Zondag 22 december vond de finale van de Nobel Award 2019 plaats in de grote zaal van Gebr. de Nobel. Na maar liefst vier voorrondes en een halve finale bleven er vijf acts over: Reino, De Nachtelijke Escapades, Teddy Macrander, El Fatso en Melle. Tesamen zorgden zij voor een prachtige en spannende tweede editie.

Reino

Reino mag het spits afbijten. De catchy indierock van deze mannen is aanstekelijk. Helaas lijkt het front van de band moeite te hebben met ontspannen. Het geluid laat veel te wensen over, maar dat zegt niets over de kwaliteit van de erg goede liedjes.

De Nachtelijke Escapades

De Nachtelijke Escapades mag zich als enige act vanavond voor de derde keer bewijzen. De Nederlandstalige hiphopact weet na een voorronde en halve finale iedereen mee te krijgen. Vooral belangrijk is dat de band het gigantisch naar de zin heeft en dat straalt van de performance af.

Teddy Macrander

De jonge Teddy Macrander houdt de complete zaal twintig minuten stil met haar fragiele en mooie liedjes. Ze zingt loepzuiver en speelt goed gitaar. Alleen de functie van de tweede gitarist begrijpen we vanavond niet helemaal.

El Fatso

De heren van El Fatso spelen vanavond voor het eerst met vijfde bandlid Thomas. Ook deze band heeft wat moeite met inkomen. De mannen lijken erg zenuwachtig. Halverwege de set lijkt er wat ademruimte te komen en spelen ze alsnog het dak eraf. Ze weten zelfs nog een kleine poging tot een moshpit uit het publiek te halen.

Melle

Melle schreeuwt ervaring. De singer-songwriter staat vanavond met zijn band op het podium en alles aan de liedjes klopt. Wel klinkt alles soms iets te geschoold en erg binnen de lijntjes. Maar al met al brengt Melle een onwijs comfortabele show en maakt hij goed gebruik van de ruimte op het podium.

Juryberaad

Terwijl de jury met elkaar overlegt over de winnaar, speelt de winnaar van vorig jaar, Downtown District, een korte set. De band heeft verschrikkelijk veel progressie gemaakt sinds het begin van dit jaar. Ze spelen authentieke punkrock zoals het bedoeld is: hard en met een knipoog.

De derde prijs gaat naar Teddy Macrander

De tweede prijs naar De Nachtelijke Escapades

En de eerste prijs van de Nobel Award 2019 gaat naar Melle!