Op 13 april vond wereldwijd weer de jaarlijkse Record Store Day plaats, de dag waarop zo'n beetje alle platenzaken eens flink uit de school kunnen klappen met mooie aanbiedingen en instore optredens. Dit allemaal natuurlijk ter stimulering van zowel de kleine ondernemers, de indie-scene, en ons... de groot afnemers en verbruikers. Zo was er afgelopen zaterdag ook in de fijne driehoek Plato, Velvet en Nowas's Place weer een hoop te beleven.

Velvet

In de Velvet vindt de eerste instore van de Leidse Record Store Day al om 11:30u plaats met Thijs Boontjes, om om 13:00u plaats te maken voor een waar shantykoor dat zeemansliederen staat te bulderen. Als door een klap van de giek zijn we meteen overstag; alle hens aan dek, want we gaan met Rumor di Mare de zee op! Waar is de rum?

Het Leidse Liquid Sun Orchestra heeft een vrolijke thuiswedstrijd ter promotie van hun nieuwe single ‘Something good’, met als b-kant ‘Light up the sky’. En sax-veteraan Boris van der Lek treedt op met Rotterdams Nachtburgemeester en Nederlands “oudere staatsman van het jazzfront” Jules Deelder. Als duo brachten zij in 2018 de plaat 'Jazz' uit. En zoals jazz swingt en jazz leeft, zo is het nu ook Jules zingt, Jules crooned en Jules veegt met zijn brushes over de snaredrum. Dat doet de mens goed!

Tot slot zijn er nog optredens van Tim Akkerman met de band The Ivy League en Downtown District. De Haagse muzikanten hebben net een verse plaat uit. ‘Lions Don't Cry’ klinkt sterk en of het nou iets in de lucht, de grond of in het water is, je blijft die typische Haagse poprock horen. Terwijl de jonge locals van de laatste act lekker doortimmeren met hun set vol “teenage angst” en humor, live and kicking, fun fun fun!

Nowa's Place

Nowa’s Place is ook weer gezellig gevuld en Die Schallmänner & Triqo draaien een set vol afro, house, IDM en EDM ter promotie van het Moving Rhythms evenement dat zaterdag 20 april in de Vrijplaats plaatsvindt. Daarna komt DeeB met een live set van zelfgemaakte chillhop beats van een SP-404! Gevolgd door dj Manyfast van Dutch Gems die zeldzamere en geschiedenismakende hiphopgrooves brengt. De dag wordt hier afgesloten door dj Loosemat die het RLP Soundsystem vertegenwoordigt met house in allerlei vormen als een voorproefje op de Kingsday Bash in club Jaune (voorheen Odessa).

Plato

In de derde hoek, bij Plato, treffen we ook een mooi gevuld programma vol nieuwe releases. De Rotterdamse dreamy teeny emo-band Goodnight Moonlight heeft speciaal voor vandaag een mooi pakketje van hun Coaster Records label samengesteld met daarin werk van labelgenoten Das Bisschen Totschlag en Bounty Island. Yin Yin, uit Maastricht, promoot hun nieuwe single 'Bongo Joe'. The Small Breed doet je met hun gelijknamige debuut-ep vrolijk als een Beatle bobblehead aan de eeuwige aardbeienvelden denken. Tamboerijn, 12-strings, orgeltjes, het zit er allemaal aan!

En No Wow... No Wow?... Dus echt wel fucking wow! Het trio, met twee leden van de Nederlands/Duitse allround psychedelic fusion artrock band Yenga, zet ons op een dynamische, muzikale reis als een Beth Gibbons die wel het publiek toeziet. Van dreamy pop tot dirty downsouth stomp naar dark disco groove...Wow indeed!