Afgelopen vrijdagavond was de grote zaal van Simplon gereserveerd voor Jadi D. Deze Groningse powervrouw heeft sinds 2019 grote en belangrijke stappen gezet. Zo schitterde ze op de online editie van Eurosonic 2021 en de Popronde van datzelfde jaar. Nu ligt er een EP vol nieuwe tracks klaar. Kan Jadi D al een hele avond vullen of is het daar nog te vroeg voor? Wij gingen kijken en werden blij verrast.

Jadi D

De avond begint helaas met een kleine domper. Het voorprogramma, dat zou worden verzorgd door Rommy Gabay, wordt last minute gecanceld. De reden hiervoor wordt zowel door de band zelf als door Simplon niet duidelijk uitgesproken of bevestigd en de avond begint hierdoor chaotisch en raar. Het publiek dat eerder is gekomen om het voorprogramma te zien, steekt teleurgesteld nog maar een sigaret op, terwijl ondertussen de dj van Jadi D het gat van het voorprogramma dapper vult met hiphop en R&B classics.

Langzaam loopt de zaal voller met een jong en gemêleerd publiek. Kroeshaar, krullen en blonde paardenstaarten verzamelen zich voor het podium. Er worden foto’s gemaakt door familieleden en vrienden, die er allemaal zijn om Jadi D op deze voor haar zo belangrijke avond te supporten. Rond kwart voor tien worden de lichten gedempt en verschijnt er een korte video. Dan wordt de muziek ingestart en bestormt Jadi D het podium vol confidence.

Ze heeft vanaf het begin het publiek mee. Haar teksten zijn soms kwetsbaar en dan juist weer een middelvinger naar taboes. Vanaf het begin is duidelijk dat de zangeres weet hoe ze een show moet neerzetten. Met haar zelfverzekerde attitude en aanstekelijke nummers schuwt ze het niet om te laten zien waar ze voor staat.

Jadi belichaamt zowel in haar muziek als in de manier waarop ze op het podium staat de huidige tijdsgeest waarin zelfacceptatie, zelfliefde en inclusiviteit voor elk soort gender en lichaam voorop staat. Maar niet alleen deze boodschap maakt de show goed. Ook haar stem is ijzersterk. Zowel in de delen wanneer ze zingt als in de stukken waar ze rapt. Er staat een volwaardige artiest op het Simplon podium, met internationale allure. Een vergelijking met een artiest als Yade Lauren is snel gemaakt en het is fijn om te zien dat steeds meer vrouwen zich mengen in de tot nu toe zo door mannen gedomineerde Nederlandse hiphop scene. Vooral in Groningen is het een verademing om ‘gewoon’ in Simplon te kunnen zien hoe niet alleen bands hier de tent kunnen afbreken, maar ook Groningse hiphop meer de kans krijgt om van zich te laten horen.

Ongeveer halverwege de show komen twee danseressen Jadi D versterken en worden de nummers aangevuld met choreografieën. Dit zorgt ervoor dat de zaal nog meer loskomt. Ondanks dat de show niet is uitverkocht, voelt het vooraan in het publiek toch alsof je je schaart onder een trouwe fanbase dat menig nummer meezingt en haar de support geeft die ze verdient. De zangeres haar glitterlippenstift schittert in het blauwe licht terwijl ze vraagt of er ook meiden in de zaal zijn: ‘Deze is voor jullie’, waarna misschien wel haar sterkste nummer 'That Bitch' wordt ingezet, een nummer over zelfverzekerdheid en staan voor wie je bent. Wat een mooi voorbeeld voor het jonge meisje dat door Jadi D nog even het podium op wordt gehaald omdat het haar eerste concert ooit is. Zien hoe je als vrouw trots op jezelf mag zijn en dat niet te verbloemen maar juist te laten zien, een beter eerste concert en voorbeeld kan je je als jong meisje niet wensen.

Wanneer Jadi D afgaat is de zaal zo opgehyped dat er een luidkeels: ‘We want more!’ wordt gescandeerd. Lachend komt de zangeres met haar danseressen terug om 'Bubble Up' te spelen en dan echt de show af te sluiten met nog een keer 'That Bitch'. Iedereen verlaat met een lach op het gezicht de zaal en dit allemaal ter verdienste van een ijzersterke act en show. Jadi D was zeker klaar voor haar eigen avond en is wat ons betreft klaar voor nog heel veel meer

Jadi D