Donderdag 9 juni speelden Flor Concreta, de Portugese artiest en de tweekoppige act dort. in de Bovenzaal van Simplon. De donker klinkende gothic-muziekstijl, gecombineerd met synthpop en new wave, zorgde voor een nostalgische sfeer in de kleine zaal.

dort.

Geheimzinnige tonen vullen de kleine Bovenzaal van Simplon. Daarna volgt een zware beat en de ruige gitaar van de eerste act van deze avond: dort. Het duo staat met een drumcomputer, laptop en synthesizer op het podium en de zaal is gevuld met rook. De tweekoppige band maakt melancholische jaren tachtig new wave muziek met een duister tintje.

Het publiek staat voorzichtig met een grote boog van het podium. Maar de lekkere gitaarriffs zorgen ervoor dat er al snel wordt mee geknikt. De dansbare synthpop heeft een nostalgisch smaakje en heeft wel wat weg van Killing Joke. De vaart gaat eruit wanneer ze een rustig nummer spelen waarbij de focus ligt op de zang en pianobegeleiding. Maar daarna pakt dort. de draad weer op. Het duo danst over het podium en speelt de rest van hun set netjes af.

dort.

dort.

Flor Concreta

De tweede act van de avond is Flor Concreta. Het soloproject van Vini Ferreira, een Portugese, en nu nog in Amsterdam wonende, artiest. Want, zoals hij ons onthuld, verhuist hij binnenkort naar Groningen. Met een microfoon midden op het podium en een reeks effectpedalen op de grond, speelt Vini een mix van Darkwave, Post-Punk en elektroniche nummers. Op het podium wisselt hij af tussen bas en gitaar. De melancholieke tonen van de nummers passen goed bij zijn lage stem. Al klinkt het soms ook wat monotoon, net boven de muziek uit. Maar dit wordt goed gemaakt door de swingende sfeer die ook het dansend publiek aanvoelt.

“Wie spreekt hier Portugees?” vraagt Vini aan de zaal. “Dat is meestal het geval,” zegt hij lachend, terwijl de zaal ‘nee’ schudt. Daarom vertelt hij kort waar zijn nummers over gaan. Dit zorgt ervoor dat je nog iets meer wordt meegenomen in zijn muziek. Later op de avond krijgen we een sneak preview van een nummer dat hij nog maar een keer heeft geoefend. Een verrassing! Vini sluit de avond af met de mededeling dat zijn nieuwe album eind dit jaar uitkomt.

Flor Concreta

Flor Concreta