Het is eindelijk lente! De tijd van wedergeboorte - en dat is te zien in de nieuwe muziek van Groningse artiesten deze maand. Er is weer veel muziek gemaakt, en daarin wordt gereflecteerd, op iemands eigen leven, drugsgebruik, of gezegden die altijd maar voor waarheid worden aangenomen, maar zijn ze eigenlijk wel waar?

De Nachtwinkel | Kirril - Sos

De titel van de nieuwe track van De Nachtwinkel en Kirril, Sos, is een dubbelzinnige: je kunt het lezen als S.O.S. (save our souls), maar ook als ‘sos’, één van de benamingen van cocaïne. En, De Nachtwinkel kennende, gaat dit nummer natuurlijk over dat laatste. Het is een expliciet nummer dat geen enkel taboe schuwt - godslastering, cocaïne, en de aanmoediging tot het gebruik ervan. Dit lied is niet voor de faint of heart.

WATERLEAF - A Man Is A Man

De nieuwe track van WATERLEAF is een zomers en dansbaar nummer met een diepere laag. In deze Instagrampost vertelt de band dat de titel A Man Is A Man de draak steekt met het Engelse gezegde ‘boys will be boys’, dat jongens (en mannen) ontzegt van enige toerekenbaarheid van alles wat ze doen. WATERLEAF speelde deze track al tijdens hun optreden in Vera, als voorprogramma van The Orielles. Ons concertverslag daarvan lees je hier.

Voltanz | Strange Maze

Het duo Voltanz, bestaande uit Pat Tuil en Dan Finx, ontstaan tijdens de coronapandemie, komt weer met een nieuwe track. Strange Maze klinkt als een combinatie van alle Britse postpunk uit de vroege jaren 2010, zoals Editors, White Lies en Franz Ferdinand, met een klein vleugje jaren ‘80. Dat laatste in de vorm van synthesizers, en een lange gitaarsolo aan het eind. In 2021 schreven we al dat die solo’s iets korter mochten, maar daar trekt de band zich niks van aan - en waarom zouden ze ook?

not sure | The Recipe (album)

De luisteraar wordt in The Recipe bij de hand genomen door een TV-kok achtig personage dat je vertelt welke ingrediënten je nodig hebt voor ‘het recept’: passie, self-care en liefde… voor jezelf. Tussen de speeches van dit Nigella Lawson-achtige personage door, zitten de prachtig geproduceerde hiphop-tracks van not sure. Denk aan Loyle Carner, maar voeg daar 100% meer emotie aan toe. Het is een mooi album, en nog mooier: alle opbrengsten gaan naar kankeronderzoek. Koop het album hier.

Eigen Risico & Gerrie Hendrix | Inner Peace (The Therapy Sessions) (album)

Het was een goeie maand voor Groningse hiphop, want Eigen Risico en Gerrie Hendrix (Tartarus Records) brachten samen een album uit! Bijzonder aan dit album is dat de teksten op dit album in het Nederlands, Spaans en Engels zijn geschreven. Dit is nog nooit eerder gedaan (als we Eigen Risico moeten geloven), en dat is misschien maar goed ook, want het is vooral verwarrend en chaotisch. Dat geldt trouwens voor het hele album - de vibe verandert zo erg met ieder nummer dat je er whiplash van krijgt. Toch lijkt er wel op thematisch niveau iets van coherentie te zitten tussen de songs, en op individueel niveau zijn het wel goeie tracks, de meest noemenswaardige is Breath Out For 3 samen met popprophet.

Moonloops | Little Astronaut (EP)

Little Astronaut is een concept-EP die het verhaal vertelt van een meisje met haar hoofd in de wolken, zo schrijft Moonloops, alias Sarah Dekker, op haar Instagram. De vijf dromerige nummers vertellen samen het verhaal van iemand die haar plek in de wereld probeert te vinden. Moonloops is ook één van de geselecteerde acts voor Popronde dit jaar, dus grijp je kans om deze tracks live te horen!