Zo langzamerhand weet iedereen er wel van, Eurosonic Noorderslag is ook dit jaar geen fysiek feestje, we kunnen niet afspreken in de stad om op tocht te gaan, we kunnen niet uit volle borst mee zingen in een overvolle zaal en dansen zit er ook niet in (tenzij je dit natuurlijk gewoon thuis doet). In 2022 kunnen we weer vanuit onze huiskamer meegenieten, gewoon op de bank, drankje en een snackje erbij. Maar een digitaal ESNS is zo slecht nog niet als je er even wat langer over nadenkt, daarom hebben we hier een lijstje met een aantal van de grootste voordelen van een digitaal ESNS.

Een toiletbezoek duurt niet zo onhebbelijk lang

en stinkt ook niet zo

Laten we even eerlijk zijn tegen elkaar, niemand heeft zin om te wachten om naar het toilet te gaan, sta je dan met je goede gedrag rustig een halfuur in de rij voor zo’n toiletblok, kan je niet lekker meedeinen op de muziek, je hebt immers wel belangrijkere dingen aan je hoofd, het legen van de blaas en zulks. Enfin, dan ben je eindelijk aan de beurt en stap je vol goede moed dat hokje in om vervolgens in je gezicht geslagen te worden door een geur die je doet denken dat iemand drie lijken achter de wand heeft gedrukt. Nee nee nee, thuis zijn er geen rijen en ruikt het ook allemaal fris. (Hopelijk).

Geen bierdouches

En dus geen vieze outfits

Stel je even voor. Je bent van plan de stad in te gaan, wat vrienden te zien, tochtje te doen, je kent het riedeltje wel. Je maakt jezelf helemaal klaar, goede outfit, haar in de plooi, je trekt alles uit de kast. Een goede indruk maken is immers belangrijk bij al die vreemden in de stad, wie weet zit er een nieuwe vlam of iets dergelijks tussen. Je stapt de eerste de beste kroeg of zaal in en dan gebeurt het. Een meute iets te vrolijke en wilde feestgangers gooien hun biertjes zo de lucht in en de inhoud wordt straal over je heen gepleurd, daar gaat je outfit en de rest van de avond heb je zo’n heerlijke penetrante bierlucht in je gezicht. Thuis zijn geen bierdouches (tenzij je echt super onhandig bent maar daar gaan we niet vanuit). Thuis blijft de outfit droog en de penetrante bierlucht in het flesje.

Geen lange mensen voor je snater

Het podium blijft ten alle tijden in zicht

Lange mensen zijn doorgaans niet zo vervelend. MAAR, bij een concert zouden ze een apart vak moeten krijgen. Ergens achterin ofzo, waar de mensen van normale lengte geen last van ze kunnen hebben. Stel je anders even voor, sta je dan in de concertzaal, je hebt het perfecte plekje gevonden, je kan het podium perfect zien. Maar dan verschuift het publiek zich een stuk en staat er ineens een meneer van 2 meter 10 voor je snater, daar gaat je uitzicht. En probeer ook maar niet ergens anders heen te gaan de zaal is inmiddels zo vol gelopen dat je toch nergens meer heen kan. Nee, dat is thuis wel anders, daar heb je geen mensen die je zicht blokkeren, daar kan je gewoon op de bank zitten en genieten van een perfect uitzicht.

Vervelende exen hoef je in ieder geval niet te verwachten

En dat is me toch een partijtje genieten

Een ex vriend of vriendin, bijna iedereen heeft er wel een, sterker nog, waarschijnlijk is het ook nog zo’n ex die je echt nooit meer zou willen zien. Bij ESNS is bijna de hele stad op de been, dus is de kans aanwezig dat jij en desbetreffende ex elkaar tegen het lijft lopen. Straks willen ze je nog terug en moet je de rest van de avond over je schouder kijken om te zien of je niet gevolgd wordt. Je moet op je hoede blijven voor een spontane verklaring van liefde en een smeekbede om ze weer terug te nemen. Of misschien is het wel wat simpeler en wordt je gewoon intens pissig als je ze ziet, hele avond zo het water in. Thuis komen ze in ieder geval niet langs, en als ze dat doen kan je gewoon lekker de deur dicht houden.

Geen drama de volgende dag

En een vollere portemonnee

Het probleem met zo’n live festival als ESNS is dat je het moeilijk is om bij te houden hoeveel alcohol er nou daadwerkelijk inzit. Het blijft maar komen, er lijkt bijna geen houden meer aan. Om nog maar te zwijgen over de kater achteraf, bonkende koppijn en nog maar een vage samenhang aan herinneringen aan de afgelopen avond. Bij digitaal ESNS is dit risico een stuk kleiner. En zeg nou zelf, katerloos wakker worden is toch wel lekker, al helemaal als er weer een “festivaldag” voor de deur staat.

Zo erg is het dus nog niet

Zo slecht is een online ESNS nog niet, natuurlijk is het moeilijk om de live ervaring te kunnen evenaren met een digitaal festival. Maar de organisatie flikt het toch weer, en wie weet. Misschien bood dit artikel wel een stukje perspectief, en wil je straks nooit meer wat anders