Enige tijd geleden kwam de Nederlandse gothic-rockband Nemesea in het nieuws omdat dit de eerste band was die 5.000 parts hadden verkocht op Sellaband en dus een album mogen maken. Voor wie niet bekend is met het concept van Sellaband, een korte uitleg. Een band of artiest kan zich aanmelden op de website van Sellaband. Hier kunnen fans en liefhebbers (zogenaamde ‘believers’) vervolgens ‘parts’ kopen en deze kunnen ze dan als het ware investeren in een artiest. Wanneer je als band 5.000 parts verkocht hebt, kun je een cd maken (onder begeleiding van Sellaband) en de believer krijgt die dan thuis bezorgt.
Het concept is uniek en in principe het omgekeerde van wat platenmaatschappijen doen. Fans kopen in feite het album al voor dat het bestaat en zodra er genoeg geld binnen is om het ook daadwerkelijk te produceren, wordt het alsnog gemaakt. De band Marillion maakte al eerder op deze manier een album, toen ze geen platenmaatschappij konden vinden die hun plaat wilde uitbrengen. Met behulp van de fans van Marillion verscheen het album toen toch in de schappen. Na Nemesea is het nog twee andere bands gelukt om ook 5.000 parts te verkopen, namelijk het Amerikaanse Cub World en het Britse Second Person. Ook de Limburgse symfonische metalband Elleanore is, met ruim 1.000 verkochte parts, hard op weg naar die eindstreep.
Deze week werd bekend dat Elleanore de enige Nederlandse act zal zijn op het tweede compilatiealbum van Sellaband. Believers zetten de Limburgers op de derde plek van meest populaire artiesten op de website. De enige twee acts die nog hoger scoorden waren de Franse zangeres Clémence (nummer 2 met ruim 3.500 verkochte parts) en het al eerder genoemde Second Person (nummer 1). Tussen de andere acts zaten opvallend veel artiesten uit Australië en nog een enkele artiest uit Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en de VS. “Ik vind het helemaal geweldig,” zegt Jan Haumont, de oprichter van Elleanore, in een reactie. “Dit had ik nooit durven te hopen. Hopelijk kunnen we met onze muziek dit soort enthousiasme bij mensen blijven opwekken. Daar kan een band alleen maar van dromen.”
In december schreef 3VOOR12/Limburg nog een positieve recensie over het eerste optreden van Elleanore. Nu, drie maanden later, staat de band al geboekt voor diverse kleine festivals, verspreid over het hele land. Deze maand nog is Elleanore te zien in de Azijnfabriek en De Bosuil, voor respectievelijk de bandwedstrijden Battle For Limburg en Weerter Amateur Festival. Op 27 april staat de band in De Nieuwe Nor, als voorprogramma voor Delain. “Dankzij Sellaband krijgen wij ook echt leuke aanbiedingen voor optredens,” zo zegt Haumont. “Voor mij trouwens allemaal buitenlandse gigs. Maar ik ben dan ook de Belg, hè...” Hij vervolgt: “Het komt onze naamsbekendheid echt ten goede. Nu is 't aan ons om dit alles waar te maken. En daar willen we allemaal onze uiterste best voor doen.”
Het succes op Sellaband komt voor Elleanore als een verrassing. “Ik ben er echt van onder de indruk,” zo stelt Haumont. “Er zijn zoveel goede bands op Sellaband en dat maakt het nog eens extra onvoorstelbaar. Onze muziek is in ieder geval met liefde gemaakt – ik weet het, het klinkt cliché, maar ‘t is wel zo – en we hebben er hard aan gewerkt. Dus ik ben hoe dan ook blij met deze reacties. Verder moeten we natuurlijk ook voor ogen houden dat er zoveel bands op Sellaband zijn en dat wij een beetje het geluk hebben dat we er al vroeg bij waren.”
