Donderdag 19 mei was het weer tijd voor Simpon UP! Met als acts de Groningse indierock band Novko en de Friese psychedelische rockers SSTO. Het was een zowel tropische als rumoerige avond en de bands moesten hard werken om het publiek stil te krijgen.

Het is een tropische avond in Simplon – de hitte in de buitenlucht is door een flinke regenbui zo goed als verdwenen, maar binnen is het nog steeds goed warm. Het zweet loopt al over onze ruggen nog voor er ook maar een noot is gespeeld. Die hitte komt voor een deel ook doordat de zaal goed vol staat, voor een deel met goede bekenden van de bands die vandaag het programma van Simplon UP vormen. Er wordt veel gepraat en geknuffeld.

Novko

De eerste band die kwam optreden in het zweterige Simplon was Novko, een band die bestaat uit drie voormalig bandleden van The Mudd. Ze maken indierock, met een melancholische boventoon. Het strakke gitaarspel en punky drumpartijen suggereren een act waar je op wil springen en dansen, maar het publiek staat vooral heen en weer te wiegen – mits het niet aan het kletsen of bier aan het halen is. De energie is er wel, maar de muziek is in het begin net iets te traag.

Gedurende de set komen de bandleden steeds meer los en worden de nummers ook beter. Het melancholische blijft, maar er spreekt vooral bij de laatste paar songs enorm veel energie en enthousiasme uit. De leadgitarist verlaat zijn vaste plekje achter de microfoon en zoekt contact met de rest van de band, de frontvrouw gaat steeds overtuigender zingen en de drummer steelt met zijn krachtige spel en zijn looks volledig de show. Dan stopt het publiek even met praten om daadwerkelijk te luisteren naar de muziek, en wordt er zelfs heel luid ‘aww’ geroepen als het laatste nummer wordt aangekondigd.

Novko

Novko

SSTO

Na een korte pauze onder begeleiding van DJ Yorko, is de zaal van Simplon iets minder vol dan voorheen. Dat is jammer, want de volgende act, SSTO, is precies wat er op de verpakking staat: psychedelica, grunge, post, elektronica, pop, funk, ambient én synthwave. Toegegeven, er staat veel op de verpakking. Deze muziek wordt, zoals veel psychedelische muziek, het beste geconsumeerd met een joint. Het is dromerig, met af en toe een uitstapje naar het dansbare.

Het is heel niche, maar SSTO is een genot voor de connaisseur. De muzikanten uit Leeuwarden zijn onmiskenbaar goed in wat ze doen. Je kunt zonder zorgen wegdromen en vergeten dat je in een concertzaal staat, want er wordt geen foutje gemaakt. Na wat voelde als vier nummers was de set ineens klaar en werd iedereen wakker uit een soort hypnose. SSTO is de band die de zaal vanavond stil kreeg.

SSTO

SSTO