#ESNS13: Het ware talent van Posij blijft verborgen

Posij bewijst zich op het podium slechts als plaatjesdraaier

Tekst: Anne Bouma Foto's: Donald van Tol ,

Dubstep is een genre dat zich zo langzamerhand in zijn eigen staart begint te bijten. Pioniers als Digital Mystikz, Loefah en Kode9 wisten het genre leven in te blazen met eigenzinnige baslijnen, het lome gevoel van reggae, de dubtechno van Basic Channel, zo nu en dan aangevuld met sterke vocalen. Tegenwoordig is het een genre dat door simpele bassdrops en slappe climaxen geteisterd wordt. Met zijn eigenzinnige kijk op het genre heeft de Groningse Posij genoeg in zijn mars om tegen deze stroom in te zwemmen.

GEZIEN
Posij op Noorderslag, De Oosterpoort, zaterdag om 22:00.

MUZIEK
Posij (echte naam Frank Post) heeft zijn wortels duidelijk in het genre dubstep, maar hij valt zeker niet in één hokje te plaatsen. Zijn track ‘Acoustic Robot’ draagt aan de ene kant de sporen van de nieuwe breakbeat en glitchhop van artiesten als Flying Lotus, Nosaj Thing en Rustie, aan de andere kant leunt Posij op de “oude” dubstep. De kicks van een plaat als ‘Pitchshifter’ heeft groove, een element dat de dub-breakbeat van Posij een soort hiphop-karakter geeft. Hierdoor onttrekt zijn muziek zich van de blanke, platte dubstep zonder ziel.

PLUS
Posij speelt een DJ-set die opent met vrij langzame breakbeats, maar knalt er vrij snel in met ‘Bugg’n’ van trapsensatie TNGHT. Hij draait veel werk van anderen. ‘Won’t You’ van Nero, ‘Goin’ In’ van Birdy Nam Nam en de Noisia remix van ‘Smack My Bitch Up’ komen voorbij. Zijn set gaat muzikaal gezien van hot naar her. Na een dik half uur gooit hij zijn nieuwe hit ’28 Hertz’ erin. Die plaat blijkt ontzettend goed te werken over een groot geluidssysteem en op de dansvloer. Daar willen we meer van!

MIN
Post toont vooral een kijkje in zijn eigen platencollectie en laat te weinig eigen werk horen om een goed beeld van hem te kunnen vormen. Drie kwartier is natuurlijk ook wat kort voor een overtuigende DJ-set. Dit is Posij, de plaatjesdraaier met weinig tijd. Niet: Posij het nieuwe dubstep-genie.

CONCLUSIE
Posij weet het voor elkaar te krijgen om in korte tijd een dansende massa voor zijn booth te ceeëren. Wie de muzikale “ik” van Posij is, blijft echter nog even voor de wereld verborgen.

CIJFER: 7,5