Met de eerste pilot-evenementen die eind april van start gaan in de culturele sector, lijkt ouderwets concertbezoek een stapje dichterbij te komen. Wie een negatieve uitslag van een coronatest kan overleggen, kan weer genieten van een concert, voorstelling of museum. Een groot aantal Nederlandse poppodia doet mee aan deze pilots, maar Gebr. De Nobel blijft gesloten. Waarom kunnen we in Leiden nog niet naar een live concert? We vroegen het Ruud Visser, directeur van Gebr. De Nobel.

“Dat we dicht blijven heeft meerdere redenen,” vertelt Ruud. “Van tevoren was het heel lang onduidelijk hoe het zou gaan plaatsvinden en hoe lang. Of het bijvoorbeeld om een eenmalig evenement zou gaan of om iets voor een langere periode. Dat was voor ons te vaag. Daarnaast is het zo dat we vorig jaar veel personeel hebben moeten ontslaan vanwege de coronacrisis. We hebben nu nog maar een heel kleine crew over. Die mensen zijn nu allemaal bezig met ons project Parels van Leiden. Daar gaat alle beschikbare tijd in zitten. We hebben momenteel niet de capaciteit om ook nog aan de pilot-evenementen mee te doen.”

In september 2020 heropende De Nobel korte tijd de deuren. Een maand lang waren er evenenmenten voor maximaal 100 bezoekers. Daarna moesten ze opnieuw dicht. Voor zo’n korte periode nieuwe mensen aannemen zou niet werken, ook omdat nog onduidelijk is hoe het na 1 juli met de NOW-regeling voor werkgevers zal gaan.

Geen drempels

Ruud Visser stelt voorop dat De Nobel erg graag weer open wil, maar ergens is hij ook wel blij dat er geen gelegenheid is om mee te doen aan de pilots. “Er is veel kritiek op, bijvoorbeeld omdat de toegangsprijzen erg hoog zijn. Bovendien willen we geen drempels neerleggen voor onze bezoekers om een concert bij te wonen. Iedereen moet welkom zijn. Ga je dan straks alleen mensen met een inentingsbewijs toelaten? Daar is binnen ons team nog discussie over. Dat we niet kunnen meedoen aan de pilots geeft ons wat meer tijd om hierover een standpunt in te nemen.”

Hij verwacht dat wanneer in juli iedereen is ingeënt, De Nobel weer op volle sterkte open kan. In juni en juli zal eerst nog de foyer worden verbouwd, zodat alle problemen in het gebouw zijn opgelost als iedereen weer naar binnen kan. “Dan gaan we nieuw personeel aannemen en kunnen we iedereen weer ontvangen.”

Festival met livestreams

Voorlopig staat alles dus nog in het teken van de opnames van Parels van Leiden. 75 bands uit de Leidse regio krijgen de gelegenheid om een professionele video-opname in de grote zaal van De Nobel te maken: van een enkel nummer tot een livestream van drie kwartier. Eind mei hoopt De Nobel een selectie acts te presenteren waarvan de opname uitgezonden zal worden op een livestreamfestival via De Leidse Burcht. “De bands die zich hebben aangemeld zijn ontzettend divers,” zegt Ruud.  “Door dit project hebben we een goed beeld gekregen van wat er allemaal in Leiden leeft.”