RSD15: uw platenboer blikt tevreden terug RSD15: uw platenboer blikt tevreden terug

Record Store Day zorgt voor grote toeloop op speciale edities en intieme optredens

, Tekst: Ernst Jeuring, Robert Haan, Jan Martijn Huitema Foto's: Harold Zijp, Jan Westerhof en Bob de Vries

RSD15: uw platenboer blikt tevreden terug

Record Store Day zorgt voor grote toeloop op speciale edities en intieme optredens

Tekst: Ernst Jeuring, Robert Haan, Jan Martijn Huitema Foto's: Harold Zijp, Jan Westerhof en Bob de Vries ,

De platenspeciaalzaken in Stad en Ommeland doen goede zaken op Record Store Day 2015. De zesde Nederlandse editie bracht hen verzamelaars, concertbezoekers en andere nieuwsgierigen. Met soms slechts twee exemplaren van een titel beschikbaar, was het dringen bij de bakken. "We hebben dit jaar nummertjes uitgedeeld."

Nummertjes trekken in Hoogezand

Het is dringen bij Evelyn Novacek in Hoogezand. Om tien voor zeven 's ochtends meldt de eerste klant zich, maar hij moet wachten tot negen uur om naar binnen te kunnen. Op dat moment vormen 27 mensen een respectabele rij. Om de vroegste vogels ook daadwerkelijk te belonen voor de tijdige komst worden nummertjes uitgedeeld. "Vorig jaar drongen mensen voor, dat wilden we dit jaar tegengaan", zegt Marjolein van Dam van de Hoogezandster platenzaak. Geen overbodige luxe, omdat van sommige titels slechts één of twee exemplaren beschikbaar zijn. 

'Dé dag van het jaar'

Nadat de eerste storm aan klanten is geweest, trekken de aantallen weer aan als rond half twee het instore-programma begint. Bij het optreden van Martine Bond is het gezellig druk en als Vanderlinde speelt, puilt de kleine speciaalzaak uit met zo’n vijftig bezoekers. Ook wanneer De Meisjes, Jan-Henk de Groot en het energieke Handsome Poets optreden, is het nog steeds een volle bak.

"Voor ons is het dé dag van het jaar", geeft Van Dam aan. En inderdaad, ook buiten de optredens schuifelt aardig wat volk over de vloer. Tijdens de optredens rinkelt de kassa mondjesmaat. Maar zodra de livemuziek stopt, snuistert het publiek weer gemoedelijk tussen de platen. LP’s of cd’s, nieuw of tweedehands, ze gaan als warme broodjes over de toonbank. Dit kleine familiebedrijf – vandaag staat een aantal generaties achter de kassa - vaart er wel bij.

Een stadswandeling door Groningen

Vinyl, lekker weer en muziek alom in provincie Groningen. Je ziet verschillende mensen met de herkenbare linnentassen van platenzaak naar platenzaak lopen om tussen het vinyl te zoeken. Ook in de stad Groningen zelf doen de platenzaken mee aan Record Store Day. Rond het middaguur begint Vanderlinde ook in Plato met een akoestisch optreden, terwijl het publiek in de platenzaak tussen de platen kijkt. Het geluid klinkt goed en qua gitaarspel en zang zitten de nummers erg goed in elkaar. Wel is het allemaal veel van hetzelfde. De muziek is een leuke toevoeging, maar men heeft toch meer aandacht voor de platen.

Omgekeerde realiteit

Uiteindelijk draait het bij Record Store Day uiteraard ook om de platenzaak. Op een aantal punten is het alleen een beetje omgekeerde realiteit. De releases die speciaal voor deze dag worden uitgebracht zijn peperduur en vaak zijn ze al eerder uitgebracht. Zo kost Get Behind Me Satan van The White Stripes 45 euro. Bij Elpee hebben ze er dan ook bewust voor gekozen om de betaalbare releases te bestellen, veelal 7 inch. Ook bij De Jongens van Hemmes denken ze met name aan hun vaste klanten. Zo hebben ze dit jaar geen bands in de winkel neergezet, maar draaien medewerkers en vaste klanten van de winkel plaatjes in de zaak. "Het is een erg leuk initiatief, maar de winkel is eigenlijk net wat te klein voor de bandjes", zegt Aron, werkzaam bij De Jongens van Hemmes. "Daarom draaien we dit jaar vooral zelf wat platen."

Neuzen of luisteren

In Plato gaat het bandprogramma echter gewoon door. Om een uur of één treedt Phos uit Utrecht ook op in Plato. Vrolijke indiepop, met mooie zang en een goed gespeeld elektronisch livegeluid. Ondanks het lastige publiek, vooral bestaande uit vinyl- en cdliefhebbers die door de platenbakken neuzen, trekt de groep zich er niets van aan en zet een gedreven optreden neer.

Aan het eind van de middag staan ook Town Of Saints en Santa Fé nog op het programma. Die eerste trekt nog redelijk wat bekijks. De band speelt vooral nummers die de bandleden net hebben geschreven voor hun nieuwe album. Los van het feit dat ze nog een beetje moeten zoeken hoe ze die liedjes het best mogelijk kunnen spelen, klinken ze veelbelovend. De aanwezige toeschouwers genieten zichtbaar en zingen een aantal nummers meteen al mee. De afsluiting van de middag wordt door Santa Fé verzorgd. Met zes man sterk spelen ze een set vol met psychedelische slacker rock. De nummers zitten goed in elkaar en de bandleden hebben het zichtbaar naar hun zin. Het geluid is niet helemaal super afgesteld, maar dat mag de pret niet drukken. De band weet de middag in Plato op een gepaste manier af te sluiten. Record Store Day is ook dit jaar weer een geslaagde dag.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen