De winter is voorbij, kom maar op dus met nieuwe muziek die de lente inluidt. Opnieuw komen aardig wat Groningse artiesten met nieuwe muziek op de proppen. Nederlandstalige pop en rock, een swingende clash van ouderwetse jazz, blues en gypsy en melodieuze stadionrock om maar eens wat te noemen. In ‘nieuw van Groningse bodem’ weer een opgelicht tipje van de sluier.

City of Life | When The Lights

Na het uitbrengen van de single Ready for More in 2016 was het stil rondom de muzikanten van City of Life. Maar eind maart verscheen ineens de nieuwe single When the Lights, en als het goed is kunnen we binnenkort meer muziek verwachten van de Groningse rockformatie. Op de nieuwe single horen we de bekende stoere en strakke rock à la Ten Times a Million, die rustig begint en ondanks de opzwepende drums en scheurende gitaren ook relaxt eindigt. Het geluid is enigszins rechttoe rechtaan en behoorlijk gepolijst, toch zou de track tussen de dagelijkse kost op NPO 3FM niet uit de toon vallen.

Fred Goverde | 3 Kwartier

Nederlandstalige rockzanger Fred Goverde bracht recent zijn tweede single uit; 3 Kwartier. Een korte, luchtige, melodieuze track die gaat over zijn hart die op springen staat en de drie kwartier die hij nog heeft voordat de explosief in zijn hand ontploft. Als dit liedje de toon zet voor de rest van de debuut-EP die op 23 april verschijnt dan kun je vijf vrolijke, Nederlandstalige songs verwachten die de lente inluiden met stevige, ritmische gitaarmuziek die qua stijl doet denken aan Mark Lada’s Golden Arches. Niks mis mee.

Them Dirty Dimes | Keep Diggin’

De feestelijke muziek met vooroorlogse invloeden van jazz, blues & gypsyband Them Dirty Dimes komt weer goed tot z’n recht op de nieuwe single Keep Diggin’. Het liedje staat op het debuutalbum In Gold We Trust en gaat over heen mysterieuze vreemdeling die een dorp tijdens het zoeken naar goud in hebzucht en wanhoop verandert. Met een blij makend en veelzijdig geluid, ironische tekst en mooie vioolsolo slepen Them Dirty Dimes je met deze single moeiteloos de coronapaasdagen door. En krijg je maar geen genoeg van de swingende nostalgie van deze band? Het album is inmiddels verkrijgbaar.

Wanton | Wanneer Komt De Tijd Terug

De Nederlandstalige popliedjes van Wanton zijn persoonlijk en komen recht uit het hart. Zo ook de prima verzorgde single Wanneer komt de tijd terug, die eind maart verscheen. De liedjesschrijver zingt hierop in moerstaal gevoelig over de bergen die hij dagelijks verzet en hoe het is om de weg kwijt te raken. Door herkenbare thema’s aan te snijden kreeg zanger Wim Beukema na het uitbrengen van zijn eerste album in 2019 al flink wat aanhangers. Zo speelde hij live in Het Muziekcafé van NPO Radio 2. Wie van meeslepende liefdesliedjes houdt met melancholische teksten die je ook nog eens door persoonlijke struggles heen kunnen slepen moet Wanton zeker eens gaan checken.