#ESNS13: Kwes. krijgt niet de kans om te overtuigen

Mix van poprock en electronica mist pit

Tekst: Anne Bouma Foto's: Harold Zijp ,

Kwes. neemt twee vrouwen, een drumstel, en een boel andere instrumenten mee het podium op. Zelf toont hij aan moeiteloos om te kunnen gaan met zowel een synthesizer als zijn basgitaar en keyboard. Het optreden heeft weinig te maken met pure electronica, des te meer met de ervaring van een volwaardige rockband.

GEZIEN
Kwes. op Eurosonic, Platformtheater, donderdag om 00:30.

MUZIEK
De uit Engeland afkomstige Kwes. is een duizendpoot pur sang. Hij startte met produceren op zijn veertiende, en heeft sindsdien samengewerkt met artiesten als Romy Madley van The xx, Micachu van Michachu and the Shapes, Speech Debelle, Joe Goddard, Hot Chip en anderen. Kwes. is oorspronkelijk een producer die zich slechts met het studiogedeelte bezig houdt, maar stapt met zijn release op Warp Records uit de schaduw van anderen. Kwes. maakt elektronische liefdesliedjes met een vleugje R&B, met soms pianospel of een goede gitaarrif en een “four-to-the-floor” beat.

PLUS
Improvisatie is het sleutelwoord bij Kwes. De Engelsman ontpopt zich als een soort poprock-variant van Omar Rodriguez-Lopez. Het gaat tijdens het optreden niet alleen om hem en zíjn muziek, maar ook om de andere twee dames op het podium. Af en toe onttrekt hij zich van het publiek en houdt hij zich alleen bezig met zijn pedalen en basgitaar of de knoppen van zijn synth. Hierdoor zijn de andere twee bandleden vol in beeld.

MIN
Kwes. mist echter net de overtuigingskracht om ook tijdens de instrumentale stukken de aandacht van het onrustige Eurosonic-publiek te pakken. “We’re very tired, but also very happy to be here,” vertelt Kwes. nadat het tweede nummer is afgelopen. Dat is helaas te merken. Hoe graag het trio ook wil, hits als ‘Bashful’ of ‘Igoyh’ missen net de kracht die ze op plaat wel hebben.

CONCLUSIE
Kwes. en zijn band staan helaas niet hun mannetje op het podium. Daarnaast gaat ook met de geluidstechniek vaak mis, waardoor het publiek de aandacht verliest. Het is jammer, want wat een sterk en sfeervol optreden had kunnen zijn, wordt onderuit gehaald door een gemis aan energie.

CIJFER: 6