Tijdens Noorderslag 2006 beloofde auteursrechtenorganisatie Buma / Stemra muzikanten en componisten meer zeggenschap over hun eigen werk.
Het was voor musici niet mogelijk om delen van hun repertoire voor niet-commercieel gebruik op het internet ter beschikking te stellen en tegelijkertijd voor commercieel gebruik van deze werken wel een vergoeding te laten innen door Buma / Stemra. Een verouderde regelgeving, die het de Buma-leden onmogelijk maakte de voordelen van het wereldwijde web ten volste te benutten.
Begin juli boden de online muziekplatformen Lopend Vuur en Simuze en het indielabel RaRa Records Buma / Stemra een petitie aan, die de auteursrechtenorganisatie namens meer dan duizend ondertekenaars aan de gedane belofte moest herinneren.
Inmiddels is Buma/Stemra een pilot-samenwerking is aangegaan met Creative Commons Nederland, die de makers meer vrijheid biedt in de keuze tussen commerciële en niet-commerciële exploitatie van hun werken. Creative Commons biedt de musici de mogelijkheid hun werken aan te bieden onder verschillende voorwaarden. Zo is het mogelijk om (delen van) muziek gratis ter promotie aan te bieden of door derden te laten remixen, met behoud van alle rechten.
Ook kunnen componisten en tekstschrijvers, die hun werk tot op heden alleen onder Creative Commons licenties uitbrachten, ervoor kiezen om lid te worden van Buma / Stemra en zo deze organisatie vergoedingen te laten innen voor commercieel gebruik van hun werken. Met deze pilot willen Buma / Stemra en Creative Commons de Nederlandse makers van muziekwerken meer mogelijkheden bieden in het promoten van hun eigen repertoire.
Dit één jaar durende experiment is goed nieuws voor met name de Limburgse hiphopscene, die hun beats bijna uitsluitend kosteloos online zetten.
Een voorbeeld hiervan is producer Bart Rikers. Noodgedwongen maakte hij een verschil tussen de muziek die hij gratis verspreidde en die op cd’s belanden. “Tot nu toe is bijna al mijn muziek wel gratis te downloaden”, vertelt hij. “ Maar die muziek is niet opgegeven bij de Buma.” De Rikers producties die wel in de platenbakken terechtkomen, geeft de Maastrichtenaar wel op bij de organisatie. Bart: “Het album van Macro komt bijvoorbeeld eind oktober uit. Omdat daar twee beats van mij opstaan, krijg ik via Buma / Stemra voor iedere cd zoveel cent.” Hij noemt de tot nu geldende werkwijze “Een beetje een lompe constructie. Dat is hiermee nu beter geregeld. “
Eén van de Limburgse acts die destijds de online petitie tekenden, was Flexxfit. Al hun tot nu toe verschenen muziek is gratis te downloaden op de groep’s webstek. “Ik vind dit een oplossing die inderdaad bijdraag aan de vrijheid van de artiest zelf”, vertelt het duo bij monde van Julio.“Ik zou ook eerder geneigd zijn me aan te melden bij de Buma, mocht dit worden doorgezet.” De rapper, die een opleiding International Music Management volgt, is nog niet helemaal overtuigd. “Aangezien ik dit komende half jaar heel veel met dit soort zaken bezig zal zijn, zal ik hier een beter beeld over krijgen en beslissen of ik dit ook echt zal doen.”
“Een eerste stap(je) in de goede richting”, noemt dubreggae producer Dr. Dub het pilotsamenwerkingsverband. De Sittardenaar liet zich op deze site al eerder kritisch uit over Buma / Stemra. Hij verspreidt zijn muziek gratis via netlabel Les Cristaux Liquident. Het copyright is geregeld via een Creative Commons licentieregeling. Dr. Dub staat nog niet te popelen om gebruik te maken van de samenwerking. “Een belangrijke hindernis die moet worden genomen voordat ik een zelf een lidmaatschap zou overwegen blijft het percentage dat 'aan de strijkstok' blijft hangen. In de praktijk zien artiesten veel te weinig van de geïnde premies terug op hun eigen bankrekening.”
Meer vrijheid voor muzikanten
Buma en Creative Commons gaan een samenwerking aan
Auteursrechtenorganisatie Buma / Stemra is een pilot-samenwerkingsverband aangegaan met Creative Commons, die de musici veel meer mogelijkheid biedt tot het promoten van hun muziek via het internet.