Reddingsplan moet Limburgse poppodia uit slop trekken

Joery Wilbers (SPL): "Nu is het genoeg geweest"

De Stichting Popmuziek Limburgse luidt de alarmbel. Door nijpend geldgebrek bundelen vijf lokale poppodia nu hun krachten en stappen ze met een actieplan naar de lokale overheden.

Joery Wilbers (SPL): "Nu is het genoeg geweest"

Stichting Popmuziek Limburg (SPL) heeft vandaag een gesprek met het provinciaal bestuur over de volgens de organisatie rampzalige toestand van het popcircuit in Limburg. Ze zal daar een plan presenteren om het popcircuit uit het slop te halen. Joery Wilbers van de SPL: "Vorig jaar gingen we al praten met de gemeenten, met bevoegde ambtenaren, wethouders, noem maar op. Dat was allemaal leuk, maar het heeft weinig opgebracht. Het probleem is dat de Limburgse podia niet sterk genoeg stonden. Op dit moment wordt er zo erg bezuinigd dat we dachten: nu is het genoeg geweest."

In een brandbrief naar de lokale overheden en de media hekelde de stichting vorige maand al de nijpende financiële situaties van de Azijnfabriek, Perron 55, Spuugh, Fenix en De Bosuil. Samen met PopNl, het Nationaal Pop Instituut, de Vereniging Nederlandse Poppodia en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten werkt SPL nu aan de 'Handreiking Popbeleid voor gemeentes'. Volgens Joery Wilbers moet deze checklist gemeentes warm maken voor een doordacht popbeleid.

Het reddingsplan voor het Limburgs popcircuit bevat daarnaast ook een aantal heel concrete actiepunten, legt Wilbers uit: "Binnen de poporganisaties willen we snel cursussen organiseren voor de medewerkers." Om de podia binnen de gemeente meer in het voetlicht te zetten, denkt hij aan het organiseren van kleine lokale activiteiten in samenwerking met de gemeenten. "Die cursussen zou je kunnen afsluiten met het daadwerkelijk verwezenlijken van een project. Daarmee wordt popbeleid zichtbaar. Ik kan me voorstellen dat we iemand met een goed plan op weg helpen met 500 euro, als de gemeente daar op haar beurt ook 500 euro instopt. Een workshop zang met de Limburgse Floor Janssen van After Forever, gekoppeld aan een optreden met een lokaal zangkoor bijvoorbeeld."

De Provincie houdt al op voorhand een slag om de arm, zo blijkt uit de woorden van Mat Snijders, de ambtenaar die over de provinciale subsidies gaat: "Jaarlijks keren we al ruim 100.000 euro subsidie uit aan de poppodia. We voelen ons verplicht om het overleg tussen hen en de gemeentes te regisseren. We willen samen met SPL bekijken hoe we zo snel mogelijk beweging in de zaak krijgen. Maar met de vakantie voor de deur zal dat niet gemakkelijk zijn."

In oktober hoorde 3VOOR12 het al donderen uit de richting van Keulen toen bekend werd dat per 1 juli het doek zou vallen over Fenix in Sittard. Het liep uiteindelijk niet zo'n vaart en Fenix kreeg uitstel van executie tot 1 januari 2005. Wilbers: "Rond 1993 was er nationaal een gunstige omslag ten voordele van cultuur, maar in Limburg is dat nooit van de grond gekomen. De politieke bestuurders denken hier te weinig progressief zodat er een feitelijke scheiding is tussen noord- en zuid-Nederland."

Wilbers hoopt dat Limburg alsnog die omslag maakt: "Het liefst zie ik dat de podia eerst een face-lift krijgen en betere mogelijkheden voor publiciteit. In de kerngemeenten moet daarnaast gedacht worden over een groter initiatief. Dat kan een brugfunctie vervullen tussen kerngemeenten en het omliggende gebied. Maar wat we zeker niet meer willen is het huidige ad hoc-beleid". Wilbers doelt hiermee op de situatie van de vijf podia in problemen. Zo zette Weert een mooi poppodium neer om vervolgens geen cent subsidie in de exploitatie van het pand te steken. In Vaals renoveerde de gemeente het plaatselijke podium Spuugh voor veel geld, maar wilde daarna net als de gemeente Weert geen geld stoppen in de exploitatie. Het podium moest vrij snel daarna uitstel van betaling aanvragen, waarna de gemeente alsnog bijsprong.