Zaterdag 24 maart wordt de Marktsteeg omgebouwd tot een heus festivalterrein. De eerste editie van Get Lost is een samenwerking tussen Gebr. de Nobel, Scheltema Leiden, Veenfabriek en Marktsteeg 10. Om alvast de sfeer te proeven en meer te weten te komen over wat voor nieuw festival Leiden gaat verrijken, spraken wij met initiatiefnemer Leontine de Reede van Gebr. de Nobel.

Wie is Leontine de Reede?

Als Hoofd Programma van Gebr. de Nobel is Leontine verantwoordelijk voor de programmering van de twee zalen. “Veel mensen zeggen dat er heel veel metal geprogrammeerd wordt omdat ik metalliefhebber ben, dat is natuurlijk ook wel een beetje waar. Maar ik hou ook heel erg van hiphop en dat probeer ik nu wel meer in het programma te krijgen. Ik hou daarnaast ook van punk, bepaalde soorten dance, en popmuziek vind ik ook leuk, vooral popzangeressen. Eigenlijk ben ik gewoon wel heel breed geïnteresseerd.”

“Voor sommige programmeringen ontstaan goede samenwerkingen, dat is wel tof. Ik heb de ruimte en zij veel kennis. Danceproducties programmeer ik in samenwerking met externe partijen. En dat geldt ook voor reggae bijvoorbeeld. Als er een metalpartner in de stad is, waar ik goede ervaringen mee heb, en deze met een toffe band komt, dan wil ik ook nog wel eens wat inplannen.”

Cultuurkwartier

Gemeente Leiden wil een echt cultuurkwartier ontwikkelen van het gebied rondom de Marktsteeg. De Lakenhal zat hier natuurlijk al. Toen kwam Gebr. de Nobel erbij, en Scheltema Leiden. Expositieruimte Marktsteeg 10, van Casper Faassen en Michael Roumen, is geopend. En er komt een filmhuis bij. “Wij wilden heel graag iets met een onderlinge samenwerking doen, om te kijken hoe we deze plek op de kaart kunnen krijgen en ook om te ervaren hoe dat gaat, zo'n samenwerking.”

“Voor Get Lost werken wij daarnaast ook samen met muziektheatergezelschap Veenfabriek, die MC Kassett toevoegden aan het programma. Met tot slot ook jong kunstenaarscollectief Roem en het Leiden International Film Festival hebben we allemaal leuke clubs erbij aan boord en is het programma heel breed geworden.”

Brunchen, bandjes en dichtbundels

De brunch om elf uur, aan lange tafels in de Marktsteeg, wordt verzorgd door de Veenfabriek. Daarna begint het programma met bandjes, literatuur en theater. De Veenfabriek is natuurlijk gespecialiseerd in theater. Scheltema gaat leuke dingen doen met een foodcourt, foodtrucks in hun achtertuin en een dj. Bij de Nobel is natuurlijk meer op muziek geconcentreerd met bands en dance, maar VNTG zet ook een vintage markt neer. En Marktsteeg 10 heeft zelfs twee dichters geprogrammeerd. René Oskam gaat gedichten voordragen uit zijn nieuwe dichtbundel. En Nico Dijkshoorn heeft een speciaal programma gemaakt voor Get Lost, met projectie, tekst en zijn eigen muziek op gitaar en synths. “Hij is veelzijdig, dus dat is heel tof, en exclusief ook.”

 “Je moet je bezoekers een beetje kruisbestuiven.”

Leontine de Reede

Get Lost?

“Wij wilden eigenlijk een soort festival creëren waar je jezelf kan verliezen, een beetje kunt verdwalen, misschien ook in dingen die je nog niet kent. Waarbij een Nobelbezoeker denkt ‘Nou, eigenlijk wel heel erg tof die gedichten die daar worden voorgelezen’. Of een filmfanaat die voor Pulp Fiction op 16mm komt en dan misschien ook wel een tof bandje meepakt. De doelgroep is breed. Het is eigenlijk voor iedereen die het interessant vindt. Er hangt geen leeftijdsgrens aan, behalve ’s avonds, dan is het voor achttien jaar en ouder. Het is voor mensen die denken ‘Okay, wauw. Ik vind dit specifieke onderdeel heel leuk, maar ik ga dat andere ook eens een keertje proberen.’ En voor hen die willen feesten, want het is natuurlijk ook wel echt een feest. Een aantal acts staan ook op festivals als ‘Down The Rabbit Hole’ en dan gaat het ook helemaal los. We hebben gewoon echt heel veel te bieden in dit stukje Leiden en dat wordt alleen maar meer in de toekomst.”

“Zelf kijk ik erg uit naar de sfeer in het algemeen en de diverse bezoekers die er gaan komen. Ik kijk uit naar de optredens van Weval en Dollkraut, maar ik vind alle bandjes heel erg tof en de dance ook. Ook Nico Dijkshoorn en René Oskam vind ik tof. En door MC Kassett laat ik mij graag verrassen.”

Dakota

Eerste editie, eerste verwachtingen

“Vanuit allerlei hoeken ontvangen we leuke en enthousiaste reacties. Mensen vinden het tof om ook eens ergens anders te kijken. We bieden een kwalitatief en interessant programma dat alle kanten op gaat, dus daar kan het niet aan liggen. Het is alleen echt spannend welke mensen hier op afkomen en wat voor sfeer er zal ontstaan.”

Er is nog niet specifiek gesproken over Get Lost als jaarlijks festival, daarvoor moet eerst geëvalueerd worden, maar dat er in de toekomst vaker samengewerkt gaat worden in de Marktsteeg is wel zeker. “We hebben de ruimte, allemaal bij elkaar. In oktober komt er bijvoorbeeld een expositie in Marktsteeg 10, gekoppeld aan een festival in de Nobel en een concert in de Leidse Schouwburg. We zien de Schouwburg als iets wat er ook echt bij hoort. We werken al met hen samen voor de (uitverkochte) rollerdisco in de Stadsgehoorzaal, in april. Met het LIFF gaan we hier ook weer een groot programma neerzetten. Dat zijn dus wel gave dingen. Wij zoeken die samenwerking heel erg op, zeker met dat evenementenplein Lammermarkt voor de deur en de ruimte hier. Je moet je bezoekers een beetje kruisbestuiven.”

Get Lost

  • Zaterdag 24 maart

  • 11.00 – 02.00u

  • Kaartjes zijn nog te koop via Ticketmaster en de dag zelf aan de poort.

  • We Are Public leden krijgen gratis toegang!