het midden van het terrein bevindt krijg je een kabouter mutsje op. Steek je handen en voeten door een aantal gaten en al zingend met een stemvervormer ben jij als bezoeker heel even de artiest.
Waar het een ratjetoe van verschillende karakters is die door elkaar heen slenteren over het prachtige festivalterrein, heeft iedere tent of podium wel zijn eigen publiek en identiteit. De doorgewinterde ravers vind je in de Techy Tent. De hippe jongenlui staan bij de Botsautobaan. De stoere mannen met hun kruis hangend op de knieën tref je in de Spiegeltent. En de jonge meiden staan massaal vooraan bij Gers Pardoel op de Mainstage.
“Het behouden van het DNA is belangrijk. Wij bewaken dit dan ook met precisie en zullen de identiteit van Solar nooit uit het oog verliezen”. Aldus Siem Nozza, communicatiemanager van organisator Extrema.
De conclusie is eenduidig: Solar behoort tot de kwalitatief beste festivals van Nederland. Het sprookjeachtige terrein wat ’s avonds pas echt to zijn recht komt. De creativiteit die hoogtij viert. En het steeds weer voor mekaar krijgen om de diversiteit van het publiek op de been te krijgen. Een gemis is een afsluitend vuurwerk wat je zelfs bij de kleinste festival ziet. Zondagavond 23.00u is zo’n abrupt einde als alle muziek stopt en erg geen moment is waarop de festivalgangers gebroederlijk Solar ‘tot volgend jaar’ kunnen wensen. Een veelgehoorde wanklank deze editie is dat het muzikale programma kwalitatief heeft ingeboet op voorgaande edities. Te zeer naar de commerce getrokken. Een voorbeeld daarvan is de knuffel-rapper Gers Pardoel die een tenenkrommende show neerzet. Van alle optredens die het weekend de revue gepasseerd zijn heeft hij wel de meeste toeschouwers voor zijn neus heeft. Een muzikale pas op de plaats maken zou geen kwaad kunnen.