Voor de release van het nieuwe Birth of Joy-album waagde de redactie van 3voor12 Leiden zich ver buiten de stadsgrenzen: helemaal in Amsterdam-Noord. Zo’n grote act met deels Leidse wortels die opnieuw een dijk van een plaat uitbrengt, dat mochten we natuurlijk niet missen. En we werden niet teleurgesteld: het uitverkochte optreden in de Tolhuistuin vormde een geslaagde en veelbelovende aftrap van de Europese tour die hiermee van start is gegaan, waarbij de band nog onder meer Berlijn, Parijs en Wenen zal aandoen.

Met hun vijfde album, ‘Hyper Focus’, zijn de mannen van Birth of Joy weer helemaal terug. Dat blijkt wel tijdens hun uitstekende optreden vanavond, waar de nieuwe plaat wordt gepresenteerd. Het openingsnummer ‘Join the game’, waarmee ook de nieuwe plaat opent, knalt er meteen lekker in. De enorme gong van drummer Bob Hogenelst zorgt voor een wat mysterieuze inleiding, maar al snel gaat het los, met energiek gitaar- en vooral toetsengeweld en het rauwe stemgeluid van zanger Kevin Stunnenberg. De stemming zit er meteen in in de intieme zaal van Paradiso Noord - Tolhuistuin. En het wordt alleen nog maar beter. Want ook het daaropvolgende ‘Hyper Focus’, het titelnummer van de plaat, is lekker energiek.

Op projectieschermen achter de band is de bijbehorende clip te zien: een mengsel van psychedelische beelden en felle kleuren. Tijdens de hele show zien we soortgelijke projecties, in wisselende kleurstellingen, met onder meer ontploffingen, insecten, glazen, grafische figuren en shots van de bandleden. Het hammondorgel van Gertjan Gutman geeft het geheel ook muzikaal een psychedelische lading, maar mocht je het idee hebben weg te zweven op deze muziek, dan zit je toch wel in een heel stevige, ruige en ronkende trip.

Na enkele nummers heet Kevin iedereen welkom: “Fokking nice, het is uitverkocht!” Het nieuwe werk slaat goed aan bij de fans, maar ook tijdens de oudere nummers gaat het dak eraf. Het is vooral frontman Kevin die contact maakt met de zaal en hier en daar wat sprongetjes en showmoves laat zien. Drummer Bob en toetsenist Gertjan zijn vooral heel hard aan het werk. De complexe ritmes van Bobs drumpartijen zijn zowel indrukwekkend om te beluisteren als om naar te kijken en ook Gert-Jan gaat zichtbaar op in zijn spel. Duidelijk is wel dat iedereen het naar zijn zin heeft. In de intieme concertzaal staat het publiek bij vlagen flink te headbangen en komt bovendien een moshpit op gang. Zelfs op het balkon wordt gedanst.

Bijzonder is dat vanavond niet alleen het nieuwe album gelanceerd wordt, maar ook het eigen bier van Birth of Joy. Deze red lager is vernoemd naar een van de tracks van het nieuwe album, ‘Witches Hammer’, en mede mogelijk gemaakt door Stanislaus Brewkovitch en Hogenelst Hop. Niet verbazend dan ook dat Kevin na het vierde nummer van de toegift het optreden afsluit met de woorden: “En nu lekker zuipen, godverdomme!”