Begin mei maakte de organisatie van Popronde de selectie voor het komende jaar bekend. Zes Groningers horen bij deze 'lucky few'. De komende weken spreken we met de Groningse delegatie van dit jaar. Omringd door loopstations en drumpads bemachtigt solo-artieste CYNN met haar alternatieve popmuziek een plek in de Popronde. Ze vertelt wat ze uit de Popronde gaat halen, wat haar plannen zijn en hoe het ervoor staat met de zenuwen.

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je geselecteerd bleek te zijn?

“Heel eerlijk gezegd: na drie ‘badges’ – zo noemen ze dat bij 3voor12 – heb ik de radio uitgezet omdat ik de spanning niet meer aankon. Ik ben toen lekker naar bed gegaan en werd in de ochtend wakker geappt met: “Je zit erbij! Gefeliciteerd!” Ik heb er hard voor gewerkt, dus het voelt ook wel lekker dat de selectiecommissie daar de waarde van inziet en je mee laat doen. Ik ben heel dankbaar.”

Hoe ben je in de Popronde gerold?

“Ik wist er al vanaf toen ik een paar jaar geleden met CYNN begon. Toen dacht ik: het lijkt me best vet om een keer mee te doen. Mijn idee was om nieuwe muziek te maken en dat tijdens de Popronde uit te brengen, zodat ik de nieuwe nummers dan kon spelen. Ik heb me ingeschreven en dit plan bij de Popronde ingeleverd.”

Wat hoop je uit de Popronde te kunnen halen?

“Ik wil graag speelervaring opdoen en nieuwe mensen bereiken met mijn muziek. Zowel de muziekindustrie als fans.”

Waar kijk je naar uit?

“Ik wil mezelf ontwikkelen als artiest en frontvrouw. Ik sta in mijn eentje op het podium en ik ben de persoon waar iedereen naar kijkt – daarin moet ik nog een beetje in groeien. Daarnaast heb ik zin om andere acts en mensen uit de scene te ontmoeten.”

Is er een plek of locatie waar je graag wilt gaan optreden?

“Het eindfeest in Amsterdam zou heel erg lekker zijn, maar dat willen naast mij nog 99 anderen. Maar ik hoop op de westelijke regio’s.”

Zijn er nog speciale trucjes die je uit de kast gaat trekken voor je performance?

“Ik zit lekker in de neonsferen, dat zou ik wel graag wat meer willen uitvergroten. Als ik ergens sta te spelen hoop ik dat mensen hun hoofd omdraaien en denken: ‘wow, dat roze licht dat daar uitkomt’. Ik heb al een single uitgebracht, on the run, en in het najaar breng ik de EP uit."

Hoe staat het met de zenuwen?

“Dat valt mee, ik ben vooral ontzettend enthousiast! Het is natuurlijk wel even spannend, want de boekingen moeten nog komen, maar als je eenmaal geboekt bent leef je naar een show toe. Ik heb altijd wel zenuwen voordat ik optreed, maar dat wordt steeds minder.”