Maastrichtse muzikanten hadden het idee aangekaart voor de opening van De Muziekgieterij (de werktitel). Er bleken te weinig poppodia en oefenruimtes te zijn in Maastricht en de zeer nabije omgeving, terwijl in dit stukje van de provincie een sterke popmuziek-cultuur aanwezig is; De stad telt zo'n tachtig bands, waarvan driekwart naar omliggende gemeenten moet uitwijken. Acht op de tien bands zouden het liefst in Maastricht blijven en zijn bereid tussen de 60 en 150 euro per maand te betalen voor een fatsoenlijke oefenruimte. Daarnaast bestaat er ook de behoefte aan een ontmoetingsplek en een podiumzaal voor kleinere optredens en presentaties.
Er werd een programma samengesteld met eisen voor een muziekcentrum met tien geïsoleerde oefenruimten, een opnamestudio, een zaal en een centrale plek. De gemeente Maastricht betaalde het bouwkundig onderzoek en daar kwam uit dat De Muziekgieterij aan de Fort Willemweg mogelijk is. Het betreft een pand van de gemeente dat is aangekocht voor herontwikkeling in het kader van het grote Belvédèreplan maar pas over tien tot vijftien jaar nodig is. PvdA-raadslid W.Rousseau zal de gemeenteraad vragen om een motie van zijn hand te steunen om het stadsbestuur opdracht te geven het plan voor De Muziekgieterij uit te werken ,,en te voorzien van financiële voorwaarden''.
PvdA fractie omarmt plan om een popmuziekcentrum op te zetten
Popcentrum in Maastricht
Het idee voor de opening van De Muziekgieterij (de werktitel) is afkomstig van muzikanten. Vorig jaar stelden ze vast dat er in Maastricht een bloeiende popcultuur is, maar een gebrek aan oefenruimten en podia.