De believers zijn laaiend enthousiast over Elleanore. Één van de topbelievers, Elrond, “kan geen reden verzinnen om er niet naar te luisteren”. De grootste believer van Elleanore is Ed The Cheesehead. Achter dit pseudoniem gaat de 41-jarige Edwin Beens uit Alkmaar schuil. Hij heeft 250 parts gekocht, ter waarde van € 2.500,-. “Een gekke vorm van idealisme,” noemt hij het zelf. “Voor een heleboel bands is het een droom om een goede professionele cd te maken. En ik kan hun daarmee een klein beetje helpen door een aandeel te kopen en natuurlijk promotie te maken voor de band. Vrienden enthousiast maken voor de band, mensen op Elleanore wijzen op internet.”
Juha Pasanen uit Finland, alias BuZu, denkt er net zo over. Met 160 parts is de 35-jarige softwaretester tot op heden de grootste buitenlandse believer van Elleanore. “Hun muziek is gewoon zo goed dat ik ze wil helpen om zo snel mogelijk hun doel te bereiken,” aldus Pasanen. “Het klinkt egoïstisch, maar mijn primaire doel is om te zorgen dat ik naar goede muziek kan luisteren. En dat kan ik bereiken door Elleanore te helpen om 5.000 parts te behalen, zodat ze de studio in kunnen. Natuurlijk help ik de band zo ook om hun droom te verwezenlijken, dus het is een win-win-situatie.”
“Het leuke van Sellaband is ook dat er heel leuk contact is via de website,” aldus Edwin Beens. “De band is geïnteresseerd in de achtergrond van de believer en de believer is geïnteresseerd in de achtergrond van de band. De band zet ook af en toe nieuwe nummers op de website van Sellaband en vragen dan wat de believers ervan vinden. Dit werkt voor de band zeer motiverend.” Haumont is het hiermee eens. “Ik vind het gewoon een heel erg goed initiatief om beginnende bands een kans te geven om van over heel de wereld feedback te krijgen. Dit is naar mijn mening gewoon een gat in markt.”
Vergelijkingen met Nightwish en Within Temptation zijn bij Elleanore snel gemaakt, maar blijkbaar is er nog steeds ruimte voor nieuwe bands in dit genre. “Nightwish, Within Temptation, Elleanore en Silverimage (Noorse band, red.) maken allemaal dezelfde soort muziek,” zo vindt Pasanen, “maar ze hebben ieder hun eigen stijl, dus ik kan niet zeggen welk van hen de beste is. Ik hou evenveel van allemaal.” Beens kan zich hierin vinden. “Ik denk dat er naast de bekende bands als Within Temptation en Nightwish nog genoeg mogelijkheden liggen om een eigen geluid te ontwikkelen, zeker met de mooie stem van de zangeres van Elleanore.”
“We zijn nog druk bezig om een aantal nieuwe nummers te schrijven en onze schrijfstijl verder te verkennen. Op één van onze volgende optredens gaan we daar al eens een try-out mee doen,” zo laat Haumont weten. “We zullen onze uiterste best doen om jullie niet teleur te stellen.” Pasanen voorziet een gouden toekomst voor Elleanore. “Ik vind dat Elleanore veel potentie heeft en ik hoop echt dat ze beroemd en stinkend rijk worden!” Ook Edwin Beens is niks dan lovend over Elleanore. “Ik zou zeggen, ga zelf maar luisteren naar hun muziek op Sellaband.com en ik hoef je niks meer uit te leggen…”
Elleanore enige Nederlandse act op cd Sellaband
Believers vergelijken Elleanore met Nightwish en Within Temptation
Believers op Sellaband verkozen de Limburgse band Elleanore tot één van de populairste acts op deze website. Daarmee is Elleanore de enige Nederlandse band die met een nummer op het tweede verzamelalbum van Sellaband komt te staan. Een hele prestatie, zeker gezien de groeiende populariteit van Sellaband. Jan Haumont, één van de oprichters van Elleanore, snapt het succes van Sellaband. "Dit is naar mijn mening gewoon een gat in markt," zegt hij. En Elleanore lijkt er wel bij te varen.