Het kan voor de buitenstaander misschien voorkomen alsof Exit 31 het in de schoot geworpen kreeg. Begin dit jaar kwam er zomaar uit het niets een telefoontje uit Amerika. Producer Erwin Musper had tijdens de grote voorjaarsschoonmaak ergens onder het stof oude opnames gevonden van Dufus. Toen hij weer in Europa was legde hij Exit 31 tussen afspraken met de Scorpions en Anouk een contract voor drie full-CD’s onder de neus. Gitarist Garry Capel: “Hij verzette zelfs zijn afspraak met Anouk met een dag om tijd voor ons vrij te maken!” Na lang wikken en wegen in de repetitiekelder in Stein werden de handtekeningen gezet. Dat men twijfelde was niet zo raar.
Exit 31 heeft het namelijk niet écht in de schoot geworpen gekregen. Al tien jaar repeteren zanger/bassist Ivo Penders, gitarist Garry Capel en drummer Florian van Mulken drie keer per week met als doel om zo veel mogelijk van hun muziek te verspreiden. Dat ging de eerste acht jaar, onder de bandnaam Dufus, met vallen en opstaan. Er waren optredens tot Paradiso toe, en genoeg enthousiaste reacties, maar het échte succes bleef uit. Misschien ging het eerder áchter dan vóór de schermen mis. Volgens Ivo Penders is bij het toenmalige management het nodige fout gelopen: “Er waren veel beloftes, maar weinig daden. Eén ding heeft ons voormalige management wél waargemaakt, en dat is het contact met Erwin Musper regelen.” En dus werd er destijds ook wel degelijk een CD opgenomen met de vermaarde producer die onder andere al had samengewerkt met David Bowie, Van Halen en Anouk. Maar die CD werd nooit uitgebracht. Bij Dufus zelf ging het vuur als logisch gevolg ook een beetje uit. Garry: “We hadden overal in Limburg wel al gespeeld en misschien bepaalde plaatsen zelfs wel kapot gespeeld. We speelden op een gegeven moment steeds voor dezelfde mensen.” “Ook muzikaal was een nieuw soort uitdaging nodig”, vult Ivo hem aan. “We zaten in een bepaald stramien en het werd steeds moeilijker om ideeën uit te werken.”
De nieuwe uitdaging kwam er in de persoon van David Capel, de jongere broer van Garry. De multi-instrumentalist werd onder valse voorwendselen de repetitiekelder ingelokt en bij de band ingelijfd. Niet dat hij het erg vond: “Ze vroegen me om een bepaalde piano-partij even voor te spelen om te kijken hoe het klonk, maar het werd dus iets heel anders.” Garry: “David heeft vanuit zijn achtergrond een andere manier van muziek maken en die was bijzonder welkom.” Drummer Florian vindt dat het toevoegen van een extra bandlid bovendien leidde tot extra rust: “De energie van drie wordt bij live-optredens nu verdeeld over vier en dat was nodig. Want het viel af en toe toch niet mee om met ons drieën een publiek de hele avond te boeien.” Op het moment dat David bij de groep kwam, bevond Dufus zich in een overgangsfase. De net opgenomen CD bevatte veel toetsen, maar live werd alles nog vertaald naar gitaar, bas en drums. Ivo: “De komst van David was noodzakelijk om de verandering in muzikale richting te laten slagen. Wat dat betreft was de timing perfect. Tot dan toe werden we beperkt in onze mogelijkheden en we hoorden dat we dat niet moesten laten gebeuren.”
Dufus brak met een verleden dat het ook zeker niet wilt vergeten en Exit 31 was geboren. De nieuwe bandnaam werd de werktitel van wat eigenlijke het debuut van Dufus had moeten worden, vernoemd naar zowel de afslag richting Genk (België) waar de CD werd opgenomen als de afslag van de A2 richting Stein waar de band haar oorsprong heeft. En toen was er plots het weerzien met Erwin Musper. Ivo: “Zonder dat we het wisten had hij de oude opnames met Pro Tools opgefrist en gemixed.” Garry: “Hij liet ze ons horen en de dynamiek was verbazingwekkend.” Niet verwonderlijk is dat op de komende debuut-CD van Exit 31 ook een aantal van de opnames van destijds terugkomen. Garry lacht: “Omdat er oude nummers op staan, voelt het alsof het meteen onze ‘Greatest Hits’ is”. Wanneer het debuut uitkomt en waar is nog niet bekend, maar achter de schermen wordt er wel naar toe gewerkt en wordt er zelfs een tourtje naar de V.S. gepland.
Maar wat nou als Exit 31 daadwerkelijk gaat touren en weken van huis is? Dat het heel wat anders is dan ’s weekends in een Limburgse kroeg of jongerencentrum spelen, bevat de band zeker. Garry: “Dan weet je dat er complicaties zullen ontstaan, maar de tien jaar knokken om tot hier te komen geef je niet zomaar op. We hebben alles met mekaar meegemaakt”. Het is wel duidelijk dat Exit 31 méér is dan alleen de band. Het gehele streetteam van vrijwilligers, de vier vrijwillige roadies, inmiddels goede vrienden met de band, en ‘personal assistant’ Esther; zonder hen is Exit 31 in de huidige vorm onmogelijk. Ivo: “Het is een team. De verdeling van de taken is heel belangrijk. Wij houden ons met de muziek bezig en hoeven ons geen zorgen te maken over randzaken. Bovendien zijn de roadies geweldig: als er een van de vier niet mee kan, zegt hij duizend keer sorry. Ze komen van hun werk en staan direct klaar om mee te gaan naar een optreden. Je kan het je dan ook niet permitteren om een optreden te doen op de helft van je kunnen. Je speelt altijd óók voor hen.”
Voor geïnteresseerden: deze week is de videoclip van ‘Bye Baby’, een van de nummers op de nieuwe CD, te zien in de Clipclub van L1. In de clip acteert onder andere de bekende actrice Peggy-Jane de Schepper.
tekst: Kees van den Berg
foto's: Ezra Polhupessy
Exit 31 tekent platencontract voor drie albums
De explosieve doorstart van Dufus
Het scenario van een jongensboek wordt herschreven in een repetitiekelder ergens in Stein. Daar vind je de ‘nieuwe’ Limburgse rocksensatie Exit 31 minstens drie keer per week. Het viertal kreeg begin dit jaar een telefoontje van een producer uit Amerika, zette vervolgens de handtekening onder een contract voor drie albums en wenst nu de ‘United States’ te veroveren.