Met hun nieuwe clip ‘Diamonds’ geeft Lilith alvast een voorproefje van de nieuwe ep ‘Good Girls Swallow’, die op 20 april zal worden gelanceerd tijdens een heus releasefestival in Qbus Club Leiden. Deze tweede ep van het trio maakt deel uit van een tweeluik vol grungy punkgirlpower. We spraken twee van de drie dames over de nieuwe release en het op handen zijnde feestje.

Wie de nieuwe clip van Lilith bekijkt, ziet vooral veel yoghurt. Wat heeft dat nu met diamanten te maken? “Nou ja, het nummer gaat eigenlijk niet over diamanten. ‘Diamonds’ vonden we vooral goed klinken als titel,” vertelt zangeres/gitariste Maaike van der Voort. “Het nummer heeft eigenlijk meer te maken met yoghurt. Of met iets wat erop lijkt... Het is een ode aan de mannelijke seksualiteit. Meestal zijn we heel kritisch op jongens in onze teksten, maar nu is het een keer gewoon grappig. De tekst is een beetje vulgair en van daaruit zijn we verder gaan denken.” Het opnemen van de clip was toch iets minder hilarisch dan je misschien zou verwachten. “Het leek een leuk idee, maar in de praktijk was het heel vies en koud,” vertelt bassiste Tessa Koelewijn. “Er gingen vijf pakken yoghurt doorheen, die we voordat we gingen filmen nog even in de koelkast hadden gezet. Eigenlijk was dat helemaal niet nodig, want we hadden ze op de dag zelf nog gekocht.”

"Er gingen vijf pakken yoghurt doorheen"

Tessa Koelewijn

Fokking catchy en rauw

‘Good Girls Swallow’ is opnieuw een stevige plaat geworden met ruige nummers om je vrouwelijkheid te vieren. Een mix van punk, grunge en rock, met onder meer PJ Harvey, Patti Smith en the Breeders, maar ook Taylor Swift als inspiratiebronnen. Want ook een refreintje dat nog lang in je hoofd blijft hangen, vinden de dames belangrijk. “We brengen twee ep’s uit,” vertelt Maaike. “’Good Girls Swallow’ is ruig en fokking catchy, de ander heet ‘Bad Girls Spit’ en heeft een wat meer edgy, rauwer karakter. Die laatste is nog niet helemaal af.” De verwachting is dan ook dat ‘Bad Girls Spit’ in februari 2019 zal uitkomen. Naar eigen zeggen laat Lilith met dit nieuwe werk een volwassener geluid horen. Het schrijven van de nummers doen ze altijd met z’n drieën. “Meestal komt iemand met een riff of een tekst, en dan gaan we daar samen mee aan de slag om dat uit te bouwen,” legt Tessa uit. “Soms komt er iemand met een compleet nummer, maar in principe schrijven we allemaal onze eigen partijen.” Maaike: “Qua teksten is het makkelijk als je met drie meiden bent. We schrijven vaak over girlbandonderwerpen, zoals mannenhaat of verwachtingen die mannen van je hebben bij het uitgaan.”

“We blijven punk: organiseren is niet onze sterkste kant”

Maaike van der Voort

Een echt event

“Op deze plaat is het allemaal wat beter geproduceerd en er is meer over nagedacht,” zegt Tessa. “Onze eerste ep rammelde best wel. Die was opgenomen zonder click, in eigen beheer en door iemand die dat nog nooit had gedaan. Nu klinkt onze sound veel voller,” vult Maaike aan. Die eerste ep, getiteld ‘Sell Out’, presenteerden ze twee jaar geleden in Gebr. de Nobel, maar voor hun nieuwe release organiseert Lilith een compleet minifestival met in totaal vijf bands. Het feestje vindt plaats in de Qbus en heeft als thema ‘vrouwelijke seksualiteit’. “Het oorspronkelijke idee was om een duurzaamheidsfestival te organiseren, maar daarvoor bleek het allemaal wat kort dag,” vertelt Tessa. Maaike: “Het is normaal om één of twee voorprogramma’s te hebben tijdens zo’n release, en daarna is het weer voorbij. Het leek ons leuk om er een echt event van te maken. En het duurt net zo lang, want doordat we twee zalen hebben gaat er geen tijd verloren met op- en afbouwen. Dat is wel chill aan de Qbus, dat er twee zalen zijn. “Maar de grote zaal van de Nobel is ook heel mooi, en het was druk toen,” herinnert Tessa zich. Hoe het thema precies uitgewerkt gaat worden, is nog even een verrassing. “Misschien kunnen we spelletjes spelen en we moeten eigenlijk nog bekijken wat we doen met de aankleding,” zegt Maaike. “We blijven punk: organiseren is niet onze sterkste kant.”

In elk geval is de line-up veelbelovend: met de donkere new wave van Teenage Heartache, de stampende rock van Tala Raga, het grungy Nova Child, en Them Novelists als duistere en tegelijk feestelijke afsluiter lijkt het een mooie avond te worden. Maaike: “Dus trek je mooiste jurk aan en neem al je vriendinnen mee. En kom vanaf het begin, want alle bands zijn gaaf!”

Lilith ep release