De coronacrisis zorgt ook in Groningen voor vele afgelaste concerten en voorstellingen. Verschillende zalen en poppodia moeten noodgedwongen dicht blijven, maar toch zitten ze niet stil. Om jou toch nog de broodnodige afleiding te bieden, komen ze steeds vaker met allerlei creatieve oplossingen (waarvoor hulde!) Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

SPOT heeft een ‘thuisprogrammering’

SPOT Groningen, de organisatie achter De Oosterpoort en de Stadsschouwburg, startte een paar weken terug met een soort thuisprogrammering. Elke week selecteren zij een aantal voorstellingen en concerten die je gratis kunt bekijken. Deze week kan je bijvoorbeeld een concert van trompettist Christian Scott in New Orleans bekijken. Hij trad vorig jaar nog op tijdens het excentrieke jazzfestival RockIt in de Oosterpoort. Toch liever wat klassieks? Kijk dan de Mattheuspassion terug, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging.

EM2 steunt culturele ondernemers

Voor ondernemers in de culturele sector, waaronder muzikanten en poppodia, is het een hele onzekere tijd. Zij blijven met veel vragen zitten die niet altijd even duidelijk door de overheid worden beantwoord. Voor Chris Garrits van EM2 was het reden om de Facebookgroep Steungroep Culturele Ondernemers te starten, waar culturele ondernemers uit allerlei sectoren terecht kunnen voor vragen en elkaar kunnen steunen.

Daarop voortbordurend begonnen ze bij EM2 ook met het Stream Festival, waarin muziek wordt afgewisseld met nieuws en verhalen over de manieren waarop de cultuursector omgaat met de coronacrisis. Elk zaterdag tussen 17:00 en 00:00 en zondag tussen 09:00 en 12:00 is er een stream die via Twitch kan worden bekeken. En dat is een groot succes: de stream trok al duizenden kijkers.

Heb je zelf een band of ben je een dj en wil je gaan streamen? Dan kan je tegen een vergoeding gebruik maken van een set-up die bij EM2 klaarstaat.

Dankzij OOST kun je thuis doorraven

Net als vele andere clubs van over de hele wereld organiseert OOST een aantal livestreams om het leed te verzachten. De afgelopen weken organiseerden zij op zaterdagen tussen 15:00-23:00 dj-sets met residents zoals Nathan Homan en Fafi Abdel Nour. Op dit moment staat voor zaterdag 11 april weer een nieuwe 'rave-op-afstand' gepland. Gordijnen dicht, zwaaien met een zaklamp en je waant je zo op de dansvloer van OOST.

Bij Simplon geven ze hun vertrouwde events niet zomaar op

Ook Simplon houdt verschillende livestreams deze weken met als uitgangspunt de events die ze normaal zouden organiseren. Zo kun je de komende tijd onder andere genieten van hiphop door Homebase, hardbass door Sputnik en urban door Roodkopje. De livestreams zijn op verschillende data te zien tussen 21:00 en 00:00.

Homescreen biedt artiesten een podium op Instagram

Helemaal nieuw in Groningen is Homescreen, een tof concept dat verschillende artiesten elke week op Instagram exposure biedt tijdens de quarantaine. Of, zoals ze het zelf zeggen: “Online Art Space fighting the quarantine.” Zo zijn er optredens, maar is er ook ruimte voor het laten zien van kunst of korte interviews. Kijk voor dit alles op hun Instagram-pagina.

De POPgroningen Skills & Knowledge Sessions zijn online te volgen

Nu je noodgedwongen thuis zit, heb je natuurlijk wel alle tijd om aan je muzikale vaardigheden te werken. De Skills & Knowledge Sessions van POPgroningen, workshops over het maken van muziek en het artiestenbestaan worden de komende tijd online aangeboden. Op 21 april kun je een masterclass songwriting volgen, op 12 mei leer je hoe je optredens fixt en op 9 juni hoor je hoe je jezelf het best verkoopt.

3voor12 Lokaal organiseert eigen streamingfestival

Met al deze initiatieven kunnen we als 3voor12 ook niet stil blijven zitten. Daarom organiseren een aantal lokale afdelingen het 3voor12 Lokaal Online Festival! De datum hiervoor wordt later onthuld, maar zal deze maand nog plaatsvinden. Op het festival zal elke lokale afdeling een artiest aanleveren, die dan live gestreamd wordt door het hele land! Zo ontdek je in een middag de meest bijzondere talenten van heel Nederland. Voel jij je als artiest geroepen om hier te spelen? Stuur dan een mailtje naar redactie@3voor12groningen.nl!