Wederom een woensdagavond in de Leidse Blues- en Jazzweek, wederom de kans om van café naar café te slenteren om een varia aan formaties alle genres onder de paraplu van blues en jazz te zien spelen. 22 locaties op loopafstand, een pietsje beter weer dan voorgaande edities en stampvolle kroegen: alles is bijna weer terug bij normaal. Worstelend met wazig licht en een gezonde dosis ellebogenwerk ging het redactieteam op pad.

Wouter Kiers – De Bonte Koe

Het is dringen in het kleine knusse cafeetje aan de Hooglandsekerk Choorsteeg. De avond is nog jong en het publiek heeft er duidelijk zin in. Achter in de kroeg op een kleine verhoging past Wouter Kiers er met zijn crew er nog maar net bij. Dit geeft Kiers de mogelijkheid om na iedere uithaal, solo of rustmoment weer even De Bonte Koe in te kijken om weer een nieuwe manier te vinden om het dolenthousiaste publiek nog meer uit zijn dak te laten gaan. Soepel wordt er gemanoeuvreerd tussen jazz en blues en met het krachtige geluid dat hij uit zijn saxofoon laat komen blijft het publiek hongerig naar meer. Zoals hij schittert op de in Leiden wijdverspreide kroegentocht posters schitteren Kiers en zijn posse in café De Bonte Koe en dat tot in de late avonduurtjes. (SK)

Borneo, Keppler & Rose - Meneer Jansen

Tijn Koenen Quartet - Jantje van Leiden

De oplettende Leidse kroegtijger zal het vast opgevallen zijn, Jantje van Leiden is een tijdje gesloten geweest. Gelukkig hebben vijf stamgasten het heft in eigen handen genomen om de kroeg draaiende te houden. Extra mooi om te zien dat Jantje van Leiden er deze kroegentocht gewoon bij is. Op het kleine, geïmproviseerde podium staan vijf jonge gasten. Ze vormen het Tijn Koenen Quartet, met tenorsaxofonist Gideon Tazelaar als vijfde musketier. Ze spelen strak en staan duidelijk genietend op het podium. Het gezellige kroeggeluid blendt perfect met de rustige en behouden sound van het vijftal. Onder het zachte rode licht zingt de zanger dromerig maar vastberaden zijn teksten en deint daarmee rustig mee met de vibe van de kroeg. 'Please don’t talk about me when I’m gone' is te horen… You’re damn right! (SK)

Buskin' Belters - Poolcafé The Church

Hoe was de sfeer? Zo!

Banda Carumba - Stadsbrouwerij

Het is feest in het Stadsbrouwhuis want Banda Carumba is in town! Normaal zijn ze met negen, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. Met zijn zessen laten ze iedere aanwezige meebewegen, klappen en toveren ze een lach op menig gezicht. Er wordt gedanst en de interactie tussen de band en het publiek is fantastisch. Het hoge tempo dat wordt opgestookt door zowel drums als percussie brengt een constante energieke sfeer. De band weet de nummers fantastisch op te bouwen om vervolgens met zijn zessen een heerlijke muur van geluid te produceren. De Latin kant van jazz wordt hier uitstekend vertegenwoordigd. (SK)

Groove Trio Martijn, Arte en Tim - De Uyl van Hoogland

Leidse Geluiden, The Legends - The Genare

In de fonkelnieuwe kroeg op de hoek van de Stille Rijn zijn The Legends van Leidse Geluiden te horen. Waarom Lou Guldemond, Karel Boehlee, Robin Koerts, Rolf Delfos en Sven Rozier als Legends te boek staan hoeft niemand in de zaal zich lang af te vragen. Tussen de cameraflitsen door -niet van onze fotograaf- spelen ze loepzuiver verschillende covers, afgewisseld met nummers uit hun eigen repertoire. Strak en steady weten ze continu het rumoerige publiek te pleasen, met daarbij genoeg ruimte in hun spel om elkaars individuele kwaliteiten fantastisch tot zijn recht te laten komen. Buiten is het stormachtig maar binnen is de jazz cool, ideaal voor deze donkere woensdagavond. The Genare heeft zijn vuurdoop gehad en lijkt zich uitstekend uit te lenen voor optredens van dit kaliber. Hopelijk snel meer. (SK)

Jazzband JustUs - Grand Café de Burcht