Dat hiphop goed werkt op strakke beats is duidelijk. Dat rap begeleid door livemuziek steeds meer aanslaat, is overal te zien. Dat de teksten en flows van de rappers van het collectief Vlijmscherp een uitstekende combinatie zijn met het geluid van de Leidse bigband Licks & Brains weten sinds de zestiende.

Vlijmscherp is een hiphopformatie bestaande uit rappers Nick, Guss en DJ Djo. Met meer dan honderdvijftig optredens timmert Vlijmscherp inmiddels alweer zeventien jaar aan de weg. De muziek die ze maken is recht voor je raap en in je moerstaal. Links en rechts slimme woordgrapjes en grappige punchlines. Maar er wordt ook zonder moeite teruggeschakeld naar serieuzere onderwerpen. Met altijd een pakkend refrein om het af te maken.

Licks & Brains is een achttienkoppig soul/funk/jazz-bigband onder leiding van Rolf Delfos. Het is een project met het geluid van een bigband, eentje die niet bang is om verschillende sounds te laten horen. Een groep getalenteerde muzikanten waar het enthousiasme van afspat, die niet bang zijn om het publiek op het verkeerde been te zetten en om het dan vervolgens weer goed te maken met een solo die op het goede moment ingezet wordt.

Twaalf jaar geleden traden Vlijmscherp en Licks & Brains voor het eerst met elkaar op, een samenwerking die naar meer smaakte. Met behulp van crowdfunding is er een plan opgezet tot het realiseren van een gezamenlijk project en in 2020 kwam dit plan van de grond. Door de gevolgen van de coronacrisis moest iedere muzikant de homestudio in en werden de instrumenten dus los van elkaar opgenomen. Rolf Delfos schreef alle arrangementen uit en in samenwerking met de edit van Thomas Eduard lukte het om tot een eindproduct te komen: het album ‘Ensemble’.

Op deze broeierige vrijdagavond is de grote zaal van de Gebr. de Nobel getransformeerd tot een moderne jazzclub. Gedimde lichtstralen glijden langzaam over de muren, het barpersoneel heeft er zin in en er zijn zelfs statafels te vinden. Onder de grote banner op het hoge imponerende podium is een hoop te zien, denk aan: trompetten, trombone, bastrombone, alto saxofoons, tenorsaxofoons, gitaar, percussie, drums, een dj-booth en twee microfoons.

Als eersten komen de mannen van Licks & Brains op. Allen strak in pak en duidelijk in hun sas trappen ze de avond af met een funky stuk waarin het tempo meteen al flink wordt opgeschroefd. De zaal draait langzaam warm en onder opnieuw een luid applaus komen de gasten van Vlijmscherp het podium op. Petje op en met een strakke blik die wordt gebroken door een glimlach, veroorzaakt door het aanstekelijke enthousiasme van iedereen die zich in de grote zaal bevindt.

Het eerste nummer ‘Droom groot’ is een motiverende track en dan zo eentje die daadwerkelijk ook motiveert. Een duidelijk startschot van de avond. De bigband houdt een strak ritme aan en Vlijmscherp rapt er afgemeten overheen.

Binnen de gespeelde stukken wordt er steeds weer plaats gevonden voor een solo die dankbaar in ontvangst genomen wordt door een blazer, toetsenist of gitarist. De MC’s doen een stapje opzij en gunnen het moment om daar vervolgens zelf weer gretig gebruik van te maken door opnieuw het refrein terug te brengen. En ditmaal met nog meer energie en passie.

Ieder nummer is extreem gelaagd en dat is live goed te horen. Alle muzikanten creëren een individueel geluid dat krachtig is, zowel afzonderlijk als in samenspel. Rolf Delfos staat geen moment stil en dirigeert de groep groot gebarend de hele avond lang. Steeds opnieuw brengt hij alles weer samen. Of juist niet, waardoor er kleinere secties uit de band weer meer nadruk krijgen. Deze wisselwerking blijft zichzelf uitvinden en houdt de stukken intensief en energiek.

De spanning wordt uitstekende opgebouwd en vastgehouden, er wordt gerapt en samen werken Vlijmscherp en Licks & Brains steeds weer naar die ene muzikale ontlading waarbij alles samenkomt. Er gaan handen in de lucht, er wordt meegezongen en er wordt gejuicht. De muzikanten hebben plezier in wat ze aan het doen zijn en dat is duidelijk te zien en te horen. Er worden grapjes gemaakt en de avond loopt gesmeerd. Dat deze twee groepen goed op elkaar ingespeeld zijn, is ondertussen wel duidelijk.

De bigband doet waar het goed in is en combineert dat met een funky hiphop twist. Ze maken met elkaar een gelaagd groot geluid en brengen dit weer terug naar een vierkwartsmaat waarover Nick en Guss dankbaar rappen.  Mooi om te horen is dat de beide groepen en daarmee beide genres de moeite hebben gedaan om elkaars muziek te begrijpen. Zo creëren de blazers een geluid dat past bij een typische Boom Bap beat en flowen de gasten van Vlijmscherp op een speelse manier over de gestructureerde instrumentalen. 

De avond schiet voorbij en de twee groepen krijgen zowel afzonderlijk als samen de ruimte om zich te laten zien. We bewegen van meezinger ‘Perspectief’ naar ’Kwestie van tijd’. Een single die al langer uit is en iedereen in beweging brengt. Een proost op het leven en de zaal mag dat weten. Nog één keer smelten de twee groepen samen en creëren een muzikale uitbarsting waar al op meerdere momenten op de avond vakkundig naar toegewerkt is.