Op dag twee van ESNS zijn we er allang aan gewend dat het dit jaar allemaal weer digitaal is. Zo'n livestream is inmiddels ook een mooie kans geworden voor een artiest om te laten zien dat je niet afhankelijk bent van publiek, maar dat je sterk genoeg in je schoenen staat om ook voor een lege zaal een overtuigende show neer te zetten. Dat is nou precies wat de lokale talenten Rommy Gabay, Waterleaf en Alexander Moto alledrie doen op deze tweede dag van Grunnsonic.

WieWatWaar?

Artiesten: Rommy Gabay, Waterleaf en Alexander Moto

Locatie: Opgenomen in Simplon, online te zien

Datum: Donderdag 20 januari

Rommy Gabay

Rommy Gabay is nog maar krap een jaar geleden begonnen met muziek uitbrengen, maar haar talent is niet lang onopgemerkt gebleven. Afgelopen jaar speelde ze met haar band op Vicefest en dit jaar is ze geselecteerd voor het talentenontwikkelingsprogramma GRONDSLAG van POPGroningen.

Van Rommy straalt meteen een hele chille vibe. Ze kijkt alsof je haar niet zo snel iets wijs kan maken en alsof ze dit optreden met haar band wel even gaat ownen. Dat ownen lukt haar inderdaad behoorlijk. Ze heeft een fantastische stem, waarmee ze heel soepel over de jazzy muziek heen zingt. Haar teksten in het Engels komen zo accentloos en natuurlijk over dat je bijna schrikt als ze het publiek tussen de nummers door aanspreekt in het Nederlands.

In het nummer Youth, wat ze heeft geschreven over (jonge) mensen om haar heen die last hebben van deze tijd, komt haar stem prachtig tot z’n recht. Omdat het onderwerp daarnaast voor veel mensen herkenbaar is, weet deze track te raken.

Rommy zet met haar band een heerlijke set met hiphopachtige soul neer. Ondanks dat ze nog maar één single uit heeft gebracht op Spotify, is nu al te zien en horen dat er nog heel veel moois zit aan te komen voor deze jonge vrouw met haar eigen sound.

Waterleaf

De dames en heren van Waterleaf zijn GRONDSLAG-collega’s van Rommy Gabay, want ook zij zijn dit jaar geselecteerd. Dit vijftal loopt al iets langer mee en klinkt alsof ze eigenlijk al helemaal geen talentenontwikkeling meer nodig hebben. Deze show zou niet misstaan op een zonnig veldje van een groot festival.

Het bandlid dat het meest bezig is met het publiek thuis, is ongetwijfeld zangeres Margrieke Hoornstra. Zij zoekt contact met de camera en straalt uit dat ze plezier heeft in wat ze doet. De rest van de band houdt dat plezier een beetje voor zichzelf.

De muziek is groovy, licht, zomers, dromerig. Er vliegt een eighties-sfeertje door de nummers, vooral de associatie met Blondie dringt zich bij sommige nummers op. Het nummer Step Away From The Dark is dan juist weer heel jazzy. Het is tekenend voor hoe divers de band is binnen hun eigen, herkenbare geluid.

Alexander Moto

Je gaat dit niet geloven, maar Alexander Moto is óók geselecteerd voor GRONDSLAG! Deze bedachtzame rapper verschijnt op het digitale podium in een ‘Fuck Boris’-shirt, artistieke kritiek op de Britse premier Boris Johnson.

Alexander Moto is misschien wel de act met de meeste inhoud van de avond. De muziek is niet bijzonder verrassend of indrukwekkend, maar de nadruk ligt daardoor des te meer op de zorgvuldig uitgedachte lyrics. Het is dan ook zeker geen toeval dat de tekst altijd duidelijk uitgesproken is; de luisteraar kan vanaf de bank de hele tijd verstaan waar Alexander het over heeft.

Hij heeft namelijk wel het een en ander te vertellen. Observaties over de maatschappij en zijn eigen binnenwereld worden helaas nog wel afgewisseld met bijna plichtmatige teksten over drugs en andere stoere dingen. Toch doet dat weinig af aan de kwaliteit van dit optreden. Extra respect voor het feit dat Alexander Moto tijdens de opnames in een lege zaal stond zonder band of instrument om zich achter te verschuilen en toch geen greintje ongemak laat zien.