Ook in oktober heeft de Groningse muziekscene geen moment stilgestaan en zijn er weer prachtige albums uitgekomen!

Omri Henri | Get To You

Omri Henri klinkt alsof hij al jaren meedraait in de scene en deed dit dan ook in de band Tied Laces. Ook Ruben van Hemmen, bekend van Small Town Bandits, heeft zijn stempel op dit nummer gedrukt. Get To You zou niet misstaan op een hoge plek in de hitlijsten. Catchy, vol gevoel en instrumentaal dik in orde klinkt het als een soulvolle combinatie van pop en r&b. Het groovet, het swingt, het is gewoon lekker. De synths in combinatie met de laid-back gitaar laten het nummer passen in het straatje van John Mayer en dergelijke acts, maar dan niet op een manier dat het nagedaan is. Het heeft een frisse, eigen sound.

Cashmyra | Toekomst

We kennen Cashmyra al langer in Groningen. Als winnaar van de POPgroningen Talent Award 2019, maar ook van haar ijzersterke debuutalbum Moreel Verwerpelijk, dat in 2020 uitkwam. Ook in 2021 heeft Cashmyra niet stilgezeten, met de single Toekomst als resultaat. Door de afwisselende ritmes is dit nummer een bijzondere luisterervaring. De tempowisselingen en ritmeveranderingen geven je het gevoel dat je een soort tijd-ruimteverstoring meemaakt. Cashmyra krijgt het voor elkaar om met maar twee muzikanten een ongelooflijk vol geluid neer te zetten. De combinatie van gitaar, drums en zang maken het nummer ontzettend dik en de sound een hele prestatie.

The Desmonds | Good Morning America

Na een paar singles hebben The Desmonds nu eindelijk hun album uitgebracht. Een flinke beuker vol met fuzzy garagerock die je van begin tot einde in zijn greep houdt en je ontzettend dorstig maakt naar een biertje bij een liveshow. Alsof ze de estafettestok van The Stooges over hebben genomen komt de band je oren luid binnen met een behoorlijke lading fuzz en catchy nummers. Good Morning America opent met het nummer Free, een nummer dat je gelijk nieuwsgierig maakt naar de rest van het album. De ruige drums op Blame maken je klaar om de eerste de beste moshpit te beginnen, al zou het in de achtertuin van je bejaarde buurvrouw zijn. Het album staat als een huis en verveelt geen moment. De band straalt dusdanig veel energie uit dat je van begin tot eind geboeid blijft en niks anders wilt dan dansen. Met maar 35 minuten op de klok is Good Morning America kort en krachtig: op Innocence & Arrogance na zijn alle nummers onder de 3 minuten lang. De band is niet bang om uitstapjes te maken naar korte stukjes psychedelica, waardoor je toch een frisse adempauze krijgt tussen alle uptempo face-melting fuzz door.

Huub Prins | Krokodillentranen

Elias Elgersma, alias Huub Prins heeft een nieuwe single uit. Krokodillentranen is het eighties-verantwoorde uitstapje van Elgersma, die ook wel bekend is van The Homesick. Krokodillentranen pakt je vanaf de eerste seconde door de sterke intro. Het synthpopnummer doet denken aan artiesten als Depeche Mode en Duran Duran, op interessante wijze gemixt met Herman van Veen en Doe Maar, maar dan in een modern jasje. De melodie is lekker aanstekelijk door een goede combinatie van gitaar en synthesizer over een strakke drumpartij. De single heeft erg veel potentie doordat hij zo catchy is. Hoewel het nummer op een gegeven moment repetitief dreigt te worden, weet Elgersma dat goed recht te trekken door met zijn stem de nodige dynamiek aan het nummer toe te voegen.

Ioana Iorgu | I’m Happy

Ioana Iorgu heeft onlangs het album Thick Skin uitgebracht, dat gaat over het omgaan met persoonlijke problemen op een manier waarmee Iorgu een ‘dikkere huid’ kweekt. I'm Happy sluit daar volledig bij aan, maar dan wel met een frisse sound. De eigen sound druipt door het hele nummer heen. Het gaat over het voelen van en de zoektocht naar blijdschap. Muzikaal zit het goed in elkaar en kan je niks anders dan meebewegen terwijl Ioana je met zware fuzzy gitaren door een koortsdroom van garage, noise en shoegaze heen stuwt. Door de dynamiek van het nummer blijft het interessant en voel je de energie die Ioana wil overbrengen. Live zal dit nummer ook zeker een favoriet worden waarbij Ioana iedereen meekrijgt in een kolkende moshpit.

POTGROND | Dronken

POTGROND ramt er een flink staaltje rock-'n-roll uit op het podium. Dronken is catchy en rammelt op een goede manier. Het is garage/punkrock zoals we het gewend zijn. Muzikaal is het niet bepaald hoogstaand, maar dat is ook niet de bedoeling. Het gaat om de lol van het maken van de muziek en juist de rauwheid zorgt dat het ‘dansen als een bezetene’ makkelijker wordt. Het nummer is wat repetitief, maar aan het eind van het nummer knallen de dames van POTGROND er toch nog een andere riff uit, waardoor het nummer een iets andere wending neemt dan verwacht.

The BluPrint | Jenny

Jenny is de eerste nieuwe single van The BluPrint sinds 2018 en komt binnen als een mokerslag. De band heeft de gelikte sound van de voorgaande EP en singles opzij gedrukt voor een meer garage-georiënteerd geluid dat goed past bij de stem van zanger Kevin Bos. Het nummer pakt meteen je aandacht met de zware basgeluiden. Het is ruw, het is ruig, het is opzwepend. Het gitaargeluid doet bijna denken aan Black Sabbath, maar neemt je dan snel mee terug naar de punkrealiteit. Jenny, de persoon waar het nummer om draait, lijkt in weinig geïnteresseerd te zijn. Waar de muziek sterk is, staat de tekst iets minder stevig. Het mist net dat beetje pit dat bij het nummer op zich past. Muzikaal zit het nummer heerlijk in elkaar, met goede afwisseling. Live zal dit zeker een flinke knaller zijn.

Dit kwam er nog meer uit Groningen:

Inge van Calkar | Rise 

Wolf Excentriek | Landscape Of Sounds (album)

not sure | Ingredient One: Passion (EP)

Delore | Je Hebt Het (EP)

WadAap | Chakra's Op Maat

Blanks | Nothing Lasts Forever And That's OK (album)

Dope D.O.D. | The Whole Planet Shifted (album)